Ga naar hoofdinhoud

Moet IJRC een eigen wedstrijdcircuit opzetten?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Henk Nooren, Dirk Demeersman, Jur Vrieling

De club van internationale springruiters IJRC is unaniem in zijn standpunt dat ruiters met een dikke portemonnee geen voordeel mogen hebben bij het behalen van punten voor de wereldranglijst. Daarom verzet de IJRC zich tegen het Memorandum of Unsterstanding dat de FEI sloot met de Global Champions Tour, waar niet 20%, maar 60% van het startveld zijn weg naar binnen kan kopen om vervolgens wereldranglijstpunten te verdienen. De IJRC wil afdwingen dat op alle 5*-wedstrijden (de Global Tour incluis) 60% van het deelnemersveld afkomstig is uit de hoogste regionen van de wereldranglijst. De Europese nationale federaties steunen de IJRC, de FEI is echter gebonden aan het MOU met de Global Tour. Hoe ver moet de IJRC – nota bene inhoudelijk verantwoordelijk voor de wereldranking – deze controverse op het spits drijven? Desnoods het voorbeeld volgen van de professionele tennissers, die los van de wereldbond ITF een eigen circuit (ATP) hebben opgezet?


Van: Henk 

Henk Nooren, voormalig springruiter en oud-bondscoach.
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Ik hoop dat de International Jumping Riders Club zover mogelijk kan gaan om dit te kunnen afdwingen. Ik ben het daar helemaal mee eens. Ikzelf vind ook dat we de sport zo hoog mogelijk in het vaandel moeten houden. Je kunt alleen niet zeggen dat bepaalde ruiters punten kopen voor de ranking. Maar ze kopen wel meer mogelijkheden om rankingpunten te kunnen verdienen. En op den duur is de wereldranglijst heel belangrijk om deel te kunnen nemen aan wereldkampioenschappen, Olympische Spelen en aan andere vijfsterrenconcours. Daarnaast kan ik geen uitspraak doen over een eigen circuit, zoals bij tennissers het geval is. De beste tennissers van de wereld hebben toen het heft in eigen handen genomen en gezegd: als het niet van links gaat, dan maar van rechts. Ik weet niet of de International Jumping Riders Club daartoe bereid is.


Van: Dirk 

Dirk Demeersman, voormalig bondscoach en springruiter.
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Ik ben het er volledig mee eens dat het anders moet. Als ik eerlijk moet zijn, vind ik dat het kalf al verdronken is. Het is goed dat ze reageren en dat er nu wat gebeurt, maar ze hadden al veel eerder moeten reageren. Het is net zoals een paar jaar geleden toen de FEI tegen de Global Champions Tour begon te procederen en toch moest toegeven.
Om rankingpunten te winnen, moet je ook goed presteren, anders win je er geen één. Het lijkt of je rankingpunten kunt kopen, maar dat klopt niet helemaal. Als je goed rijdt, behaal je punten. Natuurlijk krijg je meer kansen als je in zo’n team zit en een rijke sponsor of veel geld hebt. Vorig jaar heb ik al gezegd dat ze het zo ingewikkeld maken met die rankingpunten. Ik heb toen gevraagd waarom ze dat niet hetzelfde doen zoals bij dressuur en dat per combinatie doen. Voor iemand die twee goede paarden rijdt, is het anders moeilijk om vooraan te komen. Mijn mening is om alleen de Grote Prijzen, landenwedstrijden, 1,50 m-parcoursen en de barrage te nemen per combinatie.
Met de Global Champions Tour is dat eigen circuit er eigenlijk al. Het is goed dat de mensen van de IJRC hun nek ervoor uitsteken, maar je kunt je er niet tegen verzetten. Het is al te ver gevorderd. Het is de fout van de FEI en de verdiensten van de GCT. De Global Champions Tour loopt op de feiten vooruit. Ze kunnen beter met elkaar om de tafel gaan zitten dan ruzie voeren of via het gerecht procederen en in de functie van de sport denken. En tot een overeenkomst proberen te komen. Het is aan beide kanten geven en nemen.


Van: Jur 

Jur Vrieling, springruiter.
Sports Equestres / Equestrian sports
Jumping
28/09/2017
CSIO Barcelone 2017

Vroeger kwamen John en Michael Whitaker naar concoursen als Zuidlaren en ze kregen 3.000 tot 5.000 gulden aan startgeld. En kocht het publiek entreekaarten. De tijd is veranderd. Nu betalen veel ruiters voor een startplek en een groot gedeelte van het publiek kijkt thuis op de bank naar de televisie of naar de computer. Dus je moet het van beide kanten zien, zowel van de concoursorganisatoren als de ruiters. Jan Tops nodigt op de Global Champions Tour-concoursen de top twintig uit plus vijf ruiters per land waar het georganiseerd wordt. Verhoudingsgewijs zit hij vrij hoog met ruiters. Ieder concours heeft hij wel 26 of 27 ruiters uit de top dertig of veertig van de wereldranglijst. Ik denk niet dat daar het probleem inzit. Het heeft geen zin om bepaalde afspraken te veranderen die al gemaakt zijn. Alle betrokken partijen zijn zeer intelligent. Als deze mensen samen om de tafel gaan zitten, komen ze vast wel tot een goede oplossing. Bijna ieder weekend is er wel een vijfsterrenconcours. VDL Glasgow-W van ’t Merelsnest heeft er dit jaar tot nu toe zeven gelopen. Dus er zijn meer wedstrijden dan een paard aan kan. Wil je heel hoog op de ranking komen, heb je toch twee heel goede paarden nodig. Harrie Smolders heeft de laatste jaren bewezen dat je met heel goede resultaten alles kunt afdwingen. Hij kan rijden waar hij wil. Iedereen wil hem graag hebben. Als ruiter moet ik me dus bezighouden om steeds beter te worden. De wereldranglijst is eigendom van IJRC, dus zij kunnen altijd iets veranderen en veel meer punten toekennen aan bijvoorbeeld het winnen van landenwedstrijden en kampioenschappen. Dan had Jeroen Dubbeldam gewoon nummer één moeten staan op de wereldranking met zijn Europees en wereldkampioenschap, dat had hij verdiend.

Deze [email protected] verscheen woensdag 25 oktober in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 

 


Poll

Topspringsport moet desnoods FEI verlaten in strijd tegen paycards Lees meer »

Laden ... Laden ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook