Ga naar hoofdinhoud

Moet de invloed van de FEI zich beperken tot evenementen?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Stephan Wensing, Eric van der Vleuten, Rien van der Schaft

Weinigen realiseren het zich, maar bij de FEI geregistreerde ruiters kunnen op elk moment en ook buiten de wedstrijden om voor het FEI-tuchtcollege gesleept worden. De zaak rond Peter Bulthuis leert bovendien dat er weinig voor nodig is om ruiters veroordeeld te krijgen. Wat vind je ervan dat de FEI zich bij haar controlerende taak niet beperkt tot de evenementen, maar zich ook kan uitspreken over dingen die zich bij ruiters op stal hebben afgespeeld?


Van: Stephan 

Stephan Wensing, hippisch advocaat.
Stephan Wensing, hippisch advocaat.

De juridische basis is vastgelegd in artikel 38 van de statuten: “…whether or not arising during an FEI meeting or Event” en “…the FEI Tribunal may review and decide upon any matter involving abuse of horses”. Een besluit van de FEI over het handelen van een ruiter op stal is dan ook volkomen rechtmatig.

De procedure is met grote juridische zorg vastgelegd. In de rechtspraktijk is het mogelijk om een arbitraal vonnis te vernietigen, echter de lat ligt hierbij zeer hoog. Het moet dan gaan om formele bezwaren, zoals het ontbreken van een geldige overeenkomst, het in strijd handelen met de regels of het in strijd zijn met de openbare orde. Hiervan lijkt geen enkele sprake.

Het bevreemdt mij dat er wordt gesuggereerd dat er weinig voor nodig is om ruiters veroordeeld te krijgen. Het gaat hier immers om een procedure waar echt niet naar willekeur wordt gehandeld, maar waar feiten tot in detail worden uitgezocht. In civiele procedures worden zaken veelal beslecht door één rechter. Bij de FEI zijn dat er in ieder geval zes. In juridische zin lijkt mij de kwestie dan ook zonneklaar en indien ruiters niet onderworpen willen worden aan disciplinaire maatregelen dan zullen zij afscheid moeten nemen van de FEI.


Van: Eric 

Eric van der Vleuten, springruiter en trainer Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Eric van der Vleuten, springruiter en trainer
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Ik sta ervan te kijken dat de FEI hierop heeft gereageerd. Ik vind het een raar verhaal. Je kunt niet iemand veroordelen als er geen duidelijke bewijzen zijn van wat er heeft afgespeeld. Dan blijft het gissen. Dat is toch met alles. Als je een verkeersovertreding maakt of bijvoorbeeld iemand beschuldigt, moet dat wel eerst bewezen worden. Als er écht iets vreselijks is gebeurd, mag je daarvoor gestraft worden. In dit geval is dat alleen nog niet. Er is te weinig bewijs. Dan wordt het sowieso een moeilijk verhaal. Zoiets kan op allerlei andere manier zijn gebeurd.
Op wedstrijden ziet de FEI misstanden live gebeuren waar ze mensen direct op kunnen controleren, aanspreken en op kunnen aanpakken. Maar de FEI kan helemaal niet op stal aanwezig zijn. Hoe kun je dan weten hoe iets is verlopen? Op deze manier wordt het wel heel moeilijk gemaakt voor ruiters om hun werk uit te kunnen voeren en paarden voor eigenaren te rijden. Als ik op stal een paard heb staan van derden zouden ze mij op deze manier hetzelfde kunnen aandoen, ook al is dit geheel uit de lucht gegrepen.


Van: Rien 

Rien van der Schaft, dressuurtrainer.
Rien van der Schaft, dressuurtrainer.

Het staat of valt ermee hoe de FEI dat controleert. Ze hebben alleen recht van spreken als ze dat daadwerkelijk goed onderzoeken en zich aan één luidende richtlijn en regels houden. Dat is mijn kanttekening. Ik vergelijk dat met het losrijden op dressuurwedstrijden. Er zit een heel groot verschil tussen het losrijden in Rotterdam en Zweden of in Duitsland en Amerika. De controles in Duitsland en Amerika zijn veel strenger en beter. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de controles op de concoursen. Ik heb helemaal geen moeite met het feit dat men een controlerende taak heeft. Ik vraag me wel af hoe je dat in de praktijk wilt gaan doen. Het moet wel geconstateerd worden door iemand die objectief is en verstand van zaken heeft en niet via het roddelcircuit. Mijn mening is dat het op concoursen al niet eensluidend gebeurt. Toch vind ik het geen enkel probleem als de FEI óók op stal controleert. Als dat binnen de perken blijft, is er niks aan de hand. Over het algemeen worden sportpaarden goed behandeld, maar we moeten er met z’n allen wel voor blijven waken. Een overkoepelende organisatie als de FEI moet daar alert op zijn. Alles wat door paardenmensen wordt gecontroleerd, waarbij het welzijn van het paard centraal staat, is goed. Als je een keer over de schreef gaat, krijg je een waarschuwing of een gele kaart en daar leer je van. Dan ga je bij jezelf te rade. En als je het niet eens bent met de FEI stap je naar de rechter.

Deze [email protected] verscheen donderdag 6 oktober in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

De FEI heeft over handelen van ruiters thuis niets te zeggenLees meer »

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Moet de invloed van de FEI zich beperken tot evenementen?

  • Eddy Crul

    Als de heer Stephan Wensing juridisch gelijk heeft,en dat zal wel, dan is dit terug een mooi voorbeeld van slechte nationale wetgeving.Alhoewel ik mij zeer goed kan voorstellen wat er is gebeurd en niet is gebeurd bij de heer Peter Bulthuis, heb ik het niet speciaal over dit geval.Dit is een welles niets geval en wie er niet bij was kan er dus niet over oordelen.Een club (FEI) is geen wetgevende macht en normaal gezien kunnen de clubreglementen dus maar gelden tijdens activiteiten binnen de club.De club reglementen mogen ook niet tegenstrijdig zijn met nationale wetgeving opgemaakt daar de wetgevende macht.Dit wil dus zeggen dat een club in principe geen reglementen mag kunnen implementeren die de vrijheid van leden beperkt buiten de clubactiviteiten.En dat een club ook geen sancties mag kunnen opleggen aan leden tijdens activiteiten buiten clubverband. Wat er bij elk van ons thuis gebeurt is toch duidelijk buiten clubverband.En daar heeft een club geen zaken mee.Enfin ,zo zou het moeten zijn. Nu blijkt dat het zo niet is?.Wat Nu ? Het FEI gaat hier volgens mij haar boekje te buiten en dit kan omdat het in hun statuten staat.Kan alles dan zomaar in statuten worden vastgelegd?Hoe gek kan het zijn? De oplossing is theortisch simpel maar in praktijk bijna niet uit te voeren. vr gr EC

  • Maria vd Berg

    Inderdaad; binnen de club, ok. Echter: privé is privé.
    De FEI kan statuten opstellen, blijft de vraag of deze overeind blijven in ons rechtssysteem. Of deze gesteund / onderschreven worden door de wet. Een rechtsstaat binnen de rechtsstaat is toch ongeoorloofd!? Alleen de rechter kan en mag zich over deze kwestie buigen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.