Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Joan van Gorkum, Lauw van Vliet, Marianne Hendriksen-de Rijk
Het KWPN heeft dit jaar in totaal 44 rijpaardhengsten ingeschreven. Een opmerkelijk groot aantal, zeker als je bedenkt dat in de aanloop naar de hengstencompetitie drie jonge goedgekeurde hengsten zijn gecastreerd en jonge hengsten in het algemeen steeds minder merries te dekken krijgen. Het KWPN biedt eigenaren van hengsten alle mogelijkheden om jonge hengsten voor goedkeuring in aanmerking te laten komen (via jonge paarden-competities, sport, herkansing onder het zadel en zelfs op vrijwillige basis). Doet het KWPN er wel verstandig aan om het selecteren van jonge hengsten zo te promoten? Moet het KWPN niet meer afgaan op de marktsituatie en dus minder hengsten inschrijven?
Van: Joan

Minder hengsten inschrijven is geen goede zaak. Jonge, correcte, foktechnisch interessante hengsten moeten juist de kans krijgen. Naar mijn idee zit het probleem in een ander stadium van het KWPN-selectietraject. Te veel 2,5-jarige hengsten worden doorverwezen of afgeserveerd op de verkeerde argumenten. Mooie voorbeelden zijn Big Star en Tyson. Twee bijzondere springpaarden waarvan je de losspringvideo’s met het aanbieden op de hengstenkeuring eens zou moeten terugkijken en wat hun aanwijzing naar een volgende ronde waarschijnlijk in de weg stond.
Gebleken is tevens dat veel internationaal doorbrekende hengsten later KWPN-erkend worden. Hengsten die naar mijn idee niet de 50-70 dagen hadden doorstaan op hun 2,5- en 3-jarige leeftijd. Vooral de paarden uit prestatiefamilies zijn op 2,5- en 3-jarige leeftijd te jeugdig en laat rijp, maar veelal wel top gezond. Deze vallen vaak af omdat ze ontwikkeling en/of hengstenuitdrukking missen.
Waarom dekken jonge hengsten minder? Fokken kost geld, fokkers willen risico’s uitsluiten en met zo veel mogelijk zekerheid een toppaard fokken. Daarnaast fokken (te) veel fokkers met als doel hun veulen goed te kunnen verkopen. De prijzen van veulens van bewezen hengsten zijn hoger dan van jonge hengsten. Kortom, er is niet één oorzaak, maar diverse. Mijn advies zou zijn om dichterbij het fokdoel te selecteren, dus op zijn vroegst met 3,5-jarige leeftijd. Eigenaren gaan dan zelf selecteren, want met een hengst die het niet is van nature, ga je niet die extra investering(en) doen.
Van: Lauw

Door allerlei factoren hebben de jonge hengsten het moeilijk in de fokkerij. Dat heeft er onder meer mee te maken dat een gedeelte van de fokkers altijd bewezen hengsten gebruikt omdat hun veulens dan meer kans maken bij de selectie van veulenveilingen. Fokkers bepalen dus zelf hun eigen hengstenkeuze. Het ligt er maar net aan hoe de fokkers tegen de jonge goedgekeurde hengsten aankijken. Het maakt dan niet uit of het KWPN twintig of veertig jonge hengsten goedkeurt. Ik sta daar dus niet negatief tegenover. De kwaliteit is in de breedte beter geworden. De verrichtingstesten waren goed te volgen. Deze jonge hengsten verdienden een kans. Het was best een zware selectie.
Een goedkeuring van een KWPN-hengst is bovendien een meerwaarde voor buitenlandse klanten. Dit is een soort garantie en dat weegt op tegen de kosten van de hengstenkeuring. Een hengstenhouder maakt hoe dan ook kosten. Zijn jonge hengst zal toch opgeleid moeten worden tot sportpaard. Als een hengstenhouder in zijn hengst gelooft en die hengst dekt in de eerste paar jaar nog niet zoveel merries, geeft de sport een meerwaarde aan zijn dekhengst. Ik weet geen andere methode te bedenken om meer merries te dekken. Een hengst wordt interessant als hij op zeven- of achtjarige leeftijd in de sport boven het gemiddelde uitkomt.
Van: Marianne

Wat mij betreft hoeft het KWPN niet meer af te gaan op de marktsituatie, maar daar mag iedereen zijn eigen mening over hebben. Als het KWPN verschillende mogelijkheden aan eigenaren van hengsten aanbiedt, om op in de stelling genoemde manieren, een kwaliteitsvolle, correcte hengst uit een goede sportstam goed te keuren die een verrijking is voor de fokkerij, heb ik daar geen problemen mee.
Dat er goedgekeurde jonge hengsten gecastreerd worden en/of verkocht worden naar het buitenland, of als sportpaard verdergaan, is nou eenmaal zo. Als een hengst niet genoeg dekkingen krijgt, kan ik best begrijpen dat een hengstenhouder er niet mee verdergaat. Dat moeten we respecteren. Dat er nu 44 hengsten zijn goedgekeurd vind ik niet erg. Er vallen nu eenmaal hengsten om verschillende redenen af, en dan blijft de lijst met goedgekeurde hengsten wel ongeveer gelijk denk ik.
Klik hier om een reactie toe te voegen bij het nieuwsbericht
Deze Info@ verscheen donderdag 1 december in De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.
Poll
