Ga naar hoofdinhoud

Moeten de dressuurproeven hengstencompetitie gewijzigd worden?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Dinja van Liere, Christa Larmoyeur, Tim Coomans

Joop van Uytert pleitte vorige week voor wijzigingen in de manier waarop de hengstencompetitie dressuur wordt verreden. De hengstenhouder wil de proef laten beginnen over de A-C-lijn en laten eindigen met het halthouden en groeten. Verder pleit Van Uytert bij de jonge hengsten voor uitstrekken in plaats van de hele tijd terugschakelen en zou hij de proef graag beoordeeld zien door drie onafhankelijke juryleden. Goede ideeën?


Van: Dinja 

Dinja van Liere, amazone.
Foto: Arnd

In de laatste competitiewedstrijd ging de bel en begon ik aan de proef. De jury zei toen: Dinja, er is al gebeld. Waarop ik zei: ja, maar ik was al begonnen! Als de jury al niet eens ziet dat de proef is begonnen, hoe kan het publiek dat dan weten? En aan het eind weet niemand wanneer er nu eigenlijk geapplaudisseerd kan worden.
Van het halthouden en groeten leren jonge paarden alleen maar. Net als van het binnenkomen over de A-C-lijn: jonge paarden moeten leren in balans op eigen benen te lopen.
Het liefste zou ik willen dat de ruiter de proef met enkele verplichte onderdelen zelf kan ontwerpen. Dan kan je rekening houden met je paard. Nu moet je je paard gedwongen door een proef sturen, ook als de volte op een plek is waar je paard het spannend vindt.
Naar mijn idee slaan ze met deze proeven de plank mis als de focus is om een jong paard netjes de tijd te geven om zich op een goede manier te ontwikkelen. De proeven zijn een stuk ingewikkelder dan dat ze hiervoor waren, zeker voor de vierjarigen. Ben je even fijn aan het galopperen, moet je terug naar draf. Ben je lekker aan het draven, terug naar stap.
Aan het jureren door een team, respectievelijk door individuele juryleden zitten allebei voor- en nadelen. Ik zou niet weten welk systeem beter is.


Van: Christa 

Christa Larmoyeur, jurylid.

 

Ik zou ook graag wat kleine aanpassingen zien. Bijvoorbeeld bij de vijfjarigen en het vele schakelen wat de hengsten iedere keer moeten doen. Ik begrijp heel goed dat je één keer wilt zien hoe het schakelvermogen van een hengst is. Maar nu doen ze dat gewoon vier keer een lange zijde en zelfs een diagonaal. Ten eerste is dat ongelofelijk moeilijk voor jonge paarden en ten tweede kun je nooit voluit rijden want je moet je paard weer snel terugnemen. Het binnenkomen over de A-C lijn maakt het alleen maar megaspannend. Daar zie ik niet zozeer de meerwaarde van in bij het beoordelen. Een hengst zal geen andere score krijgen alleen mogelijk meer spanning. Je beoordeelt de stap, draf en galoppade op aanleg.
Hij heeft een punt in het onafhankelijk beoordelen met drie juryleden. In ons geval had dat voor de jurering van vorige week alleen niks uitgemaakt. Het was het beeld van wat wij beiden van de hengsten hadden gezien. Monique Peutz en ik zaten niet meer dan een halve punt uit elkaar. Bij een groot verschil tussen de juryleden zou er ook een enorme discussie ontstaan. Aan de ene kant willen ze graag dat juryleden op één lijn zitten en als dat gebeurt, denkt men dat er niet onafhankelijk wordt gejureerd. Bij drie juryleden ontstaat er een gemiddelde score en kom je op ongeveer dezelfde score uit. Het blijft dressuur en mensenwerk.


Van: Tim 

Tim Coomans, trainer en hengsteneigenaar.

Ik ben het met Joop eens. Alléén vind ik het schakelen wel belangrijk. Jonge paarden moeten korte stukken schakelen en tempowisselingen laten zien, dus een paar pasjes. Bij oudere paarden vind ik een uitgestrekte draf normaal, maar bij jonge paarden moet je niet de hele lange zijde uitstrekken. Jonge paarden gaan dan erg uit elkaar lopen. Het wordt gauw loperig. Het gaat niet om het extra uitstrekken, maar om de gedragenheid, de zelfhouding en het schakelen en terugkomen. Dat bepaalt de kwaliteit. Voor de rest begrijp ik goed wat Joop wil. Ik vind het goed als ze in het begin niet hoeven te groeten en dat aan het einde doen.
Drie juryleden is een verrijking, maar je moet ook naar het kostenplaatje kijken. Als dat niet lukt vanwege de kosten moeten er in ieder geval wel twee onafhankelijke juryleden zijn. Als je twee juryleden naast elkaar hebt zitten, heb je wel twee meningen maar geen onafhankelijk oordeel. Naar mijn idee zit er gewoon één jury te jureren. Datzelfde geldt als er drie juryleden bij elkaar zitten. De uitslag van de hengstencompetitie zal pas verrassend zijn als drie onafhankelijke juryleden niet bij elkaar in de buurt zitten. De onafhankelijkheid kan erg bepalend zijn. Het zijn toch aanlegtesten. In de beoordeling komt de kwaliteit van een jonge hengst als dressuurpaard naar boven. Het oordeel van de jury is belangrijk. Oók voor een hengstenhouder. Het is zijn boterham.

Klik hier om een reactie toe te voegen bij het nieuwsbericht

Deze Info@ verscheen woensdag 11 januari in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 

 


Poll

Dressuurproeven hengstencompetitie zijn ongeschikt voor jonge paardenLees meer »

Laden ... Laden ...