Ga naar hoofdinhoud

Moet KWPN minder hengsten goedkeuren voor betrouwbare fokwaarden?

Foto: Paardenkrant/Jacquelien van Tartwijk

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Willie Wijnen, Wiebe Yde van de Lageweg, Daniëlle Arts

In de KWPN fokwaarden staat de informatie die nakomelingen bieden centraal. Hoe meer nakomelingen, hoe betrouwbaarder de fokwaarden. Maar hoe meer goedgekeurde hengsten, hoe minder nakomelingen per hengst. Dus eigenlijk doorkruist het KWPN nu haar eigen strategie door zoveel jonge hengsten goed te keuren. De enige remedie: terug naar de basis en alleen de allerbeste hengsten van een jaargang goedkeuren.

Van: Willie Wijnen
Ik ben het er wel mee eens. Ze moeten alleen de goede hengsten goedkeuren. De hengsten die niet over genoeg

Willie Wijnen, KWPN-fokker van het jaar 20

kwaliteit beschikken, dekken toch niet. Als ik een goedgekeurde hengst gebruik, pak ik voor mijn gevoel de allerbeste die bij de merrie past. Het hoeft alleen niet zo te zijn dat hij later ook de beste is. Het is altijd moeilijk om te zeggen, maar voor mijn gevoel zou ik bepaalde hengsten niet pakken. Als een hengst maar drie nakomelingen heeft gefokt, geeft dat nul komma nul aan informatie. Op het moment dat je van een hengst van verschillende bloedlijnen een aantal fijne nakomelingen ziet op driejarige leeftijd heeft dat voor mij waarde. Vorig jaar ben ik bijvoorbeeld speciaal naar Zangersheide gegaan om de nakomelingen van Dominator te bekijken. Er werden veel nakomelingen getoond waardoor ik er een bepaald idee over heb gekregen.

Stel dat een hengst uit een hele goede moeder- en vaderlijn komt, dan kan ik er ook nog weleens doorheen kijken. Zo’n hengst moet je op twijfel goedkeuren, want hij zou best weleens goed kunnen vererven. Zijn exterieur hoeft niet het beste te zijn maar als hij patent kan springen, mogen ze hem goedkeuren. Er zijn een aantal hengsten doorverwezen naar Den Bosch waarbij ik me afvraag wat we ermee moeten. Ze hebben geen toegevoegde waarde voor de fokkerij. Als ik zelf een hengst heb, vraag ik me altijd af of ikzelf met deze hengst zou dekken. Wanneer dat niet het geval is, breng ik hem niet naar de hengstenkeuring. Dit is een onderbuikgevoel en dat komt meestal wel uit.

Van: Wiebe Yde
Alleen de allerbesten keuren is het best, maar wanneer zijn het de besten? Dat weten we pas een  paar jaar later, als ze zich ontwikkelen in de sport en wanneer we de eerste nakomelingen hebben zien springen. Niet altijd worden de best geteste hengsten de beste sportpaarden en

Wiebe Yde van de Lageweg, hengstenhouder

verervers. Kansen geven is goed, dat doen alle stamboeken, maar er wordt inderdaad door alle stamboeken wel heel veel goedgekeurd. Belangrijk is dat de fokkers de jonge hengsten kansen geven en gebruiken. Dat gebeurt nu met een enkele hengst en dat is niet altijd de best geteste hengst. De meeste fokkers zijn te bang om een jonge hengst te gebruiken. Met slechts enkele nakomelingen is het niet realistisch om fokwaarden te maken.

 

Van: Daniëlle
Het KWPN vindt het belangrijk om de fokkers een optimale hoeveelheid hengsten aan te bieden, zowel voor de diversiteit (bloedspreiding) als de genetische vooruitgang. De vraag is: wat is ‘te veel’? De afgelopen jaren worden er over alle fokrichtingen heen gemiddeld tussen de 40-45 hengsten per jaar goedgekeurd. Hengsten die minder hoog scoren in het

Daniëlle Arts, foktechnisch specialist KWPN

verrichtingsonderzoek zijn eengoed goedgekeurd omdat ze op bepaalde punten iets toe kunnen voegen aan de fokkerij. Zij kunnen later zelfs heel goede fokhengsten worden, denk bijvoorbeeld aan Verdi TN en GLOCK’s Dream Boy N.O.P. Daarnaast is de hengst met de meeste punten niet noodzakelijk de beste keus voor iedere merrie, want hij beschikt wellicht over kwaliteiten die bij de merrie ruimschoots aanwezig zijn en de merrie heeft misschien andere kwaliteiten nodig, die bij een andere hengst te vinden zijn. Gemiddeld krijgen alle hengsten vroeg of laat voldoende nakomelingen om iets over de nafok te kunnen zeggen, waardoor de fokwaarde zeker betrouwbaar genoeg is om er mee te kunnen werken. Als we kijken naar de hengsten met zevenjarige of oudere nakomelingen in de sport, dan geven de statistieken aan dat ongeveer 75% van de goedgekeurde rijpaardhengsten op basis van hun nakomelingen een betrouwbaarheid van de sportfokwaarde heeft van boven de 70%.

Deze Info@ verscheen woensdag 29 januari in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

KWPN moet minder hengsten goedkeuren voor betrouwbare fokwaarden

Laden ... Laden ...

7 reacties op “Moet KWPN minder hengsten goedkeuren voor betrouwbare fokwaarden?

 • Mathijs

  fokwaarden afschaffen is wellicht makkelijker

 • Ingrid Heys

  Mathijs ik mis de onderbouwing waarom je dat wilt?

 • jehannes Andela

  Wat hebben de drie bovenstaanders nu eigenlijk gezegd. Ik zeg van elke slechte hengst komt wel een goede en van elke goede ook slechte. Maar die slechten word niet over gesproken.

 • Elisa Willemsen

  Ik denk dat je genoeg moet goedkeuren om de juiste hengsten de kans te geven om een vererver te worden. Als een hengst niet goed genoeg is of fokt dan wordt hij niet meer gebruikt en dan krijg je toch een soort natuurlijke selectie uiteindelijk. Maar in hoe een hengst zelf is, en hoe een hengst fokt daar zit nog weleens verschil in. En door “te” beperkt hengsten goed te keuren kun je dan net die ene fantastische vererver mislopen.

 • Sven

  ‘Die ene fantastische vererver’ die iedereen over het hoofd zag bestaat niet. Daarentegen hebben enkele hengsten die veel gedekt hebben ook maar weinig gebracht in Nederland.

 • Harrie Theeuwes

  Naar mijn idee kunnen fokwaarden nooit betrouwbaar zijn omdat alle hengsten een verschillend aantal merries te dekken krijgt aangeboden en ook de kwaliteit van de aangeboden merries varieert enorm per hengst/regio/hengstenhouder. Dit gevoel wordt bij mij ook nog eens bevestigt als ik de fokwaarden bestudeer, Ik zie dan dat bepaalde hengsten waar ruiters en handelaren gek van zijn lager scoren als hengsten waar de markt niet op zit te wachten juist veel beter scoren! Ik geloof niet dat je toppers gaat fokken door daar veel waarde aan te hechten…
  Ik geloof daarentegen veel meer in kennis van zaken, het buikgevoel en een portie geluk, maar vooral met een heel goeie merrie beginnen daar valt of staat alles mee!

 • Günter Friedrich Büsing

  Das wichtigste befindet sich “zwischen den Ohren” . Und das kann keiner bei einem Junghengst, an der Hand und beim Freispringen, beurteilen. Das wichtigste also, liefert später der Einsatz im Sport.
  Bitte schenkt den Junghengsten nicht soviel Aufmerksamkeit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.