Ga naar hoofdinhoud

Moet KWPN één lijn trekken bij verrichtingsonderzoek?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Wobbe Kramer (fokker en lid KWPN-fokkerijraad), Roelof Bril (springruiter en fokker), Wim Versteeg (coördinator hengstenselectie KWPN)

Het verrichtingsonderzoek van het KWPN kent inmiddels vele wegen om in te stromen. Zo kunnen naast de reguliere weg ook hengsten worden aangewezen via de Pavo en Isah Cup. Daarnaast kunnen nog hengsten op vrijwillige basis deelnemen. Het is mooi als zo talent kan worden binnengehaald, maar is het wel eerlijk en correct dat zij dan al op vierjarige leeftijd kunnen volstaan met 21 dagen Ermelo, terwijl andere aan 50 testdagen onderworpen zijn?


opi1 info foto1 Wobbe Kramer (Medium)Van: Wobbe
Ik heb er geen problemen mee dat vierjarige en oudere hengsten slechts 21 dagen hoeven te lopen. Sterker nog, ik heb mijn vraagtekens bij het gehele verrichtingsonderzoek. De afgelopen hengstenselectie heeft weer bewezen dat het enorm lastig is om de juiste hengsten op zo’n jonge leeftijd te selecteren en dat ligt niet aan de mensen die in de baan staan.
We hebben er ooit met z’n allen voor gekozen om op deze manier te selecteren en dat moet de hengstenkeuringscommissie uitvoeren. Toch zou het goed zijn om het hele selectiesysteem eens goed te bekijken. Ik vind het goed dat hengsten via de Isah Cup en de Pavo Cup kunnen instromen omdat je dan al dichter bij de sport selecteert. Dat blijft in mijn ogen toch de beste selectiemethode: de sport zelf. Daar krijg je de echte informatie.
Zo zijn er nog wel meer selectiemethoden die niet zaligmakend zijn. Ik heb bijvoorbeeld geen PROK of DNA-predicaat nodig om te weten of een merrie gezond is. Als die merrie veel familieleden heeft die hoog in de sport lopen of zelf nakomelingen geeft die het goed doen in de sport, weet ik dat ze gezond fokt. Ook hier geeft de sport de werkelijke waarde voor de fokkerij weer.


opi1-info foto2 Roelof Bril (rechts) (Large)Van: Roelof
Ik vind het op zich een goede zaak dat hengsten op oudere leeftijd via de sport kunnen instromen. Daar is niets mis mee. Je weet al meer van die paarden en kunt daardoor beter beoordelen of ze geschikt zijn als fokhengst.
Wel is er heel wat mis met het hengstenselectiebeleid – voor zover je het beleid kunt noemen – zoals het nu is. Het merendeel van de hengsten dat deelneemt aan het verrichtingsonderzoek wordt tegenwoordig goedgekeurd. En bij de lichting van dit voorjaar kun je ook nog stellen dat er zeer discutabele punten gegeven zijn.
Fokkers weten niet wat ze daarmee aan moeten en daardoor dekken de jonge hengsten bijna niks. Met zo’n werkwijze ontmoedig je het dekken met jonge hengsten. Voor hengsteneigenaren is het niet interessant meer om met een driejarige hengst naar het verrichtingsonderzoek te gaan. Het hele traject kost grofweg 10.000 euro en omdat er zoveel hengsten goedgekeurd worden, dekt elke hengst vervolgens maar een handvol merries.
Het is logisch dat hengstenhouders zo’n jonge hengst dan verkopen als ze er de juiste prijs voor kunnen krijgen. Zo vertrekken de echte goede hengsten vaak naar het buitenland omdat het voor de hengstenhouder niet interessant is om ze aan te houden. Met de huidige manier van selecteren blijven de echte goede hengsten dus niet behouden voor de Nederlandse fokkerij. Tegen de tijd dat fokkers erachter komen dat een hengst misschien wel interessant is voor de fokkerij, is hij al vertrokken.


opi1 info foto3 Wim Versteeg (Medium)Van: Wim
Dit voorjaar is de eerste keer dat er een vierjarige (spring)hengst deelneemt aan het vrijwillig onderzoek van 21 dagen, het is dus ook voor het eerst dat deze situatie (zoals in de stelling geformuleerd) zich heeft voorgedaan.
Om aan het vrijwillig onderzoek deel te mogen nemen, heeft de hengst via de sport al aan de extra eisen voldaan; namelijk L+2. Voor aangewezen hengsten geldt deze eis niet. Dat was bij de introductie van deze nieuwe mogelijkheid tot instroom in het verrichtingsonderzoek de motivatie om het onderzoek korter te laten zijn. Nu is er de praktische ervaring en gaan we evalueren.
Wij hebben kennis genomen van de reacties hieromtrent, dit onderwerp staat binnenkort op de agenda bij de vergadering van de Fokkerijraad. Er wordt dan besproken of er een eventuele aanpassing moet komen.

Deze Info@ verscheen donderdag 26 mei 2016 in De Paardenkrant


Poll

KWPN moet één lijn trekken bij verrichtingsonderzoek. Lees meer »

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Moet KWPN één lijn trekken bij verrichtingsonderzoek?

  • Geurt

    De doelstelling van het KWPN moet zijn dat zij de beste hengsten als fokhengsten in het stamboek opnemen.

    De verrichtingsonderzoeken op 3 jarige leeftijd hebben al lang bewezen dat dat veel te kortzichtiig is en voor vel hengsten nog te vroeg komt. Aangewezen hengsten moeten de status aangewezen behouden voor een langere periode b.v 5 of 6 jaar. De eigenaren mogen zelf kiezen of ze deze hengsten gekeurd krijgen via het verrichtingsonderzoek of via de sport.

    Daarnaast moet er in de sport goed gekeken worden naar hengsten die niet aangewezen zijn maar die het wel uitstekend doen in de sport. Ik krijg nu de indruk dat nu de eigenaar van zo’n paard het KWPN benaderd of ze hem in het stamboek willen opnemen . Het KWPN moet daar echter leidend in zijn.

    Overigens ben ik wel benieuwd hoeveel hengsten er dan nog naar hetverrichtings onderzoek gaan?

  • jw

    Geurt ,ben het eens met jouw mening,maar het nieuwe gebouw moet wel betaald gaan worden ,en personeel moet werk behouden,dus betekent ook dat bij het verrichtingsonderzoek de stallen vol moeten zijn,anders kost het geld.
    Jammer dat ook deze keurings mensen hun wijsheid niet in de pet hebben zitten,want missers blijft men toch maken bij hengsten op jongere leeftijd.Gelukkig kan men in de sport ook instromen,dat heeft KWPN wel goed gedaan ,denk ik.
    Ik vind dat we ook beter moeten kijken naar hengsten,ook al is het lijntje volgens kwpn niet interessant genoeg,een nakomeling kan toch super springen,en goed vaderpaard zijn.
    Misschien blijven we ten gunste van de hengstenhouders te vaak en te lang op en in dezelfde bloedspreiding zitten.Kijk rottschild van MC ward,jammer nu ruin ,maar was een tophengst geweest,weinig gedekt ,ken een paar nakomelingen top nafok.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.