Ga naar hoofdinhoud

Moet de Parasport meer publiciteit krijgen?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Peter van Pinxteren, Maarten van Stek, Coby van Baalen

In Rio zijn de Paralympische Spelen begonnen maar deze Spelen krijgen beduidend minder publiciteit dan enkele weken eerder bij de Olympische Spelen het geval was. Krijgt de parasport wel voldoende aandacht? Zo nee, wat moet er gebeuren om dat te verbeteren?


Van: Peter 

Peter van Pinxteren, journalist.
Peter van Pinxteren, journalist.

Volgens mij krijgen de Paralympische Spelen dit jaar genoeg aandacht ten opzichte van voorgaande edities. Dat wordt met alle toenemende online-mogelijkheden iedere keer zeker niet minder. Door de NOS zijn er ook mooie documentaires gemaakt over de sporters. Het is alleen moeilijk om de parasport op primetime onder de aandacht te brengen. Je blijft altijd een tijdsverschil houden met Rio. Gedurende de Olympische Spelen kreeg de paardensport ook niet veel tv-aandacht. De tendens verschuift toch meer naar livestream.
Ik merk ook dat de para-ruiters heel actief zijn op social media, waardoor ze in mijn ogen toch hun sport onder de aandacht brengen. Als je geïnteresseerd bent in de parasport, blijf je zo goed op de hoogte.
Uiteindelijk is de para-dressuur maar een hele kleine discipline en relatief gezien krijgen ze juist veel aandacht. In mijn ogen is dat wel te verklaren. Sport kan in algemene zin heel veel betekenen voor mensen met een handicap en bij onze para-ruiters komt er nog een bijzonder aspect bij. Deze discipline laat duidelijk zien hoe speciaal de samenwerking tussen een paard en een mens kan zijn. Het paard fungeert als een soort therapeut voor de ruiter en is daarbij in staat om zich aan te passen aan diens handicap.


Van: Maarten 

Maarten van Stek, dressuurruiter en instructeur. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Maarten van Stek, dressuurruiter en instructeur.
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Dit is een gewetensvraag, omdat ik er bewust voor gekozen heb om niet meer bij de parasport te rijden. De parasport is een fantastisch podium voor mensen die vanwege hun beperking niet in de valide sport kunnen meedraaien zodat ze op eigen niveau kunnen presteren. Je rijdt een scheve schaats als je verwacht dat de media net zoveel aandacht aan de Paralympische Spelen besteden als aan de Olympische Spelen. Dat heeft met commercie en aantallen te maken. In verhouding is er een klein percentage van de wereldbevolking gehandicapt en die dan ook nog para-sporten.
Daarbij zijn er minder mensen geïnteresseerd in de parasport. Mijns inziens komt dat omdat het niet duidelijk genoeg is. Vijf categorieën triatlon zag ik gisteren; dat is voor een buitenstaander niet te begrijpen. Net zoals het voor veel mensen niet te begrijpen is dat parasporters in de reguliere sport prima presteren en dan toch naar de Paralympics gaan. Nemen zij niet de plaats in van mensen waarvoor deze sport echt bedoeld is? Als je meer aandacht wilt voor de parasport, heeft het ook meer introductie nodig. Voor het tijdperk Anky was er ook bijna geen aandacht voor dressuur.
Zo vind ik Nicole den Dulk de Anky van de parasport! De parasport heeft èchte helden nodig zoals Nicole, dan komt er veel meer aandacht. Er is al meer aandacht voor de parasport dan ooit; het moet groeien!
Ik vind wel dat men meer individuele aandacht zou mogen besteden aan sportmensen met een handicap. De èchte parasporter is bijzonder, want ze kunnen voor de hele wereld een inspiratiebron zijn. Maar dan moet het helder en transparant zijn. Daarnaast vind ik – en dat kan ik als gehandicapte sporter rustig zeggen – dat gehandicapten zichzelf niet zo snel achtergesteld moeten voelen!


Van: Coby 

Coby van Baalen, dressuuramazone en instructrice. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Coby van Baalen, dressuuramazone en instructrice.
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Iedere individuele groep voelt zich soms gepasseerd in het krijgen van publiciteit. Mijns inziens kan de parasport nooit genoeg aandacht krijgen, maar al met al is er een hele positieve ontwikkeling gaande ten opzichte van de voorgaande jaren ten aanzien van de aangepaste sport. Bij de KNHS wordt de sport als een volwaardige tak behandeld en alles is goed georganiseerd. Er zijn heel veel mensen die zich daarvoor voor de volle honderd procent inzetten.
Daarnaast ben ik van mening dat ze een uitstekende en actieve bondscoach hebben aangesteld. De pararuiters hebben net zoals de valide ruiters hetzelfde Nederlandse Kampioenschap meegemaakt. Toen werden alle teams bekend gemaakt.
Daarnaast zijn de media zeer actief en actueel. De paardenbladen tonen voldoende interesse in de sport via hun websites en via social media wordt dit versterkt. Natuurlijk kan de publiciteit altijd beter, maar dit gaat in kleine stapjes. Maar de parasport heeft absoluut aan populariteit gewonnen. Als Nederland een goede prestatie neerzet in Rio, zullen de tv-zenders zich waarschijnlijk meer op de parasport gaan concentreren. Tevens denk ik dat we de kracht van social media ten opzichte van de tv zenders niet moeten onderschatten; deze is ook tijdens de Paralympics groot en dat maakt veel goed.

Deze [email protected] verscheen donderdag 15 september in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Parasport moet meer aandacht krijgen Lees meer »

Laden ... Laden ...

Eén reactie op “Moet de Parasport meer publiciteit krijgen?

  • MJ Kochx

    Eens met je reactie Maarten, maar vind dat er over de hele breedte best nog wat meer aandacht voor de parasport mag zijn (niet alleen het paardensport gedeelte). Moeilijk is dat er zo ontzettend veel categorieën zijn, waardoor je eigenlijk heel veel achtergrondinfo nodig hebt om te kunnen begrijpen / waarderen hoe de competitie in elkaar steekt. Helemaal met de paardensport, waarbij bepaalde aandoeningen zoveel invloed hebben op hoe je je hulpen wel/niet kunt geven. Maakt het voor de leek (en de niet-para ruiter/amazone) nog veel moeilijker om de prestatie naar waarde te schatten. Daarom vond ik de reportage van Fryslandoc over Rixt van der Horst erg goed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.