Ga naar hoofdinhoud

Moet de KNHS inschrijf- en prijzengeld wel aan vrije marktwerking over laten?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Lotje Schoots, Bart Veeze, Annemiek van der Vorm

Per 1 april volgend jaar kunnen wedstrijdorganisaties zelf bepalen hoe hoog het inschrijfgeld voor hun wedstrijd is en welk prijzengeld ze gaan uitkeren. De enige conditie die de KNHS stelt is dat de organisatoren duidelijke informatie over inschrijfgelden en prijzengelden opnemen in het vraagprogramma. Is het een verstandig besluit van de KNHS om dit allemaal aan de vrije marktwerking over te laten?


Van: Lotje

Lotje Schoots, dressuuramazone. FOTO PAARDENKRANT / MELANIE BREVINK VAN DIJK
Lotje Schoots, dressuuramazone. FOTO PAARDENKRANT / MELANIE BREVINK VAN DIJK

Ik vind het persoonlijk best wel dubbel. Enige jaren geleden was er veel commotie toen de ZZGP werd overgeheveld naar de KNHS. Het inschrijfgeld ging omhoog, daarentegen zouden de juryleden verbeteren en een hogere vergoeding krijgen, en zou het prijzengeld omhoog gaan. Het startgeld is inderdaad omhoog gegaan naar 17,50 euro per proef, helaas blijven de mooie prijzen (nog) steeds uit. Een enkele keer als er prijzengeld te verdienen is wint de winnaar van de Grand-Prix, onze eredivisie, 50 euro. In mijn ogen geen reclame voor onze sport.
Ik hoop dat de verenigingen met deze vrijheid positief omgaan. Minder inschrijfgeld, minder prijzen, meer inschrijfgeld, meer prijzengeld. Zolang het binnen de perken blijft zou ik daar zeker geen moeite mee hebben. Ook zou ik mij er in kunnen vinden als de betere accommodaties, met goede bodems et cetera, wat meer rekenen dan de ‘gewonere’ accommodaties. Vooral hoop ik dat we van onze sport kunnen blijven genieten, dat we elkaar succes wensen en dat we met een positief gevoel onze sport/hobby kunnen blijven uitoefenen.


Van: Bart 

Bart Veeze, dressuurruiter. FOTO PAARDENKRANT / MELANIE BREVINK VAN DIJK
Bart Veeze, dressuurruiter.
FOTO PAARDENKRANT / MELANIE BREVINK VAN DIJK

Loopt het niet uit de hand als dit aan de wedstrijdorganisaties wordt overgelaten? Als het inschrijfgeld omhoog gaat, haken de ruiters af en snijden ze zichzelf in de vingers. De tijd zal het uitwijzen. Misschien moet de KNHS een maximum in gaan stellen zodat het wel binnen de perken blijft. Ik kan me niet voorstellen dat ze het inschrijfgeld heel erg omhoog gooien. Voor een landelijke wedstrijd is 12,50 euro een hoop geld. Bij twee proeven ben je 25 euro kwijt! Als het inschrijfgeld omhoog gaat, moet het prijzengeld ook omhoog. Het gevolg is wel dat de ruiters de concoursen links laten liggen waar het prijzengeld lager ligt. Ik kan me niet voorstellen dat het inschrijfgeld goedkoper wordt. Volgens mij komen ze dan niet rond. De wedstrijdorganisaties hebben ook te maken met kosten, zoals de juryleden en het behoud van het terrein. Professionele ruiters kiezen een accommodatie uit met een goede bodem en dan loop je het risico dat het inschrijfgeld duurder is. Wedstrijdorganisaties proberen deze kosten toch terug te verdienen. Je zult hierdoor onderscheid creëren tussen de wedstrijden.


Van: Annemiek 

Annemiek van der Vorm, Van der Vorm Officemanagement & Organisatie.
Annemiek van der Vorm, Van der Vorm Officemanagement & Organisatie.

Zelf sta ik er nog wat dubbel in. Vanuit mijn bedrijf organiseer ik een aantal Subtopwedstrijden op topaccommodaties, persoonlijk zou ik in een aantal zaken willen investeren, zodat het voor deelnemers, paarden en officials aantrekkelijker wordt. Maar bij laag inschrijfgeld, hoog prijzengeld en hoge kosten, doe ik als ondernemer iets niet goed en kán ik niet eens investeren.
Stel ik verhoog het inschrijfgeld met 10% en ik kan hiermee voor de deelnemers een ringmeester regelen, zodat ze precies op tijd kunnen starten en er geen uitloop is of ik kan door een verhoging een app laten maken, met actuele starttijden en uitslagen, dat is toch goed voor deelnemer en paard? Ik denk dat in het geval van deze Subtop deelnemers er veel waarde wordt gehecht aan deze zaken én een mooie accommodatie, goede bodem en goed secretariaat, dan aan veel meer prijzengeld.
Maar ik vind niet dat organisaties het helemaal ‘over de kop’ moeten gooien: het startgeld omhoog en prijzengeld omlaag. Daar sta ik zeker niet achter, het startgeld-prijzengeld moet allemaal wel enigszins evenredig en in verhouding blijven.
Want wel vind ik dat bij het uitgangspunt van een wedstrijd winnen er daadwerkelijk iets te winnen moet zijn.

Klik hier om een reactie toe te voegen bij het nieuwsbericht

Deze Info@ verscheen donderdag 17 november in De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Marktwerking goede zaak bij wedstrijdorganisatie Lees meer »

Laden ... Laden ...