Ga naar hoofdinhoud

Moet Ierland alsnog olympische kwalificatie krijgen?

Van: De Paardenkrant
Aan: Jan Willem Körner (jurylid springen), Nathalie van der Mei (springamazone), Johan Heins (oud-Europees kampioen)
Het lijdt geen twijfel dat Cian O’Connor op het EK in Aken nadeel ondervond van een overstekende parcourshulp. Het staat ook vast dat de gevolgen enorm waren: de balk die volgde betekende dat Ierland zich niet plaatste voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. De vraag is of Cian en zijn equipe onrecht is aangedaan. En als dit zo is: of dit niet hersteld had moeten worden. De jury wees het Ierse protest af. Zou het niet rechtvaardiger zijn om ruiters in dit soort gevallen het parcours opnieuw te laten springen?


opi1 info foto1 Jan Willem Korner, erelid CHIO bew Van: Jan Willem
Nou, opnieuw laten springen sowieso niet. Hij heeft het hele parcours gesprongen en dat moet je dan beoordelen. Het enige wat de jury nog zou kunnen doen is de fout niet aanrekenen als ze van mening is dat die fout het gevolg is van de hinder.
Ik heb het alleen op televisie gezien, maar naar mijn mening was er een vrij ruime afstand van de ene hindernis, om het bloemperk heen, naar de sprong waar hij de fout op kreeg. Ik had niet de indruk dat hij erg moest uitwijken, maar hij zal ongetwijfeld geschrokken zijn.
Indien de ruiter stopt, dan houdt de jury daar rekening mee en zet onmiddellijk de tijd stil. Dan krijgt hij gelegenheid opnieuw aan te rijden. Maar op het moment dat de ruiter beslist om door te rijden, dan kan een jury ook niks meer.
Als jury heb je wel de mogelijkheid de bel te luiden en de ruiter te laten stoppen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als tijdens een rit een hindernis omwaait. Maar de jury heeft vrijdag op basis van wat ze zag niet gebeld, waarschijnlijk ook rekening houdend met de afstand naar de volgende hindernis. De reglementen zijn duidelijk. De jury kan bellen of de ruiter kan zelf stoppen. Dit is allebei niet gebeurd.


opi1 info foto2 Nathalie van der Mei en Siem Korver voorzitter KWPN bewVan: Nathalie
Dit is een heel moeilijke materie en vooral ontzettend zuur voor de Ieren. Ik denk dat het enige wat de jury had kunnen doen is inderdaad de ruiter de keus geven. De fout laten staan of het parcours overrijden. Overrijden is wel een zware belasting voor het paard, maar dan had je de ruiter nog wel de kans gegeven. Ik snap de beslissing van de jury toch ook wel een beetje. Als je de fout kwijtscheldt, benadeel je ook weer een ander land.
Dat hij is doorgereden begrijp ik wel, je zit zo in dat parcours en je bent zo gefocust, dan denk je niet aan stoppen. Hij kon de parcourshulp goed ontwijken, maar je wordt toch afgeleid. Achteraf gezien had hij moeten stoppen, maar ja dat is achteraf. Ik denk dat 99% van de ruiters was doorgereden. Als er een hindernis omwaait stop je, maar in dit geval weet je toch niet wat de jury doet.
De regels voor dit soort situaties moeten misschien toch eens bekeken worden. Wat moet je doen als er iemand in de weg loopt in het parcours? Maar dan krijg je misschien de discussie over wat in de weg lopen is…


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Johan
Ik heb het gezien en hij heeft er zonder meer last van gehad, maar het gebeurde voordat hij naar de hindernis toe reed. Als die man voor de sprong had gestaan op het moment van aanrijden dan zou hij wel gestopt zijn. Dat was nu niet het geval. Je paard glijdt ook wel eens weg, dan raak je ook even uit je concentratie en moet je dat herstellen.
Ik denk dat als de jury op deze manier gaat toegeven, je nog veel meer problemen krijgt. Dus naar mijn mening heeft de jury het wel goed gedaan.
Persoonlijk denk ik dat als het niet zo’n belangrijk parcours geweest was voor olympische kwalificatie, er geen protest was geweest. In de sport ben ik zeker altijd voor de ruiters, en ik had het O’Connor ook van harte gegund. Maar met alleen het feit op zich, zonder de omstandigheden er bij, denk ik dat de jury het goed gedaan heeft.

Deze [email protected] verscheen woensdag 26 augustus 2015 in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Ierland moet alsnog olympische kwalificatie krijgen

Laden ... Laden ...

Eén reactie op “Moet Ierland alsnog olympische kwalificatie krijgen?

  • Jan Jonas

    Ierland moet het voordeel van de twijfel hebben. In eerste instantie werd paard en ruiter gehinderd, dat is een feit, dat heeft iedereen vast kunnen stellen dat paard en ruiter door dit incident uit hun concentratie waren.
    De vraag blijft over of O’Connor zonder dit incident het parcours foutloos had afgelegd. De eerlijke kans op een foutloos parcours was immers door het incident verkeken. Dus de voordeel van de twijfel is hier op zijn plaats.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook