Ga naar hoofdinhoud

Moet springruiter op hetzelfde niveau dressuur kunnen rijden als springen?

Van: De Paardenkrant
Aan: Willem Greve (springruiter), Roelof Bril (springruiter en bondscoach JR en YR), Hester Klompmaker (springamazone, instructrice en lid KWPN-hengstenkeuringscommissie springen)
Bondscoach springen voor de pony’s en children Luc Steeghs vindt dat springruiters ook een vergelijkbaar niveau in de dressuursport moeten halen. Iemand die ZZ springt hoeft niet op Z2-niveau uit te komen in de dressuursport, maar hij of zij moet wel dat dressuurniveau in z’n rijkunstige bagage hebben. Zijn jullie het met Luc eens? En…: hoe kunnen we in de praktijk onze springjeugd zodanig opvoeden dat dit doel ook wordt gerealiseerd?


Willem Greve

Van: Willem
Luc heeft gelijk. De basis van het paardrijden wordt steeds minder. Er wordt tegenwoordig echt vaak slecht paardgereden. Het overgrote deel van de ruiters is puur gericht op het resultaat. Ze willen winnen en ze willen internationaal op concours. Ik zou zeggen: leid eerst maar eens fatsoenlijk een paard op. Je hoeft helemaal geen Grand Prix-dressuurruiter te zijn. Maar je paard gelijk op twee teugels en goed aan het been laten lopen, zodat een ander er zó mee weg kan rijden… Er zijn niet zo heel veel mensen meer die zich daar mee bezighouden. De strik is belangrijker dan de opleiding van het paard.
Dat betekent dat degene die wél dressuurmatig traint zich kan onderscheiden van de rest. Wie zijn paard opleidt zoals hij is, zonder te barreren, wie ‘m leert om over een slootje en een hindernis met een blauw zeil eronder te springen, wie een goed team om zich heen heeft om op de goede manier aandacht aan de paarden te besteden, die kan een boterham verdienen. Want tachtig procent van de kopers zijn rijkere amateurs die een fijn te rijden paard zoeken.
Dit probleem een-twee-drie oplossen zal niet meevallen. Instructie is gewoon heel belangrijk. Maar dat moet je zelf willen.


opi1-info foto2 Roelof Bril (rechts) (Large)Van: Roelof
Van mij hoeven springruiters geen Z-dressuur te rijden, maar normaal kunnen paardrijden. Je paard netjes aan de teugel kunnen laten lopen, daar ontbreekt het inderdaad heel vaak aan. Luc doelt op de basis van het paardrijden, datgene wat je vroeger in de lessen van de rijvereniging en voor mijn part in het achttal rijden vanzelf meekreeg. Dat wierp toch wel z’n vruchten af.
Tegenwoordig zie je heel veel jonge ruiters die best handig door een parcours sturen. Tot een bepaald niveau gaat dat goed en winnen ze lintjes. Maar hogerop gaat het meteen mis, dan ontbreekt de controle. Ik heb het zelf met een paar jeugdruiters meegemaakt, die hadden hun paarden nooit dressuurmatig geschoold. Door daar aandacht aan te besteden, boekten ze winst en gingen ze in het parcours veel beter rijden.
Ik zie maar één oplossing: betere instructeurs opleiden. Juist doordat kinderen nu heel vaak direct al kiezen voor dressuur of springen, is het ongelooflijk belangrijk dat de instructeur daar goed op inspeelt. Door springkinderen ook dressuurmatig te scholen.


opi1-info foto3 hester klompmaker (links)Van: Hester
Ik vind het een heel goede opmerking van Luc en ben het helemaal met hem eens.
Een gedegen opleiding van ruiter en paard, en vooral om een goede combinatie te vormen, kost heel veel tijd. Door de vele parcoursen die de ruiters in een kort tijdsbestek rijden, promoveren zij vaak te snel naar een hogere klasse. Ze nemen niet meer de tijd om de basisprincipes te leren en te bevestigen, om te werken aan de juiste aanleuning, impuls, buigzaamheid en gehoorzaamheid. Ruiters én hun ouders moeten bewust zijn van het belang van de basis, het geduld opbrengen om het te leren begrijpen en er dagelijks bewust mee bezig zijn.
Ik denk dat het beter zou zijn om de barrage in de klasse B en L af te schaffen. Dat de jury niet alleen kijkt naar ‘houding en zit’, maar tevens beoordeelt op de aanleuning, ritme, balans, impuls en het rijden van de lijnen en wendingen, dus het rijden van het parcours. Ook de parcoursbouwer moet er rekening mee houden dat het gaat om de opleiding van ruiter en paard.
Als je als ruiter je pony/paard thuis dressuurmatig niet voor elkaar hebt, kun je niet verwachten dat het op concours wel lukt.

Deze Info@ verscheen dinsdag 31 december 2013 in De Paardenkrant.


Poll

Springruiter moet op hetzelfde niveau dressuur kunnen rijden als hij springt. Lees meer</

Laden ... Laden ...

20 reacties op “Moet springruiter op hetzelfde niveau dressuur kunnen rijden als springen?

  • Klein

    Helemaal eens met Willem, Roelof en Hester. Vooral de opmerking van Hester t.a.v. het B en L springen pony’s snijdt hout. Lijkt mij een prima idee. Dan wordt goed rijden beloont ipv racen. De basis rijkunst is vaak ver te zoeken en de ruitertjes/amazones gaan er plat op in hun jacht naar het lintje. Maar ook bij de klasse B paarden is de basis en enige zelfreflectie (ben ik/mijn paard hier wel klaar voor) ver te zoeken. Instructie zal in het verleden echt niet van een hoger niveau geweest zijn, maar het was wel heel normaal om op concours zowel dressuur, als springen, als viertal of patrouille te rijden, waardoor de basis er volgens mij bij veel jeugdruiters toch wat beter in zat dan nu. Tegenwoordig wordt er even snel een parcoursje ergens gereden en is men weer op weg naar huis.

  • janne

    Ik ben het helemaal eens met wat de ruiters zeggen.
    Zelf heb ik een D pony die kreeg toen hij 10 was. Hem is nooit geleerd nagevelijk te lopen en hij was 1 keer B springen gestart in duitsland zonder succes. Nu zit ik dus met het probleem dat ik hem nog weinig bij kan brengen. Ik heb hem een tijd heel fijn kunnen rijden, maar van de een op andere keer wou hij niet meer nagevelijk lopen. Ik reed toen M springen en dat kon ik er niet bij gebruiken. Als je een pony hebt die niet goed dressuurmatig rijd kan je ook niet M springen. Nu ben ik weer zo’n beetje van af het begin begonnen, en terug naar de L gegaan. Ook omdat toch het probleem blijft dat zijn linker spier (die hij gebruikt om rechtsom te buigen) korter is dan de rechter spier is het weer een lastige klus, en vooral om hem netjes recht te laten lopen.
    Ik heb goede instructeurs, en het gaat gelukkig weer bergopwaarts!

  • Korsten Greet

    Er zijn ruiters die kunnen paardrijden, maar geen goed oog hebben.
    Er zijn ruiters die een goed oog hebben, maar niet kunnen paardrijden.
    Er zijn vaak piloten, maar die kunnen totaal geen paard scholen of gymnastiseren.
    Gelukkig zijn er die het nodig vinden om een degelijke basis- dressuuropleiding te volgen.
    Daarom vind ik het leuker om springruiters dressuurles te geven, ze te overtuigen wat een verschil het maakt als je paard meer gegymnastiseerd is, meer reactie heeft op de hulpen, een betere aanleuning heeft ….

  • H. Reuvers

    Zoals nu blijkt heeft de disciplinecommissie slecht geluisterd naar bijv. bovengenoemde mensen. Zoals ik al aangaf naar de KNHS toe dat ik het niet eens was met de verandering van de beoordeling van het B springen, blijkt dus helemaal te kloppen als ik de mening van Hester zo lees.

  • Breevaart

    Als ik simpel vergelijk hoe ik 45 jaar geleden het rijden heb geleerd en hoe tegenwoordig het gros het paard rijden leert of wordt aangeleerd dan gaan mijn haren recht overeind staan. Edoch die verwatering van de goede leer ref Deurne hebben we allemaal zelf in de hand gewerkt. En ja nu het tij ten goede keren dat wordt een zware klus. Spreekwoordelijk gezegde als het kalf … etc.

  • P.v.d Pasch

    Ik ben het helemaal met de boven genoemde eens. Maar om het B en L op stijl te beoordelen zie ik niet zitten, het is net zo’n grote opgaven om goede jury’s op te lijden als goede ruiters. Als het toch op deze manier moet dan maar beter niet op plaatsing, alleen voor punten. Ik denk dat dit soort veranderingen wel zal lijden tot een grotere toeloop naar de manege wedstrijden, waar het nog steeds gaat zoals het spelletje eigenlijk bedoeld was. De snelste foutloze wint.

  • Angelique Vd Hout

    Helemaal mee eens. Ik vind het net zoals met eventing dat je je dressuurpunten moet scoren voordat je een niveau mag starten. B springen, B dressuur met 2 winst, L springen, L1 dressuur met 2 winst, M springen, M1 dressuur met 2 winst. Z en hoger springen, Z1 dressuur met 2 winst. Of speciale aangepaste proeven.

  • Paardenfokkerij-Olympus

    Het is mensen eigen direct resultaat te willen. Dus trainen doet men liever niet als men er enigszins onderuit kan. Dus in de B en L zijn er veel voorstanders die pleiten voor als enige beoordelingen op tijd en fouten. Stijl ,de samenvatting van ritme ,aanleuning, rechtgericht zijn, zit en houding, effectiviteit van de hulpen, impuls is een jurybeoordeling en wordt dus, gezien de bezwaren hiertegen, als niet rechtvaardig beschouwd. Ga je aan deze bezwaren voorbij dan zal je misschien leden en starts verliezen.
    Aan de andere kant is er ook het paard of pony. Daar moet ook verantwoord mee omgegaan worden. Een paard wat niet rechtgericht gaat, loopt hoe dan ook schade op door de blokkades die daardoor ontstaan in de wervelkolom. En droevig feit is dat zeker 8 op de 10 ruiters niet weten hoe een rechtgericht paard voelt laat staan hoe je dat kunt bereiken.
    Dat is heel erg droevig en beschamend voor de instructiekaders en dus ook de KNHS zelf. Dat is ook de oorzaak van de frustratie bij zeer velen( zelfs ook Z dressuurruiters) waarom ze het niet voor elkaar krijgen om verder te komen en geen goede jurybeoordeling krijgen. Ditzelfde geldt vermeerderd in de beoordeling op stijl in het B en L springen.
    Als je niet weet waar je naar op zoek moet en ook niet weet wie je dat leren kan, dan kan ik me de frustratie levendig voorstellen voor velen die altijd afgestraft worden op stijl. En dus ook dat men dan pleit voor afschaffen van die subjectieve beoordelingen. Allemaal vriendjes politiek toch wordt dan gezegd. Tijd is tijd en een balk is een balk . Helder!
    Als mensen door goed les te krijgen inzicht zouden kunnen krijgen in waarom een paard (als voorbeeld) door je binnen been valt, ipv slechts de aanwijzing:”ja nu stelling naar binnen”(als dat al effectief zou zijn) zou er begrip en inzicht ontstaan. De instructieopleidingen zijn er op gericht om een plaatje neer te zetten en hoe je dat plaatje af kunt dwingen. Biomechanica dwz dat wat het paard helpt om met zijn lichaam schadevrij het werk uit te kunnen voeren moet bij de Nederlandse instructie nog volledig uit het ei kruipen. Laat staan dat dit uitgedragen kan worden en begrip kan vormen bij de B en L ruiters voor de problemen waar ze tegenop lopen. De hierdoor ontstane frustratie begrijp ik dan ook volkomen.
    Er zal binnen de KNHS nagedacht moeten worden over het uitleggen van de oorzakelijke verbanden van de stijlproblemen bij bedoelde groep alvorens ze door het zwaard van de jury ze te laten onthoofden. Natuurlijk behoudt iedereen ook zijn eigen verantwoordelijkheid, maar laat de KNHS zich eerst maar een een begin maken over de wetenschappelijke implementering in de instructie opleidingen . Belangrijke wetenschappelijke rapporten inzake biomechanica liggen ongebruikt al 10 tallen jaren ongelezen op de plank en dit ter schade van de sport , deelnemers en vooral de paarden. Onbegrijpelijk dat de KNHS op dit punt zit te slapen.
    Sjaak Hoedjes
    Bergen NH

  • alice

    Goeden dag,

    Natuurlijk is dressuur belangrijk.
    Zowel voor ruiter als pony/paard, uit eigen ervaring en uit de fokkerij gezien weet ik dat een goed springpaard een mooi pootje kan dressuur lopen, maar om nu te zeggen dat een pony/paard gelijk in klasse moet lopen ben ik het totaal niet mee eens. Dus ff lomp door de bocht een Z springpaard moet ook Z dressuur lopen. En mijn mening is dat et toch al zo veel veranderd bv. Op stijl en niet meer op foutloos voor sommige kinderen erg frustrerend ben je fam. Van en de jury mag je weet je dat je kind er met winst vanaf. Dus mensen aub hou is op met constant de regels te veranderen springen is springen een balk is een balk.

  • bos

    Ik ben het er helemaal mee eens. Maar alleen het punt van Hester dat in het B en L de barage afgeschaft moet worden niet. Juist in de barages van het B en het L kunnen mensen die paarden opleiden al trainen om kort te draaien na en voor de hindernissen op vreemd terrein. Niet dat ze dat pas tegen komen in het M. Tuurlijk kan je dat thuis ook trainen, maar op ander terrein is het toch anders..

  • MJ Kochx

    Ik zou de titel willen wijzigen in springruiter moet africhten … om in de hedendaagse technische parcoursen rond te kunnen komen, zul je je paard moeten kunnen sluiten en verlengen, simpel je wissels moeten kunnen springen en je paard aan het been en aan de hand moeten hebben. Of je paard dan echt in een ´dressuurkrul´ moet lopen of niet, laat ik in het midden. Het gaat erom dat je controle hebt over tempo en richting zonder dat dit leidt tot blokkades en weerspannigheid bij het paard. Daarvoor zul je als ruiter je moeten verdiepen in het hoe en waarom en dus voornamelijk aan jezelf moeten werken om het voor het paard zo eenvoudig mogelijk te maken. Albert Voorn is hierin een meester, net als een Marcus Ehning en zo zijn er nog wel een aantal waarbij het er altijd simpel en fijn uitziet.

  • ghysels Yvonne

    ik kan deze stelling volledig ondersteunen.Het is onthutsend soms hoe weinig rijkunstige kennis onze springruiters hebben. Een dressuurmatig getraind paard zal ook beter gaan springen en dus zijn vermogen en voorzichtigheid zien toenemen. onlangs volgde ik als toeschouwer een springclinic, de paarden moesten bijna 40 min dressuurmatig werken vooraleer er een sprong genomen werd. het was ook echt dressuurwerk, gericht op het versterken van het ondertredend achterbeen, de paarden werden echt soepel gemaakt in de achterhand en lichtvoetig in het voorbeen ifv de voorzichtigheid aldaar. goed door de hals, veel werk in lage lijn.. helemaal naar het doel waar ik ook naartoe werk met het oefenschema van de workshops ‘je paard bergop dr de proef’. het was een verrijking om te zien dat dit beeld en lichaamsgebruik nu ook voor de springsport gewenst is. het is ooit anders geweest in springland. dit is zeker een goede evolutie.

  • Elly Cardinaal

    Een kennis van mij zegt altijd dat Z springen moeilijker is dan Z dressuur. En met die uitspraak ben ik het eens.
    Om een goed Z springparcours af te leggen moet je je paard beter afgericht hebben dan voor een Z dressuurproef.
    Ter info, dit is de gedachtegang van 2 dressuurruiters die beide nog nooit hoger dan een B/L parcours gesprongen hebben maar wel in het Z dressuur uikomen 🙂

  • Huub Valkenburg

    Hier hoef je toch niet over na te denken. Het lijkt mij meer dan vanzelfsprekend. De bonden zijn bang voor ledenverlies, dat zal
    uiteindelijk toch gebeuren omdat de stuntelaars blijven hangen en afhaken. Leg een beginner uit hoe mooi het is als de basis goed is, laat ze voelen hoe een paard aanvoelt als het behoorlijk getraind is. Dan wordt de “honger” naar kennis alleen maar groter, bovendien is dat goed voor de paarden en de sport.

  • Karel de Lange

    Springruiters, ook op hoger niveau, zijn acrobaten geworden waar de rijkunst vervangen is door een hoop ijzerwerk in de mond. En dat is al even barbaars als de geforceerde rollkürmethode bij de dressuurruiters.

    Het werkelijke probleem ligt echter bij de verantwoordelijke organisaties en de juryleden die deze geforceerde en schadelijke praktijken belonen. Het gros van de juryleden bestaat tegenwoordig echter uit lieden die zich ook van deze barbaarse praktijken bedienen en die de werkelijke klassieke rijkunst zelfs voor fout verslijten.

  • Goethals Tom

    Zouden dressuurruiters niet eens een tijdje springles volgen en zelfs wedstrijden rijden?
    Ipv aan die bek te hangen en vollebak gas te geven! Springruiters leren al veel vroeger dat ze hun paarden los moeten laten!

  • Mariëtta

    Tom Goethals heeft een punt.
    De springruitertjes rijden vaak helemaal niet zo slecht en willen best ook dressuur rijden maar er wordt niet gewaardeerd in de lagere categoriën dat er niet aan de kop getrokken wordt om t paard te beperken.
    Als je M springen met winst rondkomt kan je echt wel beginnersdressuur, maar ik heb gezien dat een dergelijke ruiter onder 180 punten in de B haalt. Dan is de lol er snel af ja.
    Natuurlijk rijdt iedere springruiter dressuur. Je hebt tenslotte niet iedere dag een vader die de balken voor je oplegt…………

  • Marlies

    Op zich een prima ontwikkeling, maar geef dan ook in het springen een protocol af. Mijn 10 jarige dochter die in het B-B keurig rond stuurt(M1 dressuur) in de goede galop, goed ritme, goede lijntjes,mooi mee in de sprong snapt niet dat ze verliest van een ander kind die zonder controle en correcties de baan door gaat. Geef ze een formulier waarop staat waar ze aan kunnen werken, net als bij dressuur…

  • carma boot

    Wel ik heb in mijn leven veel paarden uitgeprobeerd, Maar de dressuurpaarden vond ik toch het meeste tegenvallen. Vaak alleen maar op de voorhand lopend en in de krul hangen, niet meer kunnen galopperen, en als je de teugels los laat weten ze helemaal niet meer wat te doen. Nee sommige springpaarden vallen ook tegen, maar naar voren en gewoon kunnen lopen, doen ze toch nog steeds, dus uiteindelijk kan je daar nog wat mee.

  • W Impens

    Helemaal mee eens. Jammer dat in België de wedstrijden waar men dressuur kan rijden en kan springen, minder en minder deelnemers aantrekken. Er wordt ook helemaal niets gedaan om dit te stimuleren. Goed dressuur rijden kan het springen gunstig beïnvloeden en ook omgekeerd. Het is ook deels door onwetendheid dat men zich niet genoeg schoolt. In welke sport wordt zo weinig zonder “trainer” gewerkt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.