Ga naar hoofdinhoud

Moet vaccineren tegen rhinopneumonie verplicht worden?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Alexandra van der Peijl, Astrid Bos, Bianca Schoenmakers

Verplicht vaccineren tegen rhinopneumonie: de deskundigen zijn voor. “We gaan zoveel mogelijk overtuigingskracht inzetten om te zorgen dat organisaties als de KNHS en het KWPN daar toch toe overgaan”, zei Marianne Sloet vorige week in de Paardenkrant. “We hopen echt dat de organisaties, maar ook individuele stallen, er gezien de recente problemen nu meer voor open staan. Als veel paarden goed worden gevaccineerd, zal er veel minder virus circuleren in Nederland.” Dat betekent minder verkoudheid, minder abortus en minder neurologische verschijnselen. Het nadeel: geen garanties en hoge kosten. Verplichten of niet?


Van: Alexandra

Alexandra van der Peijl, eigenaresse trainings- en africhtingsstal

Ik heb het zelf meegemaakt en dat wil je nooit weer meemaken. Ik wil vooral niet op de stoel van de wetenschap zitten; het enten zal paarden zeker beschermen. Ik heb meer problemen met de uitvoerbaarheid, paarden moeten na een basisenting tweemaal per jaar geënt worden. Als ik dat dan vanuit pragmatisch oogpunt bekijk, denk ik dat het logistiek een groot probleem gaat worden. Jonge paarden lopen ‘s winters in de opfok en in de zomer in de wei. Veel paarden zullen op verschillende data geënt moeten worden en zoek maar een dierenarts die in de zomer de wei ingaat om de jonge paarden te enten. Verder denk ik dat de controle op wedstrijden, met steeds zes maanden ertussen ook nog een dingetje wordt. Op het moment dat ze bij mij op het terrein paarden komen brengen zou ik deze paarden direct moeten kunnen enten. De ene klant wil dat echter niet en de andere klant weer wel. Dan wordt het een moeilijke kwestie. Dus om deze stelling nu met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden blijft een lastige. Ik zou er veel directer een voorstander van zijn dat je net zoals bij influenza, ook tegen rhinopneumonie eenmaal per jaar kunt enten. Ik, en velen met mij, zullen na alle recente uitbraken denken: ‘ik ga enten!’ Maar het blijft niet bij de basisenting en als je dan weer verder doordenkt, heb ik nog geen ‘ja’ of ‘nee’.


Van: Astrid

Astrid Bos, dierenarts KWPN en dierenkliniek Emmeloord

Het rhinopneumonie-vaccin beschermt niet zozeer het individuele dier, maar het verlaagt in een groep van paarden de infectiedruk. Hierdoor zal de kans op uitbraken kleiner worden en in geval van een uitbraak de ernst van de klinische verschijnselen verminderen. Het vaccin beschermt het beste tegen de verkoudheidsvorm en redelijk tegen de abortusvorm. Hoewel de werking tegen de neurologische vorm niet bewezen is, zal ook de kans op deze vorm kleiner worden als de infectiedruk lager wordt en er dus minder virus circuleert. Het vaccineren tegen rhinopneumonie heeft het maximale effect als alle aanwezige paarden op een stal of op evenementen gevaccineerd zijn. Het nadeel van vaccineren tegen rhinopneumonie is dat het kostbaar is. Juist daarom is het alleen een zinvolle investering als er in grote aantallen gevaccineerd gaat worden. In mijn ogen is de enige manier om dit doel zo goed mogelijk te bereiken, als organisaties als onder andere het KWPN en de KNHS vaccineren verplichten. Bij de draf- en rensport is het vaccineren tegen rhinopneumonie in sommige landen als Frankrijk momenteel al verplicht en per 1 januari 2019 is het ook in Nederland verplicht. Dit is een goede zaak en het zou goed zijn als de andere organisaties hierin volgen.


Van: Bianca

Bianca Schoenmakers, internationaal springamazone

Als de neurologische vorm van rhinopneumonie ergens voorkomt, is de impact groot, zeker wanneer er paarden dood gaan. Het is te vergelijken met wanneer er een vliegtuig neerstort. Dan is de impact ook groot, terwijl er in het verkeer veel meer ongelukken gebeuren. Dus ik begrijp de gedachte achter de stelling wel. Maar ik ben niet zo’n voorstander van te veel verplichtingen. Bovendien komt dit probleem volgens mij niet zozeer voor bij wedstrijdpaarden omdat ze geen contact hebben als ze elkaar tegenkomen. Ikzelf heb het van dichtbij gelukkig nooit meegemaakt. Besmettingsgevaar ligt pas echt op de loer bij paarden die van stal wisselen, bijvoorbeeld bij fokbedrijven. Maar hoeveel procent van die paarden sterft jaarlijks aan rhinopneumonie? Voor mijn gevoel zijn dat heel weinig paarden. Rond deze tijd is het normaal dat er op veel stallen een verkoudheidsvirus heerst. Ik denk dat paarden daar juist afweerstoffen van opbouwen en weerstand van krijgen. Ik denk ook niet dat het wenselijk is om verplicht tegen rhinopneumonie te enten, omdat dat halfjaarlijks moet. Die rhino-enting is volgens mij altijd in combinatie met influenza, dus in mijn ogen stop je dan best veel rommel in een paard. Daarnaast heb ik begrepen dat de rhinoenting lang niet dekkend is, dus er wordt door verplichting dan vooral een schijnveiligheid gecreëerd.

Deze [email protected] verscheen woensdag 12 december in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 


Poll

Vaccineren tegen rhinopneumonie moet verplicht worden Lees meer »

Laden ... Laden ...
Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

4 reacties op “Moet vaccineren tegen rhinopneumonie verplicht worden?

 • Natascha Spitzers

  Even een kleine aanvulling/correctie bij het stuk van Bianca Schoenmakers: Rhino-enting is een losse enting, dus niet gecombineerd met influenza (dat is nl de tetanusenting).

 • Diana Pieters

  Ik heb wat kanttekening bij alle bovenstaande reacties:
  In Frankrijk is de rhino enting al verplicht en komt nu nog maar nauwelijks Rhino voor! Wanneer je beseft dat 90% van alle paarden drager zijn van een vorm van rhino is het belangrijk genoeg het goed aan te pakken!

  Enten helpt inderdaad alleen wanneer de hele groep of stal geënt is Bij mijn pension is het verplicht en iedereen doet mee omdat de juiste informatie verstrekken zorgt voor begrip!

  2x per jaar enten hoeft niet winter/zomer maar kan ook herfst/voorjaar (duh)

  Paarden die op wedstrijden gaan zijn juist de meest kwetsbare groep want daar kunnen ze het Rhino virus oplopen en meenemen.

  Rhino kostbaar?? Een paard ziek hebben kost meer en wanneer je hele stal in quarantaine moet kost het pas echt grof geld!

 • Wesley mulder

  Sowieso enten , en zo veel mogelijk uitsluiten! Lijkt mij het beste ! En prima uitvoerbaar!

 • Marielle

  Nadat wij het zelf op stal gehad hebben paar jaar terug, wordt alles op stal verplicht geënt tegen rhino.
  De periode die je doorgaat, kost emotioneel als financieel enorm veel. 2x per jaar enten, tegenwoordig zijn er hele goede stalmanagement systemen om het goed bij te houden wie wanneer geënt moet worden, op de grotere stallen is de DA toch al wel regelmatig op stal wat dan gecombineerd kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook