Ga naar hoofdinhoud

Moet paardenwissel ingevoerd worden om dressuursport aantrekkelijker te maken?

Van: Paardenkrant-Horses.nl Aan: Coby van Baalen, Annemiek van der Vorm, Joyce Heuitink De FEI is niet de enige die nadenkt over het aantrekkelijker maken van de dressuursport voor publiek en sponsors. Ruiter en handelaar Nikay van Duren opperde via social media het volgende wedstrijdformat: maximaal 40 deelnemers, proeven die 2,5 minuut duren, de top acht plaatst zich voor de barrage. En die is met paardenwissel! Creatief idee waar verder over nagedacht moet worden, of onhaalbare kaart?

Van: Coby

Coby van Baalen, dressuurinstructrice en GP-amazone.

Het is weleens interessant om de Dressuur Derby uit te schrijven. Ze zouden moeten onderzoeken of dat aanslaat. Vroeger heb ik aan verschillende Dressuur Derby’s meegedaan, op het CHIO in Rotterdam en in Lage Mierde. Dat was altijd een publiekstrekker, bovendien was het super leuk om aan mee te doen. Het is alleen geen aanrader voor Grand Prix-niveau. De meeste ruiters staan daar niet om te springen, omdat hun paarden helemaal naar hun hand staan, en het zeer op de fine tuning aankomt. Op het NK lopen er in de Lichte Tour erg goede paarden rond die daar geschiktvoor zijn omdat ze keurig zijn afgericht door goede ruiters. Een paardenwissel is echter meer weggelegd voor de professionals dan voor de amateurs. In de finale zouden ze dan een korte proef moeten maken. Ze zouden ook kunnen overwegen om, net als in de Midden Tour, verschillende Grand Prix-proeven te maken. Zelf vind ik het zonde om te snijden in de bestaande Grand Prix en de Grand Prix Spécial, want al gauw haal je de harmonie eruit. Het is juist fijn om twee keer een onderdeel te kunnen rijden, zoals een passage of piaffe. Als er goede deelname is qua niveau, zit het altijd afgeladen vol met publiek. Maar je zou, van die nieuw te maken Grand Prix-proeven, ook korte versies kunnen maken. Ook zou er meer voorlichting gegeven mogen worden aan het publiek. Het is interessant voor het publiek om direct na afloop van de proef een reactie van de ruiter te horen en af en toe bijvoorbeeld van de hoofdjury.


Van: Annemiek

Annemiek van der Vorm, Van der Vorm officemanagement en organisatie

De sport en de passie voor paarden moet voorop blijven staan. Het begint al bij het goed opleiden van jeugd en paarden. Ik zou daar geen kortere proeven voorschrijven, want het gaat en ‘moet’ al zo snel. We kunnen gemakkelijker inschrijven en uitslagen volgen vlot. In de jaren tachtig is door Joep Bartels de Kür op muziek gelanceerd, dat heeft onze sport geen windeieren gelegd. Maar stilstaan is achteruit gaan en daarom denk ik dat we rondom digitalisering en een finale met showelement nog een slag kunnen maken. Een battle met een aantal onderdelen of live jurycommentaar op de telefoon, omdat wedstrijden protocolloos zullen worden en het publiek vanuit die kant ook meer inzicht krijgt. Een paardenwissel op GP-niveau heeft niet mijn voorkeur. De huidige paarden beschikken over veel bloed en zijn nu nog meer geld waard. Ik kan me niet voorstellen dat ruiters en eigenaren hier achter staan. Dressuurrubrieken zijn zelden langer dan veertig starts; de jury mag niet meer starts per dag beoordelen. Ik ben geen voorstander van het minimaliseren van starts. Het is voor de organisatoren anders lastig om uit de kosten te komen. Laten we vanuit alle oogpunten zoeken naar vernieuwing, maar met aansluiting van basissport naar topsport.


Van: Joyce

Joyce Heuitink, bondscoach paradressuur en GP-dressuuramazone.

Ik ben altijd voorstander van innovatie en verandering, mits het de kwaliteit van de sport, fairplay en dierenwelzijn goed in acht houdt. Kortere proeven vind ik zonder meer een goed idee. Ik heb eerder meegereden in een soort knock-out systeem dat getest is door de FEI, een idee van Wim Ernes op Indoor Brabant. En dat met twee tegelijk in de bak, twee combinaties die een proef in spiegelbeeld reden en beiden beoordeeld door een jurykoppel. Dat vond ik ook een heel mooi format. Mijn voorstel zou dan een variant hierop zijn. Op een internationaal kampioenschap bijvoorbeeld de beste acht te laten rijden in een knock out, een soort kwart en halve finales, op hun eigen paarden. En dan wellicht de finale een dag later met een paardenwissel. Ik weet dat ze er bij het springen net vanaf gestapt zijn, maar eigenlijk vind ik dat ook wel jammer. Daarnaast denk ik dat het ook een aanvulling zou kunnen zijn voor de ponyrubrieken, de children, junioren, young riders, U25, en Zware Tour, dus als kampioenschap. Het is weer even wat anders!

 

Deze Info@ verscheen woensdag 15 mei in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Paardenwissel invoeren om dressuursport aantrekkelijker te maken

Laden ... Laden ...

12 reacties op “Moet paardenwissel ingevoerd worden om dressuursport aantrekkelijker te maken?

  • Conrad Beck

    Geen goed idee. Voor het publiek misschien wel leuk, voor de acteurs, ruiter en paard, eerder niet.
    En helemaal niet op GP niveau, keurig opgeleid of niet, door het fijn tuning, kunnen ze (paarden) toch snel in de war raken. Bij het springen is het niet beter, daar zijn paarden die over 1.40 en meer lopen toch vaak erg speciaal, en niemand wil, alleen al om het dierenwelzijn, dat ze schade nemen.

  • Jan jonas

    De dressuur wordt weer aantrekkelijk voor Nederland als wij weer goede paarden hebben bv. Totilas, of een amazone of ruiter zoals Ankie.
    Er valt nog heel wat de doen met de rijstijl, paarden materiaal enz, enz.
    Het zal goed komen als wij de koppen bij elkaar steken en niet individueel te werk gaan.

  • Annemarie

    Om meer publiek te trekken is het makkelijker en diervriendelijker om de prijs van de toegangskaarten te verlagen.

  • Jan jonas

    Het NK dressuur en springen wordt weer aantrekkelijk voor publiek, sponsors, gemeenten, provincies en belanghebbenden wanneer alles gecentraliseerd wordt in een evenement. Scheelt heel veel kosten en er komt nationaal en internationaal meer mensen op af. Ruiterwissels is een slecht idee dat is al tijdens de WK Ruiterspelen gebleken. Vooral in de dressuur kan dat slecht aflopen. Omdat deze paarden zeer sensueel zijn. Iedere andere hand of been zal het paard reageren.

  • Hanneke Hegeman

    De dressuur aantrekkelijker maken door anderen op het paard te zetten? Wat een onzin. Dit wordt geen succes, ook niet als publiekstrekker. De groep die je hiermee buiten de paardensport wil trekken begrijpt er toch niets van en komt hierdoor ook niet kijken. Je trekt hooguit dierenactivisten die dit kunnen aangrijpen voor acties. Er zijn genoeg andere formules te bedenken die de sport meer publiciteit kunnen brengen. In het artikel zijn er al diverse genoemd.

  • Brekelmans

    Kleding en harnachement vrij geven. We moeten van die saaie kleding af. En een vrije proef op muziek van 5 minuten introduceren op alle niveaus.
    Het geheel moet gewoon aantrekkelijker gemaakt worden.
    Ook het jureren moet eenvoudiger. Niet voor elk onderdeel een punt maar gewoon het geheel beoordelen op inhoud, presentatie, techniek en diervriendelijkheid.

  • Lin

    Iedereen focust zich op wat er in de ring anders zou kunnen. Maar hoe aantrekkelijk is “het evenement op zichzelf” voor publiek?? De zeer serieuze en stille (begrijpelijk, maar daardoor vaak totaal sfeerloze)entourage nodigt niet uit. Men is zeer individueel bezig. Iets teveel lawaai of geklets en men kijkt je nijdig aan en in een kantine spat de gezelligheid er na afloop ook niet vanaf. Ik snap dat vanuit de ruiters wel, maar voor het publiek is dat niks.
    De sfeer bij springen is wat dat betreft veel uitnodigender en gezelliger.
    Ik vind springen en dressuur even leuk, maar als het gaat om een leuk dagje uit, dan sla ik helaas om bovengenoemde redenen de dressuur al over…En ik ben daar niet alleen in.

  • Liseon Kamper

    Paardenwissels en met 2 de baan in en dan een soort afval race….., dan worden de paarden nog meer op druk gereden. We kunnen al bijna niet hoger in de voorbenen, en hoger van de grond. Mensen en juryleden willen steeds meer show, en gaan dan helemaal uit hun dak. Jammer!!! Hoe mooi was de clinic in Utrecht van P. Kittel. Iedereen knikt JA. De deelnemende ruiters reden super goed, veel van geleerd. Maar… ze zijn klaar, ..paarden hebben super gewerkt,.. En ja hoor….,toch nog even 4 rondjes de show er in. Waarom?? Het was toch super goed zo!!?? Dressuur mag best veranderen, maar niet alleen voor het publiek. Eens met stil staan is achteruit gaan. We zijn nu eenmaal bezig met ballet en turnen. Daar veranderd ook niet zo veel. Het blijft moeilijk om het aantrekkelijker te krijgen voor iedereen. Maar vergeet niet dat je paard voor op moet staan. En 1 top prestatie leveren per wedstrijddag is meer dan voldoende. 2, 3 ruiters ook nog een proefje??? Arm paard!! Je bent een team met je paard, dat moet je niet verbreken. Het is geen machine!

  • Irene Knelange

    Ik heb ooit geleerd dat een correct opgeleid paard door (bijna) iedereen kan worden nagereden, dan zouden in dit geval ook de credits naar de huidige amazone moeten gaan en niet degene die toevallig dit paard krijgt toegewezen in de paardenwissel.

  • Marcel Dufour

    Ja hoor, maak er maar een circus van.
    Jarenlang train je met je paard om een zodanig team te vormen dat je mee kunt doen op een kampioenschap van het hoogste niveau, en dan gaat dat beslist worden doordat de uitslag voor 75% bepaald wordt door een resultaat dat je behaalt met een paard waar je voor het eerst van je leven op zit.

    Weet je wat nog véél meer publiek zal trekken?
    Als je verplicht bent je hele proef achterstevoren te rijden.

  • eddy crul

    Absoluut niet. Dat deze vraag gesteld wordt bewijst nog maar eens dat er velen zijn die niet snappen wat dressuur is. Of beter gezegd wat dressuur zou moeten zijn. Het bewijst ook dat de federatie en de huidige zogenaamde topdressuur generatie paniek voetbal begint te spelen. Zij zijn nochtans verantwoordelijk voor het feit dat er zoveel terechte kritiek komt op de dressuur. Natuurlijk willen ze het commerciële verdedigen,het is hun boterham. Maar als men de dressuur wil redden moet men dit doen met maatregelen die de ziel van de sport herstellen en niet met commerciële. En lbnl moet men de dressuursport eerlijk maken enz enz … Maar dit zal jammer genoeg niet meer voor deze generatie zijn. vr gr ec

  • Frans Berings

    Met een ruiterwissel komt de beste ruiter en het best opgeleide paard naar voren en krijgt het betalende publiek waar voor hun geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.