Ga naar hoofdinhoud

Moet KSS eigenaren verplichten om tophengsten te veilen?

KSS Veiling 2018 Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Theo Driessen, Niek Haarlink, Koen Brinkman

Twee miljoen voor één 2,5-jarige hengst en een totaalomzet van zeven miljoen: het veilingresultaat in Hannover zet ons Nederlanders weer even op de plek. Hier worden zulke bedragen bij lange na niet gehaald op de KWPN Select Sale. Ook het prijsniveau van de veulenveilingen ligt lager dan dat in Duitsland, Denemarken en België. Waar ligt het aan en vooral: wat kunnen we doen om daar in de buurt te komen?


Van: Theo

Theo Driessen, hengsteneigenaar Driessen Dressage Horses

Het succes van Hannover komt vooral door een sterke organisatie met de juiste mensen op de juiste plaats. Vertrouwen krijgen en hebben van fokkers en kopers. Acht keer per jaar worden er paarden geveild met daartussen veel kwaliteit. Uit heel de wereld komen er kopers en kwaliteit wordt betaald! Hoe meer kopers des te beter en leuker de veiling. De hengstenkeuring geeft kopers in Duitsland meer informatie. Vooraf de uitgebreide prospectus, de filmpjes op het web, de presentatie buiten in de Dreieck, het longeren, de informatie tijdens het longeren en het vrijlopen in de kooi. Vooral het longeren vind ik erg belangrijk. De ontvangst, de begeleiding, aandacht voor de kopers en de aftersales zijn goed geregeld. De waardering voor de fokkers staat in Hannover hoog in het vaandel. De hengst van het jaar verkiezing, enz. Het grote aantal paarden dat te koop komt, is een trekker. Ook de successen van deze paarden dragen daaraan bij. Dit alles maakt het tot een groot succes en zo komen er, gelukkig voor de fokkers, ook goede bedragen. Wij zullen in Nederland open moeten staan voor verandering en professionalisering, anders denken en anders doen!

 


Van: Niek

Niek Haarlink, selectielid organisatie KSS

In mijn optiek is er maar één manier om de prijzen in de KWPN Select Sale omhoog te krijgen: de beste hengsten van de jaargang veilen. Op deze manier heb je het best mogelijke aanbod waardoor je ook de beste klanten naar Den Bosch krijgt. Dit zal een paar jaar kosten voor het echt goed loopt, maar ik weet zeker dat de prijzen in de veiling echt omhoog gaan. Als je kijkt naar wat er afgelopen jaren achter de schermen is verkocht in Den Bosch en de periode daar net voor is het wel zeker dat er markt is voor deze paarden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de grote Duitse stamboeken is de veiling in Nederland niet verplicht en ook geen traditie. Daardoor is de handel in hengsten altijd buiten het stamboek om gegaan en heeft de eigenaar van de hengst altijd zelf de handel moeten doen en daar goede contacten aan over gehouden. Er is dus voor het merendeel van de hengsteneigenaren geen noodzaak om hun beste paard aan te bieden voor de veiling. Wanneer dit echter wel gebeurt, zul je zien dat de prijzen sterk omhoog gaan en dat wanneer de goede flow er is, ook de overige paarden duurder verkocht worden. Organisatorisch zal het niet haalbaar zijn om alle aangeboden hengsten te veilen in Den Bosch. Wellicht kunnen alle aangewezen hengsten geveild worden. Of toch een selectie van alle paarden zoals nu gebeurt, met daarbij de toppers van de jaargang.

 


Van: Koen

Koen Brinkman, hengstenhouder en handelaar

Als eerste moet je je afvragen of twee miljoen voor een tweejarige hengst wel een realistisch bedrag is. Omdat het voor de kopers een verdienmodel is, die op deze manier nooit terug kan worden verdiend en uiteindelijk gaat het daar wel om bij deze commerciële kopers. Daarbij komt ook nog de vraag of het desbetreffende paard daadwerkelijk voor twee miljoen verkocht is, of dat het een promotiestunt is van twee dekstations die recentelijk een samenwerking zijn aangegaan. Het zal niet makkelijk worden voor Nederland om dit soort buitenlandse prijzen te evenaren. Wij hebben in Nederland niet echt een veilingcultuur als het gaat om tweejarige hengsten. In Duitsland was altijd een soort verplichting om je hengst te veilen, daardoor komen daar de beste hengsten te koop. In Nederland is dat zeker niet het geval. Daarbij komt dat de aangeboden hengsten in de veiling hier aangewezen zijn en nog niet gekeurd. Dus als we op deze manier blijven keuren en veilen zullen we nooit in de buurt komen van de buitenlandse prijzen. Qua veulens hebben ze in België op dit moment veruit de beste moederlijnen op het gebied van springen. Dus dat geeft de hoogste verwachtingswaarde. Ook daar komen we niet in de buurt op dit moment, dus zullen de hoge prijzen ook daar uitblijven.

 

Deze Info@ verscheen woensdag 7 november in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 


Poll

KSS moet eigenaren verplichten tophengsten te veilen Lees meer »

Laden ... Laden ...

7 reacties op “Moet KSS eigenaren verplichten om tophengsten te veilen?

  • Pim Koudijs

    De KSS veiling zal nooit dezelfde status en aanzien krijgen als de Duitse (hengsten)veilingen. In Duitsland koop je een gekeurde hengst. De kans dat een hengst na de HLP niet ingeschreven wordt is zeer klein en mocht het toch een keer gebeuren dan zijn er altijd nog herkansingen. Zelfs de hengst Secret heeft via een ‘D-tour’ in Tsjechië een voldoende score voor zijn proef weten te bemachtigen. In Nederland is het verrichtingsonderzoek nog steeds een ‘ survival of the fittest’ en Russische Roulette die voor het overgrote deel helaas verkeerd afloopt. En dan? … heb je thuis toch een erg dure drie jarige staan wiens reputatie een flinke deuk heeft opgelopen. De hengsten die de laatste jaren wel geld op hebben gebracht op de KSS zijn volgens mij dezelfde dag nog naar het buitenland vertrokken waar zij hun HLP succesvol hebben afgerond.

  • Tom

    Je kan jezelf ook afvragen of je wil dat alle betere hengsten naar het buitenland verkocht worden of dat ze behouden moeten blijven voor de Nederlandse fokkerij.

  • Mark van Nunen

    Eens met Pim,

    De hengsten die je in Duitsland koopt zijn al gekeurd. Als je dat in Nederland ook zo zou doen dan krijg je vanzelf meer geld voor je hengst. Het vergt alleen een heel andere opzet van de keuring, naar Duits model.

  • Günter Büsing

    Glauben sie Koen Brinkmann!
    Ich besuche seit 50 Jahren, überwiegend im oldemburgischen, Hengstkörungen und Auktionen. Und noch eine alte Regel im Pferdehandel: Wenn ich einen 50Prozenanteil verkaufe, dann haben die 50 Prozent welche ich behalte 0,00 € gekostet.

  • w.Hagmans

    Ich stimme Koen Brinkmann zu. Viele der Spitzen-Auktionspferde und -Hengste war nach der #Auktion nie mehr Spitze. Auch die Erfolgsliste der WEG zeigt, dass Hannover und andere dt. Stammbücher nicht wirklich auf dem richtigen Weg sind

  • Adri Zekveld

    Velen zijn geroepen maar weinigen uitverkoren. Hengsten die in de fokkerij of in de sport (of beiden) echt doorbreken! En ook op een veiling zijn aangeboden. Uitzonderingen daargelaten. Rousseau bijv. Daar geeft de glazen bol van een keuringscommissie, hengstenhouder of opfokker geen of weinig inzicht in. De prijzen van de KSS-hengsten zijn dan ook reëel, dit in tegenstelling tot de prijzen die bij Duitse veilingen wel geboden worden maar of ze daarvoor ook worden verkocht én betaald?

  • Irene

    Begrijp ik nu goed dat er overwogen wordt om iemand te verplichten zijn hengst ter verkoop aan te bieden? Of is het de bedoeling dat de hengstenhouder zijn eigen hengst terugkoopt voor een idioot bedrag zodat de veiling commissie kan incasseren? Als dat zo is, dan denk ik dat mensen die vertrouwen hebben in de hengst hem bij een ander stamboek aanbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.