Ga naar hoofdinhoud

Moet verplichting deelname dekhengsten Pavo/Blom Cup geschrapt?

Van: Paardenkrant/Horses.nl
Aan: Peter van Wegen, Anniek de Wit, Henk Nijhof jr.

Voor KWPN-goedgekeurde hengsten is deelname aan de jonge paardencompetities verplicht. vijfjarige dressuurhengsten moeten sowieso meedoen aan de Pavo Cup, eigenaren van springhengsten mogen kiezen of ze hun hengsten op vijf- of zesjarige leeftijd laten verschijnen in de strijd om de Blom Cup. In de praktijk blijken meerdere hengstenhouders deze verplichting te negeren. Is het dan nog wel zinvol om hieraan vast te houden? (Het KWPN publiceert al zoveel informatie over de goedgekeurde hengsten dat de fokkers prima in staat zijn om hun keuzes te maken, ook als deelname aan deze competities vrijblijvend wordt).


Van: Peter 

Peter van Wegen, springpaardenfokker, fokkerijraadslid KWPN-regio Overijssel

Wat mij betreft mag het wel wat vrijblijvender worden. Het gehele selectiesysteem vergt veel van jonge hengsten. Natuurlijk levert dat een enorme schat aan informatie op waar het KWPN veel mee kan, maar het mag niet zo zijn dat het ten koste gaat van de basisopleiding van de jonge hengsten. Als hengsteneigenaren te kennen geven dat ze hun eigen pad daarin willen volgen, moet dat mogelijk zijn. Wij fokkers kijken wel altijd hals reikend uit naar de jonge paardencompetities. Toch zal er naast de toets die door middel van de Blom Cup of Pavo Cup wordt afgenomen een zekere flexibiliteit moeten komen. De Blom Cup en de Pavo Cup worden aan het einde van het dekseizoen gehouden. In deze periode hebben de hengsten een zwaar seizoen achter de rug. Sommige van hen hebben echt een groot aantal merries gedekt en ook hengstencompetitie gelopen. Je kunt dan niet verwachten dat het allemaal met elkaar te combineren valt. Ik begrijp volledig wanneer hengsteneigenaren zeggen dat ze in deze periode rust willen inlassen en de hengst later weer willen oppakken. In deze cup meten de jonge hengsten zich met ruinen en merries van dezelfde leeftijd. Dat maakt het interessant maar voor de jonge hengsten moet het wel haalbaar zijn.


Van: Anniek 

Anniek de Wit, fokkerijraadslid KWPN-regio Flevoland

Destijds is de verplichting voor deelname aan de Pavo/Blom cup ingevoerd zodat de fokkers de hengsten ook terug kunnen zien in een bredere groep leeftijdsgenoten en niet alleen, zoals in de hengstencompetitie, tussen hun eigen clubje gekeurde hengsten. In mijn ogen is het goed dat de fokker deze kans krijgt en houdt het KWPN de hengstenhouder terecht aan deze verplichting.
Een kanttekening daarbij is uiteraard het welzijn voor de paarden. Er wordt veel gevraagd van de jonge hengsten vanaf het traject dat ze worden klaargemaakt voor de keuring. Het intensieve schema voor deze talentvolle jonge hengsten mag mijn inziens nog een keer bekeken worden.
Daarbij mogen de leden het vertrouwen hebben dat het KWPN een juiste beslissing kan nemen over het wel of niet deelnemen aan de jonge paardencompetities. De hengstenhouders die hun hengsten niet hebben gepresenteerd als vijfjarige zullen daar een geldige reden voor hebben gehad. Het zou goed zijn als deze paarden volgend jaar als zesjarige worden voorgesteld.
Het concept van de Pavo cup zal mijn inziens nog een keer geëvalueerd kunnen worden, ditzelfde geldt voor het verrichtingsonderzoek. Wellicht kunnen deze twee in de toekomst nog wat voor elkaar betekenen. Dit zal in de fokkerijraad dan worden geëvalueerd.


Van: Henk 

Henk Nijhof jr., hengstenhouder

Het is belangrijk dat dekhengsten deelnemen aan jonge paardencompetities. Ik zou dat in de zomer alleen niet verplicht stellen want het is een hele opgave dat ze het hele jaar moeten presteren. Voor de meeste hengsteneigenaren is de hengstencompetitie in de winter het belangrijkste want dit eindigt tijdens de finale in Den Bosch. De hengstenkeuring is altijd een mooi moment, daarna worden de hengstenshows gehouden en dan beginnen de hengsten te dekken. Als we naar het kampioenschap willen toewerken dat in augustus wordt gehouden, moeten we ze gedurende het dekseizoen weer oppakken. Na dit kampioenschap kunnen we een pauze inlassen voordat ze drie keer een hengstencompetitie moeten lopen, anders mogen ze niet in Den Bosch starten. Het is goed dat wij de dekhengsten tonen in deze jonge paardencompetities om te laten zien hoe ze zich ontwikkelen. Voor de fokkers is het ook een goede zaak dat de hengsten in de picture komen te staan waarmee ze hebben gedekt, maar eigenlijk is het te veel van het goede dat een jonge hengst altijd moet pieken (tijdens de hengstenkeuring in Den Bosch, bij hengstenshows, KWPN-paardendagen en de hengstencompetities). Als een hengst daar, om wat voor reden dan ook, nog niet klaar voor is omdat het te veel is, horen ze dat eigenlijk in de zomer niet verplicht te stellen maar wél in de winter. Uiteraard kunnen de hengsten die er wel aan toe zijn, daar met alle plezier gewoon aan meedoen.

Deze Info@ verscheen woensdag 22 augustus in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Verplichting deelname dekhengsten Pavo/Blom Cup schrappenLees meer »

Laden ... Laden ...

4 reacties op “Moet verplichting deelname dekhengsten Pavo/Blom Cup geschrapt?

 • Bertine

  Dat de jonge hengsten teveel verplichtingen hebben staat buiten kijf, maar je zou ook de hengstencompetitie kunnen laten vervallen. Dat is een hele hoop ophef om niets en eigenlijk een soort veredelde hengstenshow.

 • Wiel Craenmehr

  Laat de hengsten houder zelf kiezen als ze niet lopen deken ze toch niets

 • j.a.h.m. wouters

  Betine helemaal gelijk

 • Thei van Melick

  NEE. Ook jonge hengsten zouden eerst moeten presteren alvorens deze een dekbrevet krijgen. Het prestatievermogen staat voorop en niet het belang van de hengstenhouder en evenmin van die jonge kwpn hengsten die later toch in het niets verdwijnen nadat deze al teveel gedekt hebben.
  Het wordt hoog tijd dat het hele kwpn systeem op de schop gaat. Sport en prestatie zijn de enige juiste selecteur voor ons paardenbestand. Hengsten als Quidam, Quick Star, Carthago, Marius Claudius, Big Star, Mrs Blue, For Pleasure, Voltaire, Cornet Obolensky, Darco, Heartbreaker, en vele anderen hebben dat al bewezen. Ook de fokkers en de kopers van hun veulens hebben dat allang begrepen. Alleen de sterkste hengsten hebben het recht zich te vermeerderen. OCD en chips verdwijnen dan vanzelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.