Ga naar hoofdinhoud

Moet de indeling in röntgenklassen afgeschaft worden?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Jacques Marée, Waling Haytema, Peter Bleeker

De Duitse vereniging van paardendierenartsen heeft de indeling in röntgenklassen afgeschaft. De klassen worden vervangen door een gedetailleerde beschrijving met risico-inschatting. De Duitse dierenartsen hopen hiermee tegenwicht te bieden aan het grote belang dat kopers en verkopers hechten aan de beoordeling van röntgenfoto’s. Zij vinden dat de klinische keuring een belangrijkere rol moet krijgen ten opzichte van de röntgenfoto’s. Ben je het eens met de afschaffing van de röntgenklassen?


Van: Jacques

Jacques Marée, dierenarts paardenkliniek Honselersdijk.
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Ik ben het eens met het afschaffen van de Duitse röntgenklassen. Maar in het geheel niet eens met het afschaffen van de Nederlandse röntgenklassen. Er zit een groot verschil in het tot stand komen van de Duitse versus de Nederlandse röntgenklassen. De Duitse röntgenklassen zijn gebaseerd op empirie; op basis van consensus van röntgenbevindingen waarvan men denkt dat ze een bepaald risico zouden kunnen zijn. Op deze wijze is in Duitsland de classificatie ontstaan. In Nederland zijn de röntgenklassen gebaseerd op basis van wetenschappelijk onderzoek dat in de jaren zestig tot en met tachtig is uitgevoerd door professor dr. Kees Dik. Op basis van wetenschappelijk onderzoek, het analyseren van data van vele gezonde paarden versus kreupele paarden, is de classificatie en de daarbij behorende mogelijke kreupelheidrisico’s ontstaan. Dat maakt de Nederlandse röntgenklassen een prima systeem waar wij als dierenartsen goed mee kunnen werken en dat moeten we ook zeker behouden. Het Duitse systeem is gebaseerd op empirie en niet op wetenschap, dus ik ben blij dat ze het nu een keer afschaffen en er geen verwarring meer optreedt door het gebruik van twee op totaal verschillende manieren ontstane classificatiesystemen.


Van: Waling 

Waling Haytema, KNHS-teamveterinair endurance en dierenarts Dierenkliniek Wolvega.

Het is inderdaad zo dat het huidige standaardprotocol voor keuringen eigenlijk niet meer voldoet. Het keuren van een paard wordt veel meer maatwerk. De opdrachtgever kan de keuring zelf samenstellen naar gelang het beoogde gebruiksdoel en eigen wensen. Dat betekent dat er onderdelen aan de keuring kunnen worden toegevoegd die niet op het protocol staan. Denk dan aan een klinische beoordeling onder het zadel, echografie of hals- en rugfoto’s.
De uitkomst van de keuring volgt dan na een zorgvuldige afweging van het klinische onderzoek en de resultaten van de gemaakte beelden. Onze huidige röntgenologische classificering staat daarbij een goed advies nogal eens in de weg. Het komt vaak voor dat een paard met een lichte röntgenologische afwijking naar mijn mening prima geschikt is voor het aangegeven gebruiksdoel. Wanneer je echter een drietje op het formulier invult raakt zowel de klant als de verzekeraar overstuur en gaat de verkoop wellicht onterecht niet door. We zijn dan beter af met een goede omschrijving van de röntgenologische afwijking om daarna met de uitkomsten van het klinisch onderzoek in acht genomen tot een zinvol advies te komen.
Het is dan wel belangrijk om goede afspraken te maken met collega’s over een uniforme beschrijving en beoordeling van de genoemde afwijkingen.


Van: Peter 

Peter Bleeker, paardendierenarts, fokker.

Waar de röntgenfoto’s in het verleden een aanvulling vormden op het klinisch onderzoek is de radiologie een volkomen eigen leven gaan leiden. Het lijkt wel of de koper meer geïnteresseerd is in een set van veel perfect uitziende röntgenfoto’s dan in het paard zelf en het klinisch onderzoek een ondergeschoven kindje is geworden. Ook zijn de foto’s de laatste twintig jaar kwalitatief zoveel beter geworden, dat er altijd wel wat te zien is en dat deze onregelmatigheden niet meer in de klassieke klasse-indeling zijn te vatten en dus apart vermeld moeten worden.
Het klinisch onderzoek zal weer leidend moeten worden. Er worden meer paarden kreupel aan problemen aan de weke delen dan aan röntgenologische bemerkingen.
Naar mijn mening kan het Duitse besluit een stap in de goede richting zijn om de bepaling of een paard gezond genoeg is om het verlangde werk in de toekomst aan te kunnen op een zinvollere manier tot stand te laten komen. Wel moet men waken voor een overdaad aan tekst, waardoor onduidelijkheid ontstaat.

 

Deze Info@ verscheen woensdag 22 november in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 


Poll

Nederlands röntgenklassensysteem moet blijven zoals het is Lees meer »

Laden ... Laden ...

3 reacties op “Moet de indeling in röntgenklassen afgeschaft worden?

  • Gert Vis van Heemst

    Het verbaast mij dat Marée spreekt over uitstekend wetenschappelijk onderzoek van prof. Dik, terwijl dit onderzoek al in 1999 door Warmerdam en co. onderuit gehaald is. Dik geeft dit ook toe en wijst erop dat hij alleen maar een werkbaar model heeft willen neerzetten om tot een classificatiete te komen ten behoeve van de verzekeraars. Ik juich het dan ook toe dat de klinische bevindingen weer meer waarde krijgen. Het zou een groot goed zijn als ook in de humane geneeskunde weer diagnoses worden gesteld op basis van uitgebreid klinisch onderzoek in plaats van een hele batterij aan dure beeldvormende en laboratorium onderzoeken.

  • Jos wouters

    Ja uit eigen ervaringen weet ik dat geen dierenarts positief is over in het algemeen een chip. Vraag je prognose durft men geen duidelijk antwoord te geven.Ik fokte Werlano-w AES en Oldenburg gekeurd en in usa 150 gelopen.In Nederland destijds nog in Utrecht kreeg hij 2 keer een drie oorzaak iets steiler voetje. Klinisch 100 % goed. Paard heeft nooit wat gemankeerd ik heb hem winnend in 135 m gestuurd,een bekende nam hem over voor hogerop te rijden en hij liep snel 145m.Hij werd verkocht naar Italië niemand minder dan Lorenzo de Luca die hem reed,nu een van werelds beste ruiters.Hij kwam terug in België en werd van daaruit verkocht naar Sarah Haggberg in Californië.De ene overwinning na de andere hij heeft met 17 jaar oud nog zijn laatste wedstrijd in 145m winnend afgesloten.en geniet nu nog van zijn welverdiende pensioen.Hier in Nederland zeikte iedereen over de foto,s.Menig dierenarts destijds zei met 7 maanden hangt hij aan de haak.Ze hebben veel goede paarden slecht gemaakt en iedere fokker had van die beslissingen een hele nare nasmaak,hun verdienden geld met goede springers op grond van foto s af te keuren.Misschien kunnen we nog wat gaan claimen.Ook met een chip zegt het niet alles ,karakter moeten ze hebben,hetzelfde als mensen ,zonder karakter te tonen kom je nergens.Klinisch zeker belangrijker dan foto s,vaak de weke delen meer gevoelig dan een chip.

  • Jos wouters

    Zullen dierenartsen nog een cursus moeten volgen dat men op hetzelfde keurt en hetzelfde beoordeeld,dit was bijde röntgen niet het geval.Zo komt er een einde aan het welles nietgoed keuren.Ik ben als ruiter en fokker hier een voorstander van.Maar wat doet ons stamboek daarmee,daar dit over erfelijke aandoeningen gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.