Ga naar hoofdinhoud

Moet de KWPN Select Sale verantwoording nemen?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Esben Møller, Nico Witte, Björn van Kessel

De KWPN Select Sale stelt dat zij een etalage is met talentvolle hengsten die voldoen aan de normen voor exterieur, beweging, spermakwaliteit en gezondheid. Maar wat houdt dat precies in? De organisatie en het stamboek vrijwaren zich van alle verantwoordelijkheden. In de voorwaarden staat onder andere dat de KSS alleen faciliteert zonder partij te zijn of te worden bij de tot stand gekomen koopovereenkomsten en zonder aansprakelijk te zijn voor schade en nakoming van betaling. Daarentegen moet er wel flink betaald worden aan de organisatie door koper en verkoper. Is de KSS zo nog wel interessant?


Van Esben:

Esben Møller, bedrijfsleider Blue Hors

Als je een paard koopt op een veiling is het voor alle partijen mooi als het goed gaat, maar als het niet goed gaat, kun je toch niet allemaal weglopen! Ik heb goede ervaringen met de KSS, maar niet al mijn collega’s hebben dat. Het kan toch niet zo zijn dat een organisatie geen verantwoordelijkheid neemt als het een keer niet in orde is. Zo kocht ik bijvoorbeeld een hengst op de veiling in Hannover. Die bleek achteraf heel slecht te bevruchten. De spermakwaliteit onder de microscoop blijkt soms in de praktijk toch anders. Dat heb ik geclaimd bij het stamboek want het zijn fokhengsten en in de voorwaarden staat dat de spermakwaliteit goed moet zijn. Het stamboek heeft de vorige eigenaar erbij betrokken en we hebben dit snel en probleemloos kunnen oplossen. Zo hoort dat ook. De hengsten in de veiling zijn daar automatisch verzekerd en een voormalige eigenaar kan aanspraak doen op de verzekering. De zaak Handsome O zal mede oorzaak zijn van deze voorwaarden bij de KSS, ik vind dat ‘Schweinerei’. Je kunt toch niet als organisatie vooraan staan en geen enkele verantwoordelijkheid nemen? Ik weet zeker dat ze door deze voorwaarden klanten verliezen. Toch zal blijven kopen op de KSS, mits er een interessante hengst voor ons tussen zit.


Van Nico:

Nico Witte, lid selectiecommissie KSS

Zeker is de KSS een heel interessante veiling. Er zijn al veel goede hengsten verkocht: Four Legends, Chagall, Dark President enzovoort. Om dit te organiseren worden kosten gemaakt die betaald moeten worden vanuit inschrijfgeld en door provisie te vragen. Het doel is louter faciliteren om kopers en verkopers bij elkaar te brengen net als bijvoorbeeld ook bij de Excellent Dressage Sales, waar dezelfde voorwaarden gelden. Daarbij zijn alle paarden voor de veiling zeer uitvoerig klinisch en röntgenologisch gekeurd, zelfs inclusief hals en rug. Voor zover ik dat kan beoordelen zijn de eisen bij het KWPN veel strenger dus ook beter dan elders. Maar al doe je het nog zo goed, er kan altijd wel iets zijn. Je hebt te maken met levende wezens, een paard is geen computer. Je kunt niet meer dan zoveel mogelijk informatie geven en dat gebeurt ook. Ik heb in het verleden zelf ook hengsten via de KSS verkocht en één keer was de koper niet helemaal tevreden. Hij heeft mij toen rechtstreeks gebeld en ik heb dat opgelost. Als eigenaar en koper kun je er zelf voor kiezen de hengst te verzekeren. Natuurlijk kan het KWPN of wij als selectiecommissie een bemiddelende rol spelen en dat zullen we ook doen als dat nodig is. De uiteindelijke verantwoording ligt bij koper en verkoper.


Van Björn:

Björn van Kessel, mede-eigenaar Hengstenhouderij De IJzeren Man

Een veiling tijdens een hengstenkeuring is bij de Europese stamboeken inmiddels niet meer weg te denken. Op zich een uitstekend platform om een hengst te verkopen voor de eigenaar, die zelf geen uitbater van een gekeurde hengst wenst te zijn. Anderzijds voor de geïnteresseerde koper een showroom om een gewenste hengst te kunnen kopen, mits deze natuurlijk door de KSS-selectie is gekomen. Anders dan bij de meeste buitenlandse hengstenveilingen, waar de inbrenger bepaalt of een hengst wel of niet geveild wordt, is een KWPN-hengst onderhevig aan het selectie-oordeel van de KSSselectiecommissie. Bij de Duitse hengstenveilingen worden de gekeurde en niet-gekeurde hengsten geveild onder de vlag van het betreffende stamboek. In het geval van een geschil treedt het stamboek dan op als bemiddelaar, zoals we ook zien in het geval van de Trakehner kampioen 2017. Wanneer een partij als de KSS financieel beter wordt van een transactie, dan lijkt het mij, hoewel ik geen jurist ben, niet meer dan logisch, dat deze partij onderdeel is van de deal en derhalve ook verantwoordelijkheden heeft te dragen jegens koper en verkoper. Op de vraag of de KSS nu nog wel interessant is moet ik concluderen dat een onderhandse verkoop wellicht meer zekerheden biedt voor koper en verkoper. Men heeft de hengsten immers drie dagen goed kunnen beoordelen. Een directe onderhandeling tussen koper en verkoper zal in deze wellicht een betere ‘custom made’ overeenkomst tot stand kunnen brengen.

Deze [email protected] verscheen donderdag 4 januari in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

KWPN Select Sale moet verantwoording nemenLees meer »

Laden ... Laden ...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.