Ga naar hoofdinhoud

Moet het KWPN zich alleen op kerntaken concentreren?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Fred van Straaten, Benny Wezenberg, Willem Goesten

Het KWPN gaat de concurrentie met andere stamboeken aan door zich op te stellen als een ondernemend stamboek. Daar past volgens het bestuur ook een andere structuur bij, met een holding en onderliggende BV’s. Hoe kijken jullie hier tegenaan? Is dit een verstandige strategie, of vind je dat een stamboekvereniging zich alleen maar op haar kerntaken moet concentreren?


Van: Fred

Fred van Straaten, springpaardenfokker.

Als we de concurrentie aan willen gaan met de andere stamboeken zullen we ons eerst eens moeten afvragen waar we staan in de wereld met onze fokkerij en waar we naartoe willen. In de uitslagen ieder weekend zijn we al een tijd niet meer ‘leading’. Ons stamboek zou grotere zorgen moeten hebben, niet alleen over de kwaliteit van het KWPN-paard, maar ook: hoe houden we mensen binnenboord? Er is een grote vergrijzing en er zijn ook leden die de club verlaten door gebrek aan commitment. Er is een te grote afstand van bestuur en hengstenkeuringscommissie naar de leden (fokkers). De handel en de hengstenhouders hebben een te grote vinger in de pap en het beleid is toegespitst op het ‘pleasen’ van mensen, in plaats van rug recht en gaan voor het beste uit het beste.
Zolang we de prioriteiten niet op de juiste manier kunnen stellen en drukker zijn met de randzaken in plaats van de kernzaken worden we nog harder ingehaald. Ik voel me Nederlander en lid van het Nederlandse stamboek ‘het KWPN’, dat trotse gevoel moet terug. Geef de leden (lees: fokkers) meer platform en ruimte op die prachtige nieuwe website om zich te presenteren. En ga onderweg alles registreren vanuit de sport (afschaffing A-register) en meer mensen aan de club verbinden. Als alles op orde is, dan een nieuwe structuur met BV’s met begrijpelijke spreiding van risico’s.


Van: Benny

Benny Wezenberg, springpaardenfokker.

Ik ben geen voorstander. Ze maken zich druk om niets. Als ze van het stamboek een bedrijf willen maken, is het noodzakelijk dat ze zich ook gedragen als een bedrijf. Het is dan heel normaal dat elk personeelslid ontslag krijgt en ook opnieuw moet gaan solliciteren. Naar mijn idee kunnen ze zich beter druk bezig gaan houden met hun kerntaken en dat op een andere manier vorm gaan geven. En zich tevens anders op gaan stellen naar de fokkers.
Er schijnt iemand te zijn die naar de fokkers gaat voor bemiddeling bij de verkoop van veulens, maar ik weet niet wie dat is. Ik vind het niet normaal dat ze iemand daarvoor hebben aangetrokken. Dat is zonde van het geld. Elk jaar fok ik 20 tot 25 veulens en tweederde daarvan wordt in Duitsland geregistreerd. De verkoop van veulens wordt daar beter gepromoot. Als wij in Nederland zouden doen wat het Westfaalse stamboek doet, zijn onze veulens sneller verkocht. In Duitsland wordt praktisch op elk groot concours een veiling georganiseerd om de veulens te verkopen.


Van: Willem

Willem Goesten, dierenarts en spring- en dressuurpaardenfokker.

Ik ben een voorstander. Het KWPN is een moderne organisatie met veel buiten- en binnenlandse activiteiten die steeds verder worden uitgebreid. Denk daarbij aan de veiling tijdens het WK. Als je iets verder uitbouwt, loop je ook meer risico. Bijvoorbeeld met het databeheer. Als stamboek moet je zinvol omgaan met het databeheer en zorgen dat je het goed afschermt. Ik vind het heel verstandig hoe het KWPN dat wil inkleden. Ik vind het ook modern om er een onderneming van te maken. Daarbij weet ik niet of het KWPN op die manier de concurrentie aangaat met andere stamboeken. Sommige stamboeken worden maar door één man bestuurd. Het gevolg is dat je dan over een heel andere organisatie praat. De ledenraad blijft altijd het hoogste orgaan bij beslissingen, want er zijn ongeveer 22.000 leden. De stamboekvereniging verdwijnt niet, maar de andere activiteiten komen er als onderneming bij. Het is een kwestie van gezond verstand dat een organisatie de risico’s van de activiteiten wil afdekken. Alleen moet dit plan wel in de najaarsvergadering worden getoetst. De ledenraad moet dat eerst terugkoppelen voordat het KWPN het verder gaat uitbouwen.

Deze Info@ verscheen woensdag 31 mei in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 


Poll

KWPN moet zich alleen met zijn kerntaken bezighoudenLees meer »

Laden ... Laden ...

4 reacties op “Moet het KWPN zich alleen op kerntaken concentreren?

 • W v Klaarbergen

  Ik ben het met de 2 eerst geïnterviewde eens, een ” onderneming” bestaat er voor om geld te verdienen, dat impliceert dat niet meer de ” Fokker” centraal staat maar de winst, zoals de geachte Hr v Straaten al aangeeft en allen al lang weten zijn de lijnen dn afstanden nu al te groot tussen de gremia, en waar het stamboek uit bestaat namelijk haar leden de Fokkers, vergrijzing en toenemende globalisering zoal het inschrijven bij Z, omdat veel fokkers die de beste hengsten gebruiken en daar alles voor doen geen behoefte hebben aan een register papier, die ben je al bijna helemaal kwijt……
  Dit is een herhaling van Zetten
  Maar luisterd er ook iemand daar boven….

 • Bart Wiebing dressuur fokker

  Ik ben het ook met de eerste twee sprekers eens. Maar het evalueren van regels en statuten is zeer wel kom met name voor fokkers.Er zijn in het verleden statuten en bepaalde regels opgesteld die niet meer passen in 2017 en nodig of geschrapt moeten worden of bijgestuurd. Als je er als fokker je stam zo goed mogelijk op de kaart probeert te zetten, en dat wordt door je eigen vereniging teniet gedaan door oude regelgeving dan is dit zeer veresterend.

 • jehannes Andela

  het zal wel een modern bedrijf zijn? zolang ze de database niet eens op orde kunnen krijgen, gaat het nergens over, wel eens de hengsten Farn of Nimmerdor gezocht? En ik heb nog een hele lijst, laat staan als je merrie`s gaat zoeken, ik weet dat ze bestaan, maar komen in de database niet voor. Raar dat ze het bij horsetelex wel kunnen.

 • Mark van Nunen

  Ik heb even gekeken Jehannes, maar Farn en Nimmerdor staan gewoon in de database….

  Het KWPN heeft by far de allerbeste database die er is. Die werpt echt een hele grote schaduw over horsetelex qua hoeveelheid informatie.

  Dat oudere merrie’s er niet meer in opgenomen worden snap ik wel. Is gewoon niet meer relevant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.