Ga naar hoofdinhoud

Moet het KWPN dekken met jonge hengsten aantrekkelijker maken?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Johan Knaap, Willem Goesten, Wiebe-Yde van de Lageweg

De veulenveilingen vertellen de commerciële waarheid: topprijzen worden alleen voor veulens van beroemde hengsten betaald. Hiermee ondergraaft de markt de reguliere hengstenselectie: het wordt steeds moeilijker om jonge hengsten, die veel geld hebben gekost om ze goedgekeurd te krijgen, hun geld in de dekdienst terug te laten verdienen. Het KWPN moet ingrijpen om dekken bij jonge hengsten aantrekkelijker te maken!


Van: Johan 

Johan Knaap, KWPN-directeur.
Johan Knaap, KWPN-directeur.

De stelling klopt niet voor dressuur. Voor goede dressuurveulens van jonge hengsten worden ook topprijzen gegeven. Bijvoorbeeld op de EDS-veiling tijdens het wereldkampioenschap jonge dressuurpaarden in Ermelo en op diverse andere veulenveilingen gingen dressuurveulens van jonge hengsten voor meer dan 30.000 euro over in andere handen. Bij de springrichting klopt het dat topprijzen vooral worden betaald voor veulens van bewezen hengsten, waarschijnlijk omdat die iets meer zekerheid geven aan de kopers. Overigens gaat het in verhouding tot de totale populatie om uitzonderingen die zoveel opbrengen, daar moeten we ons niet op blind staren. En de stelling klopt maar voor een klein deel van de bewezen springhengsten, dus lang niet voor allemaal. Foktechniek en commercie gaan niet altijd precies gelijk op. We kunnen niet alleen met die vaak al oudere bewezen hengst fokken, want dan lopen we ook vast. Er moet spreiding en vernieuwing blijven in de fokkerij en goede merriestammen zijn minstens zo belangrijk. Bovendien is de kans groot dat er inmiddels een jonge zoon is die beter fokt dan zijn bewezen vader. Door de tijd heen is dat nog steeds zo gebleken. Veel fokkers zien dat ook, ongeveer een derde van de dekkingen is van jonge hengsten. De kunst is om toekomstige topverervers vroeg te ontdekken, vóór de markt uit. Daar is het KWPN-fokprogramma op gericht. De markt doet vervolgens zijn eigen werk en dat is goed.


Van: Willem 

Willem Goesten, fokker.
Willem Goesten, fokker.

Dit zorgt er inderdaad voor dat fokkers gas terugnemen bij het inzetten van jonge hengsten. Als jonge hengsten geen kans krijgen, zijn we toch uitgeboerd? Op het moment dat we alleen maar bewezen hengsten gebruiken die Grand Prix lopen ontstaat er een kloof in onze fokkerij. Ikzelf ga er altijd vanuit dat jonge hengsten genetisch gezien interessanter zijn dan oudere hengsten. Als dat niet het geval is, zijn we verkeerd bezig in de fokkerij. De merries blijven genetisch hetzelfde, daar verandert weinig aan. Er moet niet alleen vanuit het KWPN support komen, maar de hengstenhouders moeten zich er zelf ook meer mee bezig gaan houden. Ik heb al een paar keer tegen een aantal grote hengstenhouders gezegd dat ze de producten van hun jonge hengsten meer in de picture moeten brengen op hun eigen websites. Hierdoor kunnen de fokkers hun veulens te koop aanbieden. Bepaalde dekstations doen dit al. Met als gevolg dat koper en verkoper makkelijker bij elkaar kunnen komen. Een website van een hengstenhouder zal vaker worden bezocht dan een online advertentie. Voor mijn part selecteren ze de beste veulens van hun jonge hengsten. We moeten ons goed realiseren dat de online veilingen snel hun intrede zullen doen.


Van: Wiebe-Yde 

Wiebe-Yde van de Lageweg, hengstenhouder. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Wiebe-Yde van de Lageweg, hengstenhouder.
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Het KWPN probeert de jonge hengsten wel te promoten. En de hengstenhouders doen dat zeker ook. Maar de veilingen en hun prijzen komen veel in het nieuws. Als die geen of heel weinig jonge hengsten als vader selecteren en dat ook aangeven bij de selecties omdat die meer voor de op het moment populaire verervers of populaire sporthengsten gaan, omdat dat gemakkelijk verkoopt, dan weegt dat zwaarder voor de fokkers dan het advies van het KWPN en hengstenhouder om jonge hengsten te gebruiken. De veilingen en hun selectiecommissie hebben dus een grote verantwoording tegenover de hele fokkerij en de jonge hengsten. Maar als die alleen commercieel denken, zullen de jonge hengsten het moeilijk houden. Met als gevolg dat er veel zullen worden verkocht en dat we minder bewezen verervers krijgen op den duur.

 

 

Deze [email protected] verscheen donderdag 22 september in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Het KWPN moet dekken bij jonge hengsten aantrekkelijker maken Lees meer »

Laden ... Laden ...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook