Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Lambertus Huckriede, Hanneke van Wessel, Bep van de Brake
Iedereen die geïnteresseerd is in rijpaardhengsten, kan jaarlijks zijn hart ophalen in Ermelo. Zij kunnen zich dertien dagen lang vermaken op de tribune met de eerste bezichtiging. Gratis! Voor tuigpaardliefhebbers zit het anders. Zij betalen tien euro entree, alleen omdat er minder (inschrijf)gelden binnenkomen bij deze kleine fokrichting. Dat lijkt oneerlijk. Moet de grote fokrichting optreden als sponsor voor de kleine?
Van Lambertus:

Wij zijn één grote vereniging. Wij horen ook gewoon gratis entree te hebben. Het entreegeld van de tuigpaardliefhebbers en de rijpaardliefhebbers moet gelijk getrokken worden. Ze hebben in Ermelo toch een nieuw centrum gebouwd om de kosten te drukken waardoor ze geen hal hoeven te huren?Tuigpaardmensen zijn zo trouw. Zij gaan altijd naar de eerste bezichtiging ongeacht het entreegeld. Ik praat uit ervaring. In Enschede heb ik vijf jaar een concours georganiseerd voor tuigpaarden. In het eerste jaar vroegen wij vijf euro entreegeld en daar kwamen niet veel mensen op af. Toen wij besloten om geen entreegeld te vragen om meer mensen naar ons toe te trekken, maakte dat helemaal geen verschil. Het is het proberen waard om het anders aan te pakken met de eerste bezichtiging. Misschien is het een idee om drie consumptiebonnen te geven als je entreegeld betaalt. In Hardenberg krijg je ook altijd een gratis gehaktbal voor een entreekaartje. Anders is het voor een groot gezin niet te doen om naar de eerste bezichtiging te gaan. Als je ook nog wat wilt eten en drinken, lopen de kosten op zo’n dag zo op naar honderd euro.
Van Hanneke:

Als eerste wordt gesteld dat de eerste bezichtiging van de rijpaarden qua karakter van het evenement gelijk is. Dat klopt niet. In een goed verzorgde accommodatie krijgen de tuigpaardliefhebbers in één dag de gehele jongste jaargang te zien, de goedgekeurde hengsten en shows. Het is een mooie en waardevolle fokkerijdag. De eerste bezichtiging van de rijpaarden is een doorlopende keuring van een groot aantal paarden en ingericht op een efficiënte eerste selectie. Daarnaast wordt er gesteld dat tien euro entree veel is en dat dit een relatie heeft met minder inschrijfgelden. Dat inzicht heb ik niet en vind ik ook niet interessant. Veel fokkers en liefhebbers zijn best bereid om entreegeld te betalen. Indirect dragen ze hiermee bij aan de ontwikkeling van onze tuigpaardenfokkerij. Want ik ga er vanuit dat de entreegelden daar terecht komen. Vervolgens kunnen we beter discussiëren hoe we dit budget zo goed mogelijk kunnen inzetten voor het tuigpaard. Als jonge fokker in een relatief kleine fokrichting ben ik blij dat we aangesloten zijn bij een grote stamboekorganisatie. Natuurlijk moeten we in het grote geweld voortdurend onze positie bewaken en versterken. Maar de voordelen en kansen zijn vele malen groter dan de bedreiging ondergesneeuwd te raken.
Van Bep:

Ik wist dit niet want ik ga nooit naar de eerste bezichtiging van de rijpaardhengsten toe. Ieder zijn eigen liefhebberij. Ik vind het niet erg om entreegeld te betalen. Bij de tuigpaarden gebeurt dit vanwege de kosten. Het zou wel eerlijker zijn als iedereen evenveel entreegeld betaalt. Als er geen entreegeld wordt gevraagd voor de rijpaardhengsten dan mogen ze dat van mij ook doen bij de tuigpaarden. Ik weet alleen niet of dan de schoorsteen kan blijven roken. Ik ben geen rijpaardenman, maar mijn dochter gaat weleens naar ‘s Hertogenbosch toe. Voor de tweede bezichtiging van de rijpaardhengsten moeten ze wel entreegeld betalen. Ik vind het schandalig dat ze in ’s-Hertogenbosch 35 euro entreegeld vragen voor de tweede bezichtiging. Ik blijf thuis. In Ermelo is het entreegeld normaal gesproken tien euro. Als ik in Ermelo de tuigpaardhengsten heb gezien, hoef ik ze in ’s-Hertogenbosch niet meer te zien. Het organiseren van de tweede bezichtiging kost veel geld. Vooral die hal die ze in ’s-Hertogenbosch huren. Wat mij betreft mogen ze de tweede bezichtiging van de tuigpaardhengsten in Ermelo houden. Tien euro entreegeld is veel voordeliger. We moeten overal voor betalen. Ik ben al meer dan veertig jaar hengstenhouder waardoor ik geld heb afgedragen aan het stamboek voor een goedgekeurde hengst of alle dragende merries. Het stamboek heeft daardoor al meer dan genoeg geld op zak gekregen.
Deze [email protected] verscheen woensdag 24 januari in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.
Poll

De tuigpaard mensen willen een eigen feestje van de 1e bezichtiging maken met alle shows erbij in een hal die gehuurd moet Worden vd KNHS. Ik denk dat het heffen van entree dan gerechtvaardigd is. Wie een eigen feestje wil maken moet daarvoor betalen denk ik.
De 1e bezichtiging van de spring, dressuur en Geldersepaarden vind in de “eigen” hal plaats zonder verdere opsmuk en shows.
Anders betreft het de 2e bezichtiging vd tuigpaarden.
Doe dat op de woensdagavond in Den Bosch, dan heb je alle tijd , een mooi hal en kan wellicht de entree daarvoor ook aangepast worden
Een eigen “feestje “ bouwen kost nu eenmaal geld.
ik ben het met lambertus eens laat het entree geld gelijk zijn en vooral geen verschil !!!!!!