Van: Paardenkrant/Horses.nl
Aan: Jan Greve, Henk Bleeker, Emmy de Jeu
Op de KWPN Hengstenkeuring waren de dressuurhengsten zónder het bloed van Jazz, Ferro en Flemmingh met een lantaarntje te zoeken. Inteelt vormt binnen de Nederlandse dressuurfokkerij dus al een praktisch probleem. Het is tijd voor drastische maatregelen. Bijvoorbeeld door het aantal nieuw goed te keuren hengsten met JFF-bloed te limiteren. Of door buitenlands bloed te promoten. Eens?
Van: Jan

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Dat we veel Jazz, Ferro en Flemmingh in de fokkerij hebben komt vast niet om de inteeltcoëfficiënt op te voeren, maar omdat het de beste verervers zijn gebleken. We moeten ze dankbaar zijn voor hun positieve bijdrage, en niet achteraf verguizen. Eigenlijk droevig dat er niet meer zijn overgebleven. Ik ben helemaal niet bang voor inteelt, het is vaak een wondermiddel om goede eigenschappen vast te leggen. Hoogheid was Oregon x Oregon!! Maar we moeten niet stilzitten. Wij hebben Daily Diamond en Dettori gehaald om hun dressuurkwaliteiten en hun uitzonderlijke evenwichtige interieur. Dat Daily Diamond geheel vrij is van ‘Nederlands bloed’ is mooi meegenomen, maar geen primaire reden geweest.
Van: Henk

Foto: Paardenkrant-Melanie van Dijk
Hengsten die bovengemiddeld presteren in hun jonge jaren met aparte nakomelingen op de keuringen, in de IBOP’s en in de jong paardenrubrieken vallen op. Zij worden door de fokkers steeds vaker ingezet en naarmate hun populariteit stijgt ook nog eens op steeds betere merries gebruikt.
Zij verbeteren het gemiddelde van de populatie en enkelen zullen de status van stempelhengst bereiken. Het is dus logisch dat zij in de afstamming van de aangeleverde jonge hengsten in allerlei combinaties een steeds grotere rol gaan vervullen. Dat is op zich niet erg. Zij hebben de paardenpopulatie op het niveau gebracht wat wij nu kennen. En wij hebben deze nafok ook nodig om hun vaders, dan wel grootvaders op te volgen. Ook is het voor de hengstenkeuringscommissie natuurlijk erg moeilijk kwaliteitsvolle dieren met JFF-afstamming te negeren. Maar als het verwantschap zo groot wordt, dat wij van inteelt kunnen spreken wordt het gevaarlijk.
Echter de top van de dressuurfokkerij in Duitsland en Denemarken kampt met hetzelfde probleem, dus inbreng van dat bloed brengt slechts en tijdelijke oplossing en dan kunnen wij aan de JFF-combinaties een D toevoegen. Limiteren is betutteling en voor mij geen oplossing. Stimuleren is veel beter, dus ‘vreemd bloed’ kansen geven is dan ook de enige weg.
Maar wat wil de klant, de afnemer van deze fokproducten? Indien de markt een op het eerste gezicht wat exotisch gefokt veulen niet wil kopen heeft de fokker een probleem. De markt vraagt om jonge paarden met een in hun ogen hoge verwachtingswaarde. En dat maakt paarden met een JFF- en D-afstamming gewild. De kopers moeten inzien, dat ook paarden met een iets andere afstamming in de toekomst misschien net zo excellent kunnen presteren als bijvoorbeeld een Cosmo of een Verdades.
Van: Emmy

Ik ben het ermee eens dat de tijd is aangebroken om drastische maatregelen te nemen, maar ik zou niet zo goed weten hoe. We kunnen niet één-twee-drie een heel nieuwe generatie vreemd bloed tevoorschijn toveren. Het promoten van buitenlandse hengsten zal ons niks nieuws brengen. Je kunt niet ongelimiteerd buitenlands bloed zoals Donnerhall, Sandro-Hit en Florestan gebruiken, want dat zit al verweven in onze fokkerij. En ook dat buitenlandse bloed bestaat weer uit hetzelfde bloed. Niet alleen in Nederland is dit een groot probleem in de fokkerij, maar ook in West-Europa en met name in Duitsland en Denemarken. Misschien zou dit op Europees-niveau opgelost moeten worden.
We zien toch dat veel fokkers terugpakken op bewezen, bekende hengsten. Dat zou kunnen omdat er ook in de nieuwe jaargangen hengsten JFF-bloed achter zit. Er zijn wel jonge hengsten die ander bloed hebben en eruit springen, maar dat komt weer uit de Duitse fokkerij. De fokkers zullen dus eerst een paard moeten fokken dat ander bloed heeft voordat je het in de fokkerij kunt gaan gebruiken. Als er geen ander bloed voorhanden is, kan de hengstencommissie dat ook niet keuren.
Klik hier om een reactie toe te voegen bij het nieuwsbericht
Deze [email protected] verscheen donderdag 15 december in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.
Poll
