Ga naar hoofdinhoud

Moet testruiter alleen adviseur zijn?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Karin Retera, Bart Veeze, Christa Larmoyeur

Er was in de finale van de Pavo Cup veel kritiek op het functioneren van de testruiter. Extra goed merkbaar was de grote invloed die hij volgens het nieuwe reglement had. De uitslag reflecteerde niet aan wat de toeschouwers hadden gezien. Dit leidt tot de stelling: de testruiter is een adviseur van de jury, maar mag nooit jurylid zijn. De juryleden moeten het oordeel van de testruiter mee laten wegen in hun beoordeling.


Van: Karin 

Karin Retera, Grand Prix-jurylid.

Ik ben het niet eens met de stelling en ik begrijp de kritiek op de testruiter ook niet. Ik vond het een verademing om te zien hoe David Marcus de finalepaarden uitprobeerde. Hij wist in enkele minuten de paarden op een ontspannen en uitnodigende manier op eigen benen te laten lopen en daarin de bewerkbaarheid, instelling en natuurlijke aanleg te testen. Zijn becommentariëring was uitermate positief en goed onderbouwd. De criticasters moeten begrijpen dat de juryleden van tevoren al een geweldig grote rol gespeeld hebben door uit het totale deelnemersveld de beste drie paarden te selecteren. Deze ontliepen elkaar uiteindelijk in kwaliteit ook niet heel veel. Ik vind het daarom heel mooi dat de testruiter de uiteindelijke doorslag mag geven. Want bewerkbaarheid en instelling zijn uiteindelijk de eigenschappen die een heel goed paard tot een topper maken. En dat is vanaf de kant heel moeilijk te beoordelen.


Van: Bart 

Bart Veeze, dressuurruiter. FOTO PAARDENKRANT / MELANIE BREVINK-VAN DIJK

De laatste keer was de Duitse amazone Eva Möller de testruiter. Zij beoordeelde de paarden toen ook. Het is alleen nog nooit eerder voorgekomen dat het oordeel van de testruiter dubbel telde. Zijn invloed was heel groot. Voor ons heeft dat niet goed uitgepakt. Een aantal jaar geleden waren er nog twee testruiters, hierdoor ben je niet afhankelijk van het oordeel van één persoon. Want iedere testruiter heeft met rijden een bepaalde voorkeur voor een paard. Aan de ene kant begrijp ik goed dat ze vanwege de paarden niet meer met twee testruiters werken. Voor de paarden is dat te zwaar. In het verleden is het ook weleens voorgekomen dat we twee jaar achter elkaar geen testruiter hadden. Persoonlijk vind ik een testruiter best een leuke toevoeging aan de Pavo Cup. Het is in mijn ogen alleen eerlijker als de resultaten van de eerste twee rondes van maandag en zaterdagochtend voor twee derde meetelt. De invloed van de testruiter moet eigenlijk een derde zijn. Zijn oordeel telde nu dubbel, waardoor de uitslag alle kanten opging. De testruiter drukte zijn stempel op de einduitslag.


Van: Christa 

Christa Larmoyeur, Grand Prix-amazone en jurylid.

Allereerst was ik niet live aanwezig afgelopen zaterdag, omdat ik combinaties aan het helpen was tijdens de finale van de KNHS-Divoza cup in Kootwijk. Toevallig wordt ook hier met gastruiters gewerkt. Echter met drie waarvan er twee de pony narijden. Wanneer een uitslag aan het eind minder goed uitpakt voor een eigenaar is het dan iets beter te verteren. Misschien had ik ook wel een duidelijker mening gehad als ik erbij was geweest in Ermelo, maar voor nu kan ik niet anders concluderen dat het bij dressuur hoort. Je bent compleet overgeleverd aan wat een ander vindt dat het waard is. En als dat niet in je voordeel uitvalt, is dat soms erg moeilijk te accepteren en gaat je gevoel van wat jij rechtvaardig vindt enorm opspelen. Daar weet ik alles van.
De regels van dit spel stonden vast voor de wedstrijd en waren openbaar. Daar hoef je niet aan mee te doen, want je weet ook dat dit het enige is dat vaststaat. Voor de rest blijft het dressuur met af en toe een grillig verloop. Afgelopen maandag was ik één van de juryleden en heb ik een fantastische groep vierjarigen gejureerd en ervan genoten. Wat een kwaliteit. En wie van deze paarden in hun loopbaan het verst komt, blijft nog een tijdje afwachten. Welke regels je nu ook hanteert.

Deze [email protected] verscheen woensdag 24 augustus in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 


Poll

Mening gastruiter mag niet doorslaggevend zijn Lees meer »

Laden ... Laden ...

Eén reactie op “Moet testruiter alleen adviseur zijn?

  • Geurt

    Ik ben het met alle drie geïnterviewden eens. Vooraf waren de regels bekend, dus niet achteraf zeuren!! Het is zoals het is, we weten allang dat er in de dressuuursport verschil van inzicht kan ontstaan. Ik heb het stuk van Rick Helminck (goed doen ze het nooit) ook gelezen. Daar hadden deelnemers moeite met het oordeel van de jury op de finale dag. Laten we ons blijven gedragen als professonials in deze sport en niet als een stel verwende kinderen die hun zin niet krijgen. Laten we gezamenlijk werken aan een betere toekomst!! !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.