Ga naar hoofdinhoud

Moet het KWPN dwingende maatregelen nemen om inteelt te voorkomen?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Cees Kikkert, Gert Willem van Norel, Ralph van Venrooij

Uit onderzoek van Paardenkrant-Horses.nl blijkt dat het inteeltpercentage van KWPN-dressuurhengsten in de afgelopen jaren flink is toegenomen. Van 0,80% in 2007/2008 naar 1,37% in 2017/2018, allebei tijdens de eerste bezichtiging van de Hengstenkeuring. Is het tijd dat het KWPN dwingende maatregelen neemt om inteelt te voorkomen, zoals hengsten met een te hoge graad van verwantschap niet inschrijven voor de eerste bezichtiging?


Van: Cees 

Cees Kikkert, fokker

De verantwoordelijkheid voor inteelt moet je bij de fokkers laten. Het stamboek hoeft geen maatregelen te nemen. Het is wel de verantwoording van de inspecteurs om hengsten door te sturen, maar ze nemen een ruime groep hengsten mee om geen verkeerde beslissingen te nemen. Bij de eerste bezichtiging hebben ze eerst naar andere kenmerken gekeken. Ik ben ervan overtuigd dat ze op het einde goed kijken naar het inteeltpercentage van de dressuurhengsten die aangewezen worden. Bij mijn schapenfokkerij heb ik ook altijd gebruikgemaakt van inteelt, maar bij het fokdoel van dat moment draaide het om super vleeskwaliteit. Vruchtbaarheid speelde niet en ze hoefden niet te presteren zoals de paarden. Ik gebruikte nogal eens van een door mij verkochte topram een zoon uit een vrije moederlijn, zodat ik met mijn eigen stam bezig bleef. Percentages van 6,25% kwamen voor. Maar op den duur merkte je dat groei en vitaliteit minder werden, terwijl men juist naar meer ontwikkeling en vruchtbaarheid wilde.
Als je met inteelt de juiste stukjes bij elkaar krijgt, heb je wat je wilt maar het gebeurt ook dat de foutjes bij elkaar komen. Dit is een afweging die je moet maken en dat is zo mooi aan de fokkerij. Het komt niet allemaal zoals je het bedacht had. Maar nu je de mogelijkheid hebt om top presterende sportmerries te spoelen, heb je een betere manier om snel vooruitgang te boeken in sport en fokkerij.


Van: Gert Willem 

Gert Willem van Norel, hengstenhouder
en fokker

Ikzelf ben wel een liefhebber van lijnenteelt mits je het gedoseerd doet. Lijnenteelt is voor een enkel mens geschikt: een topfokker. Je moet het in de vingers hebben, de grote massa moet er vanaf blijven. De mensen met het minste verstand van paarden roepen momenteel het hardst over lijnenteelt. Mijn zorg gaat meer uit naar bruikbaarheid, zoals rijdbaarheid. De laatste jaren staan we een beetje stil in de kwaliteit van dressuurpaarden. Wat mij heeft verbaasd, is dat het KWPN al jaren roept dat ze moeten uitkijken met te veel lijnenteelt terwijl ze op de hengstenkeuring elke keer het tegendeel doen bij het goedkeuren. Ze moeten niet doorslaan met lijnenteelt en dat is nu wel aan de orde. De desbetreffende jury is daar verantwoordelijk voor geweest. Als er geen andere keuze zou zijn geweest, waren ze dat verplicht. Het teleurstellende is dat het KWPN wél de kans heeft gehad om voor ander bloed te kiezen. We moeten er voor uitkijken dat we niet allemaal achter dezelfde hengsten aanlopen. Ik kies liever voor een zijtak, want ik ga niet voor kwantiteit maar voor kwaliteit. Dankzij de moderne tijd kun je met KI elke hengst gebruiken. Er is nog zoveel achter de hand. Het lost zich vanzelf op.


Van: Ralph 

Ralph van Venrooij, fokkerijraadslid KWPN,
fokker, voorzitter Paardenhouderij LTO

Het inteeltpercentage van de eerste bezichtigingshengsten is weinig interessant omdat het niet representatief is voor de populatie. Daar mag je zeker niet uit concluderen of het goed of slecht gaat met inteelt in de populatie. Waar het om gaat is de inteelttoename per generatie van de totale populatie. Daar stelt de FAO (internationale voedsel- en warenautoriteit) normen voor op. Dat is bij dressuur momenteel 0,7 en dat betekent dat we zeker alert moeten zijn. Het KWPN is steeds op zoek naar nieuw bloed. De kunst is om een hengst te vinden die nieuw bloed heeft én veel kwaliteit, anders gebruiken de fokkers hem toch niet. Zo zijn er de laatste jaren enkele interessante hengsten toegevoegd zoals Habanna, Just Wimphof, For Ferrero, Daily Diamond en Total US. Een positief punt is dat tijdens de KWPN Hengstenkeuring in 2017 in de derde bezichtiging van elke hengst ook het verwantschapspercentage werd genoemd. Dit resulteert in bewustwording bij de fokkers. De verruiming van het KWPN-registratieschema verlaagt de drempel voor een fokker en zal ten goede komen aan de toevoer van vrij bloed. Binnen de Fokkerijraad is besproken dat er proactief uitgekeken moet worden naar buitenlandse hengsten die een toegevoegde waarde kunnen hebben voor de KWPN-populatie. Bij de stamboeken
in omliggende landen zie je dat het percentage KWPN-afstammende hengsten dat gekeurd wordt
duidelijk omhoog gaat. Een stamboek geeft richting, uiteindelijk is het aan de fokker om hierin te beslissen. En het is de kwaliteit die telt voor de fokker.

 

Deze [email protected] verscheen woensdag 31 januari in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 

 


Poll

KWPN moet strikter inteeltbeleid hanteren Lees meer »

Laden ... Laden ...

7 reacties op “Moet het KWPN dwingende maatregelen nemen om inteelt te voorkomen?

 • Auke Dijkstra

  Het is mooi dat er hengsten met vrij bloed worden goedgekeurd en dus ingezet worden jn onze fokkerij. Jammer is het, dat de fokkers dus weer met velen achter dezelfde hengst aan hollen.
  Dit is deels ook te wijten aan de spectaculaire prijzen op de diverse veilingen van de nafok van deze hengsten.
  We lopen weer het risico dat we versneld vastlopen met dit nieuwe vrije bloed. Eigenlijk zou er gelimiteerd gedekt moeten worden met deze nieuwe lichting hengsten. Maar dit is aan het stamboek om te beoordelen. Zelf maak ik de keuze over de landgrenzen te kijken naar een voor mij passende match.

 • Irene Hoeben

  Heel jammer van de ongelukkige vraagstelling. Ik denk dat niemand/weinigen het eens zal/zullen zijn met een vraag waarin het woord ‘dwingend’ voorkomt (incl mijzelf). Als hier was gevraagd naar “moet het KWPN een actiever beleid voeren tegen de toenemende inteelt”, dan had minstens 2 van de 3 hierboven geïnterviewden dit bevestigd.

 • Irene Hoeben

  Ik denk dat het hoog tijd is dat het stamboek in actie komt, want als ze niets doen dan krijgt de populatie te maken met ernstige gezondheidsproblemen. Terwijl gezondheid bovenaan de prioriteitenlijst van het KWPN staat. Maar ze kunnen en mogen de fokkers niet dwingen, want gezien de hoogte van de kosten zullen de fokkers ook commercieel moeten denken.

 • Conrad Beck

  De vraag laat zich met een eenvoudig ‘nee’ beantwoorden.
  Inteelt is per se niet slecht; uiteindelijk kan je hiermee ook goede eigenschappen op een lijn brengen. Natuurlijk moet, met nadruk, op een goede gezondheid geacht worden.
  Denken we toch even aan het volbloed, ze zijn allemaal(!) terug te voeren op maar drie stamvaders! Dat is ondertussen wel een beetje geleden, maar toch een feit. Ze doen het goed en worden uiteindelijk ook ingezet om warmbloed paarden härte en adel mee te geven.

 • Irene

  Cees Kikkert denkt dat de keurmeesters het inteeltpercentage in een later stadium mee laten tellen. Vind ik de boel voor de gek houden. Er worden vooraf verwachtingen geschept bij degene die de hengst instuurt en dan wordt de hengst achteraf afgewezen op iets dat al bekend was bij de eerste bezichtiging. Je jaagt zo de eigenaar op kosten, die niet nodig zijn. Heb dit jaar de keuring in Den Bosch niet gevolgd, maar vorig jaar heb ik een poosje gekeken en heb me er echt aan geërgerd dat paarden in deze fase afgewezen werden omdat er te weinig sport in de moederlijn zat. Ze kunnen beter eerst de papieren insturen en aan de hand daarvan bepalen of het de moeite is om een hengst klaar te maken voor bezichtiging of keuring, want voor het inteeltpercentage of sport in de moederlijn hoef je het paard niet te zien.

 • Auke Dijkstra

  De door het KWPN gekozen systeem om afgelopen zaterdag buitenlands gefokte hengsten aan te wijzen voor het verrichtingsonderzoek, vanwege de lage verwantschap is prima. Echter de hengsten waarbij vermeld werd dat er weinig tot geen sport in de stam aanwezig was, hadden ze mijns inziens niet moeten aanwijzen voor de test. Aangezien bij nederlands gefokte hengsten dit wel een eis is, is dit denk ik ook niet fair naar de nederlandse fokkers.

 • Bart Wiebing dressuur fokker

  Ja een ieder heeft zijn mening over lijnenteelt.Ik kan me voorstellen dat een probleem is of misschien gaat of kan worden.Ik zelf persoonlijk heb hier geen last van,en krijg het ook niet zo lang ik nog fok.Maar ik heb daar niet zo n probleem mee, als je het in de 3e cq 4e generatie krijgt. Als fokker moet je voor je zelf uit maken wat wil ik fokken,(type paard) en wat zou de vraag kunnen zijn in 2025. Ik wil persoonlijk een bepaald type paard fokken. Daar selecteer ik op bij het zoeken van een hengst,en er moet fok in zitten.Daar komt bij, de beweging en de vorm hier van ook bij heel belangrijk.Zowel van vaders als van moeders kant. Predicaten/Sport,het karakter speelt ook mee, werk willigheid b.v. Ik fok met twee door gefokte merrielijnen 1838 en de Bryolieta stam merrielijn 48 fokfam 147 al zo n 30 jaar. Een goed begin is het halve werk. Zeer kritisch zijn op je zelf wel luisteren , maar je eigen gevoel en kop volgen.Mocht het dan minder uitpakken dan heb je het zelf gedaan en daar leer je ook weer van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook