Ga naar hoofdinhoud

Moeten hengstenjury’s wel zo veel hengsten goedkeuren?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Kyra Swelheim, Nico Schulpen, Koos Poppelaars

Niet alleen bij het KWPN stijgt jaarlijks het aantal ingeschreven hengsten, de kleinere stamboeken maken het nog veel bonter. Op de voorjaarskeuring van Zangersheide werden onlangs maar liefst 40 hengsten goedgekeurd. Bij het AES is het helemaal niet bij te houden wat er allemaal op de fokkerij wordt los gelaten. Zangersheide-jurylid Luc Tilleman verdedigt zijn royale goedkeuringsbeleid door te stellen dat de fokker zelf toch wel selecteert. Heeft Tilleman gelijk, of ondergraaft hij de waarde van zijn ambt als jurylid door alles maar aan de markt over te laten?


Van: Kyra 

Kyra Swelheim, KWPN-jurylid en internationaal springamazone.

Er worden te veel jonge hengsten goedgekeurd, bij welk stamboek dan ook. Het probleem zou volgens mij kunnen zitten in de concurrentiestrijd tussen de stamboeken. Als je hengst vroeger goedgekeurd werd bij Zangersheide, het KWPN of in Holstein was dat heel wat. Tegenwoordig staat op elke hoek van de straat een goedgekeurde hengst. Als het stamboek wil dat fokkers weer jonge hengsten gaan gebruiken, zullen ze strenger moeten zijn bij de uiteindelijke goedkeuring. Fokkers zien nu door de bomen het bos niet meer. Daarbij heeft het geen nut om zoveel hengsten bij voorbaat goed te keuren als ze later toch geen kans krijgen. Ik heb sterk mijn vraagtekens bij het testen van hengsten op jonge leeftijd in een zwaar verrichtingsonderzoek. Doe zoiets pas een half of driekwart jaar later in een korte periode van drie weken als jonge hengsten testbaar zijn. Wil je de fokkerij vooruit helpen, dan zal de hengstenkeuringscommissie de afstamming wel mee moeten nemen bij de selectie. Bepaalde hengsten zullen hierdoor afvallen, maar bij twijfel kunnen ze twee jaar later terugkomen. Keur alleen extreem goede nakomelingen van hengsten die onze fokkerij nog jaren kunnen bedienen. De fokkers selecteren zelf de zonen van de stempelhengsten waar ze wel mee willen dekken, daar heeft Tilleman gelijk in.


Van: Nico 

Nico Schulpen, KWPN- en KNHS-jurylid, fokker en docent Paardenhouderij.

Selectie van hengsten voor de fokkerij is gericht op het fokdoel: de 5* Grand Prix. Het Grand Prix-niveau wordt gemiddeld bereikt op tienjarige leeftijd, door een kleine selecte groep. De stamboeken selecteren hun jonge hengsten op een leeftijd van ruim twee jaar, nog ver verwijderd van het uiteindelijke doel. Het gegeven dat F = G +E (fenotype = erfelijke aanleg + milieu / 100 = 20 + 80) maakt het selecteren, zover van het fokdoel verwijderd, intens moeilijk. Bij de jonge hengsten die een gedegen voorbereiding hebben gehad wordt meer op het milieu dan op de erfelijke aanleg geselecteerd. Ondanks de aanlegtesten en de diverse selectiemomenten lukt het slechts beperkt om de jonge hengst te selecteren die we zoeken. Gedegen selectiemethodes toegepast ten spijt, blijken stamboekorganisaties die anders selecteren het niet minder te doen. Streng selecteren op jeugdige leeftijd geeft geen garantie op een succesvolle fokkerijcarrière op latere leeftijd.
De best verervende hengsten hebben uitzonderlijk in de sport gepresteerd en zijn vaak via zijwegen de fokkerij in gestroomd, die werden gemist in het selectieproces. Het gevolg is dat ze daardoor weinig in de merriestapel voorkomen. Fokkers veranderen, de fokkerij professionaliseert en mondialiseert, daar zul je anders mee om moeten gaan. Fokkers verdiepen zich in hun vak, maken hun keuzes. De hengstenkeuze is een mondiale keuze en daagt de fokkers uit om het creatieve proces van fokkerij vorm te geven.


Van: Koos 

Koos Poppelaars, fokker en bestuurslid KWPN-afdeling Midden Brabant Noord.

Ik geef de heer Tilleman volledig gelijk. De wereld van de fokker is veel groter geworden via internet mede door media als HorseTelex, ClipMyHorse et cetera. Alles is online te volgen en hierdoor is de gemiddelde fokker veel beter in staat om zijn hengstenkeuze te maken dan vroeger. Als een hengst niet goed genoeg is, zal deze snel geen merries meer krijgen. Een stamboek als Zangersheide staat bekend om zijn kwaliteit en service naar de leden toe. Daarbij wordt alles gedaan om de leden een zo goed mogelijk podium te bieden om hun fokproducten te vermarkten en te tonen aan het publiek. Het aantal leden en het aantal ingeschreven veulens stijgt, dus blijkbaar gaat er iets goed net over de grens. De hengstenkeuring moet men dus ook zien als een promotiemoment van het stamboek. De AES-hengstenselectie is inderdaad iets te veel van het goede, maar ook binnen dit stamboek stijgt het aantal inschrijvingen van veulens gestaag door hun laagdrempelige instap. Dit stamboek benadert de markt vanuit een andere hoek en zo blijkt dat hier dus ook behoefte aan is. Het is zeker dat niet alle goedgekeurde hengsten stempelhengsten gaan worden en meerdere zullen zelfs nooit een merrie dekken. Maar beter een hengst te veel keuren dan er eentje missen zou ik zeggen.

Klik hier om een reactie achter te laten

Deze [email protected] verscheen woensdag 22 maart in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 

 

 

 


Poll

Poll: Door veel hengsten goed te keuren, maken hengstenjury’s zichzelf overbodig Lees meer »

Laden ... Laden ...