Ga naar hoofdinhoud

Moeten grasbodems voor topspringsport verboden worden?

Van: De Paardenkrant
Aan: Rob Ehrens (bondscoach springruiters), Leon Thijssen (springruiter), Rob Maathuis (organisator CSI Twente)

De les van de dramatisch verlopen landenwedstrijd in Sankt Gallen luidt dat de belangen van organisatie en sponsors zó groot zijn dat de sport kennelijk onder alle omstandigheden doorgang moet vinden. Maar daar moet de bodem wel tegen opgewassen zijn! Moeten we niet gewoon afscheid nemen van de grasbodem als ondergrond voor topspringsport?


Rob Ehrens

Van: Rob Ehrens
Als we terugblikken naar Sankt Gallen, moeten we helaas constateren dat het op graszoden heel moeilijk wordt. Wanneer we kijken naar de grasbodem in La Baule, dan was die zeker niet slecht. Alleen door verkeerd sproeien, een menselijke fout, was de bodem iets glad. Verder is het daar een geweldige bodem.
Hickstead, Dublin en Aken hadden in het verleden, zeker Hickstead, wel eens problemen met de bodem. Maar dat zijn evenementen die kosten noch moeite sparen om het onder alle weersomstandigheden top voor elkaar te hebben. Hickstead verdient een enorme pluim, want daar is de bodem zelfs met heel veel regen optimaal.
Sankt Gallen was altijd al een probleem bij nat weer. Dit jaar was er in het voortraject zo veel water gevallen dat men van tevoren al had moeten besluiten dat het geen haalbare kaart was om het evenement door te laten gaan. In het welzijn van het paard vind ik dan ook dat de FEI hier een juiste beslissing had moeten nemen. Hier is de bond in mijn ogen bij in gebreke gebleven. Bij enige discussie over de bodemgesteldheid moet men inderdaad om onder alle omstandigheden topsport te kunnen bedrijven wel naar een zandbodem toe.


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Leon
Grasbodems als ondergrond volledig afschaffen in de topspringsport vind ik niet nodig. Ik ben het er echter wel mee eens dat de bodems meer dan opgewassen moeten zijn tegen de omstandigheden. In Hickstead, Aken en Dublin bijvoorbeeld kan het gras het vaak dagen perfect redden. Daar houdt het echt heel goed stand.
Het belangrijkst is de kwaliteit van de grasbodem; wanneer die voldoende is kan er prima op gras gereden worden. Maar die kwalitatief goede grasbodems brengen meestal wel een aardig kostenplaatje met zich mee. Zo’n bodem moet erg waterbestendig zijn, en indien nodig goed drooggelegd kunnen worden middels een juiste afvoer van het water. Wanneer je als organisatie de kosten om zo’n goede grasbodem aan te leggen niet kan opbrengen, moet je geen onnodig risico nemen en gewoon op een zandbodem rijden.
Het welzijn van de paarden staat vanzelfsprekend voorop. In Sankt Gallen stond heel duidelijk het belang van de organisatie en de FEI voorop. Als eerste, tweede of derde ruiter ging het nog wel, maar als vierde ruiter was het al geen doen meer. En dat is niet fair tegenover de paarden.


Rob MaathuisVan: Rob Maathuis
Een begrijpelijke stelling, die telkens weer oplaait na een gebeurtenis als in Sankt Gallen. Ik denk alleen dat je het van geval tot geval moet bekijken. De ene graspiste is de andere niet. Dat hangt sterk van de bodemstructuur af. Het terrein van Sankt Gallen ligt bijvoorbeeld in een kuip, terwijl het daar in deze tijd van het jaar qua weersomstandigheden ook nog erg instabiel kan zijn.
Veel traditierijke internationale wedstrijden zijn echter nog steeds op gras, zoals Aken, Calgary, Hickstead, Dublin, Falsterbo, La Baule, Wiesbaden, Hamburg, Madrid en Barcelona. Bij ons is de hoofdpiste ook nog steeds gras. Dat blijft toch de ‘queen of grounds’. En veel ruiters blijken in de praktijk gras ondanks alles nog steeds te prefereren.
Ons hoofdterrein bestaat uit hooggelegen esgrond, die het hele jaar door ontzien wordt. Daarnaast zijn voor de afwatering vaste voorzieningen gecreëerd. Ook wordt de piste door het kalenderjaar heen door specialisten behandeld en optimaal geprepareerd, door sober te bemesten, regelmatig te bezanden en de capillaire werking te testen. Wel hebben we sinds dit jaar de beschikking over een extra eb- en vloedbodem van 80 x 90 m, zodat in noodscenario’s altijd uitgeweken kan worden.

Deze Info@ verscheen woensdag 12 juni 2013 in De Paardenkrant.


Poll

Grasbodems moeten voor topspringsport verboden worden. Lees meer

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Moeten grasbodems voor topspringsport verboden worden?

  • jos wouters ruiter en fokker

    Misschien op het allerhoogste niveau wel,maar zoals hierboven vermeld ,is de ene bodem is de andere niet.Maar als we landelijk gaan kijken,zien we ook al jaren dat men graag op zand wil rijden,ik zie ook voordelen geen stiften draaien,scheelt als je met meerdere paarden bent.Nadeel op een springweide bij veel regen vaak spekglad,en als het dagen droog is geweest(limburg Betuwe kleigrond)dan is het beton,en paarden die iets gevoeliger zijn ,zullen hier niet rad lopen.
    Maar voor de gewone ruiter die een weitje thuis heeft ,zal dit de enige oplossing zijn om te rijden.Maar de gezonde paarden blijven wel op grasbodems rad lopen.
    Verder zal landelijk voor de zoveelste keer een schifting plaatsvinden ,wie kan dit wel betalen en welke vereniging niet,mijn stelling:Landelijk zeer zeker voor beiden ,zowel gras ,als zand bodems.Internationaal zal Sankt Gallen misschien wel van dit toneel moeten verdwijnen,of de Fei zal een regel moeten opstellen zoveel wedstrijden op zand en of zoveel op gras,maar er zijn regels genoeg.MAAR WAAROM IS HET NU INEENS WEL EEN PROBLEEM TERWIJL het er JAREN GOED IS GEWEEST,VIND OOK DAT EEN PARCOURBOUWER HIER WEL REKENING HEEFT MEE TE HOUDEN,EN MISSCHIEN HAD WEL GEEN LAND MOETEN STARTEN,MAAR ACHTERAF IS HET MAKKELIJK PRATEN,EEN DING IS ZEKER ,WEER STOF OM TE DISCUSSEREN.

  • Friso Herman

    Bezien in het licht van dierenwelzijn (waaraan het ook in deze tak van sport nogal eens ontbreekt)
    zou elke organiserende organisatie verplicht een terrein met een zandbodem naast de te gebruiken springweide in reserve moeten hebben, om situaties zoals onlangs in Sankt Gallen te voorkomen.
    Zo niet, dan vervalt de locatie voortaan als officieel wedstrijdterrein voor de lokale, nationale en internationale springsport. Zo simpel kan de oplossing zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.