Ga naar hoofdinhoud

Moet KWPN hengsten met incorrectheid weren uit de kooi?

Foto: Paardenkrant-Horses.nl

Van: Paardenkrant/Horses.nl
Aan: Marcel van Manen, Tim Coomans, Ad Valk

De KWPN-hengstenkeuringscommissie dressuur worstelde de afgelopen weken nogal met de incorrectheid. Soms was dat geen beletsel om een hengst door te verwijzen, maar vaker viel het doek vanwege – met name – een incorrecte voorstand of hoefvorm. Moet het beleid op dit punt niet een stuk transparanter? Als je niet van plan bent een goed gefokte, aansprekende en zeer goed bewegende hengst door te verwijzen, waarom krijgt de eigenaar van zo’n hengst dan niet gelijk na het straatje al te horen dat de tweede bezichtiging er niet in zit?


Van: Marcel 

Marcel van Manen, keuringsklaarmaker, voorbrenger

Ik ben het er wel mee eens dat de eigenaar direct na het straatje te horen krijgt of de commissie de hengst wel of niet correct vindt op stand. Dit gebeurt ook met een afwijkend spronggewricht. De eigenaar kan daarna zelf beslissen of de hengst wel of niet wordt losgelaten. Met het oog op de handel en de veiling moeten extreem goede paarden zich wel in Den Bosch kunnen laten zien, als de incorrectheid binnen de norm blijft. Volgens mij is dat alleen maar reclame voor het KWPN. Een paard met veel kwaliteit is toelaatbaar wanneer de beenstand niet extreem afwijkt. Dit mag niet in de weg staan voor de keuring.
De fokkerij wordt steeds meer een Europees gebeuren en zolang de stamboeken niet één en dezelfde lijn trekken wat beenstanden betreft, blijf je dweilen met de kraan open. Een paard wat om een verkeerde beenstand wordt afgewezen bij het KWPN, kan wel voor een ander Europees stamboek gaan dekken. Op deze manier fok je de incorrectheid wat voet- en beenstanden betreft er nooit uit.


Van: Tim 

Tim Coomans, hengstenhouder

Nee, het mag niet direct ophouden na het straatje. Tenzij een hengst dusdanig incorrect is want dan moeten ze dat wel gelijk na het straatje zeggen. Bij grensgevallen horen ze de paarden absoluut een kans te geven in de kooi. Als hengsten daar echt goed optreden, kunnen ze daar wel hun tolerantie op loslaten. Op het moment dat een hengst echt goed is en naar Den Bosch wordt gestuurd, horen ze er al over uit te zijn dat ze kunnen leven met de correctheid van het fundament. Naar mijn idee hebben ze tijdens de eerste bezichtiging één of twee hengsten niet door laten gaan naar Den Bosch die wel extreem goed waren. Mijn vraag is waar precies de grens ligt bij een paard met veel kwaliteit die zijn fundament compenseert. Hoe wordt de tolerantie van incorrectheid gemeten en bepaald? Het is jammer dat dit criterium niet omschreven staat zodat het voor de opfokkers duidelijk wordt wat wel of niet acceptabel is. Ze denken dat ze met een heel goed paard naar de keuring gaan en dan blijkt dat de afwijking zo groot is dat het eigenlijk niet kan. Dat is hetgeen waar de opfokkers toch wel een beetje mee worstelen.


Van: Ad 

Ad Valk, hengstenhouder

Nee, de hengsten moeten na het straatje ook nog kunnen vrijbewegen. Ik heb er moeite mee dat de hengstenkeuringscommissie een stel heel goede hengsten niet de kans heeft gegeven om naar Den Bosch te gaan. Er zijn te veel hengsten afgewezen op een bemerking, terwijl jonge paarden nog moeten uitgroeien. Het kan best wel eens voorkomen dat een hengst een beetje een Franse stand heeft. Jonge paarden hebben nog een smalle borst. Als ze eenmaal breder zijn geworden, staan de voeten ook recht. Er waren een stuk of vier smaakmakers die we niet in Den Bosch krijgen te zien. Ik heb er twee van gekocht want ze hadden genoeg kwaliteit. Eén hengst was al van mij. Hij werd er uitgegooid vanwege een minimale bemerking op de beenstand. Maar een extreem goed bewegend paard compenseert dat. Verschillende kenners hebben daar naar gekeken. Zij begrepen ook niet waarom de hengstenkeuringscommissie zo streng was. Zo’n hengst kan ik wel honderd keer verkopen. We moeten toch zorgen dat de hengstenkeuring in Den Bosch een etalage wordt met zeer goed bewegende paarden? Als ze zo blijven keuren, houden we dadelijk in Den Bosch alleen maar heel correcte hengsten over die over minder kwaliteiten beschikken; wat hengsten echt nodig hebben. Een hengst moet in iets extra’s uitblinken want anders kan het moeilijk een fokhengst worden. Iedereen moet eerlijk zijn mening hierover durven te geven en niet bang zijn dat ze erop afgerekend worden bij de keuring.

Deze [email protected] verscheen woensdag 19 december in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 


Poll

KWPN moet hengsten met incorrectheid weren uit kooi Lees meer »

Laden ... Laden ...

14 reacties op “Moet KWPN hengsten met incorrectheid weren uit de kooi?

 • Sammie

  Als de merries op stamboekkeuringen dan ook niet worden weggestuurd en op gelijke voet met hengsten worden beoordeeld

 • Auke Dijkstra

  Het is van het grootste belang afwijkende beenstanden etc. op juiste wijze te beoordelen, en dan houdt het dus op na het “straatje”. Denk dat het juist een etalage kan zijn voor het KWPN als er correcte paarden worden aangewezen.
  Want als een hengst wordt aangewezen, wordt er door de toeschouwers juist over de paarden met incorrectheid gesproken.
  Als je het selectiebeleid van de hengsten afzet tegen de merrieselectie, is mijn gevoel dat merries zelfs strenger worden beoordeeld. En dit terwijl een merrie maar enkele nakomelingen brengt, en hengsten een veelvoud aan nakomelingen. Zou wenselijk zijn als het KWPN hierin ook meer 1 lijn hanteert.

 • Pietsch

  Vanzelfsprekend moeten paarden die niet correct zijn geweerd worden.

  Als het zo mag zijn zoals de heer Ad Valk impliceert, en de hengsten nog niet volgroeid zouden zijn, dan kunnen ze onder het zadel op een later stadium alsnog goedgekeurd worden.

  Het is toch te gek voor woorden dat de gewone fokker een merrie geen ster kan laten worden met een Franse stand en bijvoorbeeld de heer Valk, vanwege enkel financiële belangen elke hengst gekeurd kan krijgen eventueel met een bemerking.

  We hebben het al met Franklin bijvoorbeeld gezien.

  Hoop dat het Kwpn de juiste weg ingaat onder een nieuwe leiding.

 • tony v

  je moet altijd een paard keuren op correctheid.als je ziet de laatste 10 jaren hoe weinig paarden correct zijn in hun voeten moet je daar op selecteren .Een gezonde dek hengst boven alles!!!

 • Edsko Takens

  Als je sportpaarden fokt moet de geschiktheid voor de sport het zwaarst wegen. Daarnaast kun je natuurlijk strenger op basiskwaliteiten selecteren bij hengsten die niet een 9,5 of 10 verdienen voor de verwachte sportgeschiktheid.

 • Alie wekema

  Je gaat toch niet meer dan dik 300 euro betalen om alleen maar op het straatje te mogen acteren?

 • Het is lastig om dit op jonge leeftijd te beoordelen, een belangrijke merrie van ons staat Frans op een kant. Bij de nakomelingen zie je dit niet terug komen.

 • Conrad Beck

  Ik vraag me af, waar ligt de grens?
  Hoe Frans mag een Frans stand nog zijn om erdoor te komen? Een beetje ‘Frans’ maar heel goed bewegend is toch jammer om weg te doen; die moeten ten minste nog geveild kunnen worden. Dan kan de koper (Sportruiter) self beslissen.

 • M. Kolner

  Als een hengst op het straatje een bemerking zou hebben op het fundament, vind ik dat deze door de commissie gemeld moet worden bij de eigenaar en niet achteraf in de kooi. Een bemerking op fundament dat niet extreem is maar bijvb net iets Frans of toon moet overheen gestapt worden als het verder een heel complete hengst is. Het Kwpn is enkel een stamboek van de zovele, het is aan de fokker of zij deze hengst durft te gebruiken. Wel mag aangegeven worden in het rapport of er een iets afwijkende stand zou zijn, er zijn al zoveel hengsten ggk in het Kwpn die op het fundament niet perfect zijn. Dat hoeft ook helemaal niet erg te zijn als het de sport niet in de weg zit en het verder een heel compleet vaderdier zou kunnen zijn.
  Het Kwpn is enkel een supermarkt, waarbij de fokker zelf kiest welke hengst hij of zij wilt gebruiken en wat bij de merrie past. Wat het Kwpn wel fout doet is het niet vermelden van een afwijkend fundament en/of stalgebrek(en) in het rapport van de goedgekeurde hengsten.
  Dan zou de keuze helemaal vrij en duidelijk zijn voor een fokker!

 • Adri Zekveld

  Leest u de rapporten van de goedgekeurde hengsten wel eens, hr/mevr. M. Kolner?

 • ilse

  weren die hengsten. vroeger werden er zelf hengsten geweerd die helemaal correct waren, super bewogen maar een ouderwets uiterlijk hadden………….

 • Mulders

  Persoonlijk zou ik er niet voor kiezen om hengsten te weren. Veel eigenaren weten al dat een hengst niet goed genoeg is om als dekhengst goedgekeurd te worden. Deze mensen zien het dan vooral als eventueel verkoop platform. Daarnaast kan men, door deze hengsten wel in de kooi te tonen zien hoe de fokkerij van een bepaalde hengst is. Zeker voor jonge hengsten lijkt mij dit erg belangrijk. Vooral omdat de manier van bewegen/springen vaak leidend is voor de fokker wanneer deze zijn hengstenkeuze maakt. Wel zou het fair zijn om al na het straatje de tekortkomingen bij de eigenaar te melden en te zeggen dat doorverwijzing er niet in zit.

 • Gerard

  Laten we beginnen met een knap straatje om de hengsten te kunnen beoordelen.Met de merriekeuringen is dit beter voor elkaar.

 • Thijs

  Ik zou graag zien dat de jury na het straatje de eventuele bemerkingen met de eigenaar bespreekt.De eigenaar kan dan voor zichzelf inschatten of de hengst zich volgens hem/haar kan compenseren in de kooi en neemt dus zelf de beslissing of een hengst de kooi ingaat of niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook