Ga naar hoofdinhoud

Moeten jonge paarden-parcoursen simpel worden gehouden?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Kris van Gelder (parcoursbouwer en voorzitter Nederlandse Vereniging van Parcoursbouwers), Mischa Everse (springamazone), Willem Greve (springruiter en handelaar)

Op wedstrijden voor jonge springpaarden zien we steeds vaker dat de technische moeilijkheidsgraad danig is opgeschroefd, soms in combinatie met een scherp gestelde toegestane tijd. Zo krijgen jonge springpaarden geen goede opleiding. Tegelijk is de kwaliteit dermate toegenomen dat parcoursbouwers soms naar onorthodoxe middelen grijpen om tot een selectie te komen. Het probleem is lastig, maar moeten we in elk geval niet vastleggen dat jonge springpaarden de tijd en de gelegenheid moeten krijgen om mooi ritmisch het parcours af te leggen?


opi1 info foto1 Kris van Gelder, Parcoursbouwer bew (Medium)Van: Kris
‘Achteraf kunnen we allemaal een koe in de kont kijken’. Vorige week stond de toegestane tijd op Jumping Etten-Leur, waar ik bouwde, te krap in de rubriek voor vijfjarigen. Die had wel drie of vier seconden langer gemogen, dat had het wedstrijdverloop wat prettiger gemaakt. Ik ben er helemaal geen voorstander van om een krappe tijd bij jonge paarden te hanteren en was verrast dat er zo weinig foutloos finishten. Het is daar een groot terrein en het parcours was royaal van opzet en belijning, waardoor je makkelijk 350 meter per minuut kon rijden. Ik had de indruk dat veel mensen het niets kon schelen dat ze een tijdfout hadden. Ze wilden gewoon een fijn rondje rijden. Je kunt je dus ook afvragen in hoeverre een ruiter er wat aan gedaan heeft om binnen de tijd te blijven. Vervelender vond ik dat een aantal paarden problemen had met de driesprong steil-oxer-steil. De afstand was goed, maar de middelste oxer was kijkerig. De groep vijfjarigen is soms ook wel wat lastig om voor te bouwen. De één heeft veel meer routine dan de ander. In hoeverre moet je als parcoursbouwer rekening houden met het paard dat qua ontwikkeling nog niet ver genoeg is? Natuurlijk moet je voorzichtig zijn met jonge paarden, maar ik zie ook wel eens dat ruiters dezelfde jonge paarden de volgende dag in de klasse L platjagen voor een envelop van vijftig euro. Feit is wel dat ik de tijd nooit bewust krap zet. De parcoursen moeten dusdanig selectief zijn dat de tijd een minder grote rol speelt. Tegenwoordig hebben we ook een mooiere opbouw in de rubrieken voor jonge paarden. In het begin van het seizoen staan de parcoursen wat lager.



opi1 info foto2 Mischa Everse en Cupido (v. Unaniem) (92) bew (Medium)Van: Mischa

Deze discussie is zeker van deze tijd. Er zijn zo veel goede paarden. Je ziet ook dat parcoursbouwers haast niet weten hoe ze een 1,40 of 1,50 m moeten bouwen zonder er dertig terug te krijgen voor de barrage. Ik vond de tijd in Etten-Leur niet eens een probleem, wij rijden wel door. De proeven voor de zes- en zevenjarigen waren mooi, maar voor de vijfjarigen vrij zwaar. Veel paarden schrokken van de driesprong en het stond hoog genoeg. Bij oudere paarden kun je best moeilijker bouwen, omdat je dan meer controle hebt. Bij jonge paarden heb je de rijerij nu eenmaal niet honderd procent voor elkaar. Als je dan dicht komt bij een oxer met een groot galopperend paard dat nog niet optimaal kan sluiten in een lijntje, is de kans groot dat ze op de achterste paal landen. Daarmee schrik je kwaliteitsvolle paarden af en dat wil je niet. Houd een parcours voor jonge paarden eenvoudig. Wat maakt het uit dat er veel in de barrage komen? Iedereen blij, de paarden hebben lekker gelopen en krijgen er veel vertrouwen van.


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Willem
Persoonlijk heb ik liever de tijd wat krapper dan bijvoorbeeld een lompe driesprong. De tijd speelt immers ook later een grote rol. Het moet alleen geen jaagproef zijn, maar gebouwd in lijn van de opbouw van een jong paard, zeker aan het begin van het seizoen. Het is wel een moeilijk iets om een selectie in een groot veld te krijgen. De paarden worden steeds beter en als je kijkt naar de ISAH Cup, dan zijn het vaak de snelle, voorzichtige beestjes die winnen. Punten geven is ook geen optie, want dan bestaat de kans dat ruiters hun paarden gaan prepareren. Als de tijd krap staat, is het altijd nog je eigen keuze of je aan het gejakker meedoet of voor een lekker rondje gaat. Ik ben er wel mee eens dat de formule niet altijd goed is. Net als in de hengstencompetitie. De jongste jaargang wordt op het springen beoordeeld, de andere rubrieken ontaarden in racepartijen. Daar moeten we met elkaar nog een keer over nadenken.

Deze Info@ verscheen donderdag 9 juni 2016 in De Paardenkrant.


Poll

Houd jonge paarden-parcoursen simpel. Lees meer »

Laden ... Laden ...

4 reacties op “Moeten jonge paarden-parcoursen simpel worden gehouden?

  • J Andela

    houd het leeftijdsgewijs simpel, wil men jagen dan kan dat in de barrage en dan is het eigen keus.

  • jos wouters

    Mijn inziens heeft de reactie van Mischa en Willem,deels niks te maken met jonge paarden rubrieken,daar men al spreekt over 140-150 rubrieken.
    Als ruiter en niet actief parcoursbouwer,heb ik al 10 jaar een zwaar hoofd bij het steeds wijzigen van de laagste parcoursen,mbt regels.In de klasse B (100) tijd fouten krijgen,dan ben je als parcoursbouwer verkeerd bezig,tijd mag hier geen rol spelen.Jonge paarden dienen opgeleid te worden,en dit heeft niks met jakkeren te maken.Stijlpunten daar kun je ook een discussie op los laten,omdat de jury niet altijd op een lijn zit.Vroeger werd in B klasse bij foutloos rijden 2 winstpunten gegeven,een balk eraf of een weigering ,kreeg men 1 winstpunt,maar de betere jonge ruiters ,reden een net rondje en niet voor een prijs,hedendaags is dit anders geworden.We hebben de laatste jaren ook paarden met meer bloed gefokt,helaas merk ik wel als instructeur dat de rijkunst in de laagste klassen echt verslechterd is,er is bijna geen basis meer.Maar men wil ook niks meer aannemen.Denk ook in de hogere rubrieken dat het publiek het laat afweten sinds het twee fasen zijn intrede deed,leuk voor de semi prof die meerdere paarden rijd,maar als toeschouwer niks aan,dat gejakker.Verder vind ik dat we op het aller hoogste niveau het gejakker steeds vaker zien,korter sneller,en meer ongelukken,is dit wat we van de sport verwachten,NEE DUS.
    En prepareren,laat maar eens een de hand opsteken die een paard geholpen heeft,of geprepareerd,je ziet ze allemaal uitzwaaien,een blinde weet tegenwoordig het verschil nog.
    En de laagste klassen worden meestal gereden door de nog liefhebbende amateur,die graag onderin wil meedoen,maar dat kunnen deze mensen al niet meer,daarom gaat de room eraf en stopt men met de hobby,hier moet men eens over na denken,oorzaak dalend aantal leden.Het kan anders en moet anders met onze mooie sport,waar we heel lang van genoten hebben.

  • Karin bentum

    Wij zijn met “De Wolden Cup” al een eind vooruit denk ik. Ook een rubriek voor jonge 4 en 5 jarige paarden. Een competitie over 5 verschillende wedstrijden met een finale op een top accomodatie.
    Er wordt gereden op gras en zand in een niet te hoog parcour met een ruime tijd. Een jong paard moet de ruimte hebben om te ontwikkelen. Geef hem de tijd in het parcours. Zo krijgen ze minder stress en kun je als ruiter je ook een fout permiteren. We moeten er ook aan blijven denken dat er ook heel veel hobby ruiters zijn met fijne paarden in de competitie die weinig ervaring hebben en met zo een parcours waar we rustig beginnen natuurlijk veel meer aan hebben dan gelijk voor de leeuwen worden gegooid. In “De Wolden Cup” proberen we de paarden op te leiden en zo zowel het paard als de ruiter vertrouwen te geven en zo een combinatie te worden.
    http://www.dewoldencup.nl

  • jos wouters

    Beste Karin,

    Ja ik heb er zelf een 7 tal jaren geleden mee gereden ,top evenement ,alles goed geregeld.
    Denk ook dat het nog een van de weinige concoursen is,waar je het ene parcours uitkomt ,ernaast nog eens kan starten,gewoon top.
    Maar er zit van oorsprong ook een goed team achter.
    Daarom is de Wolden ook elk jaar weer een druk bezocht evenement zowel ruiter als toeschouwer,aan alles is gedacht.
    Weet niet wanneer bij anderen het besef komt,dat men alles aan kapot maken is,kijk gisteravond in Cannes eerste 150 m rubriek alles hardrijders met gejakker waar waren ze achter in de lijst.We zijn met sport bezig ,en onze sport kost veel geld,evenals de opleiding van onze paarden,dan hebben we toch schijt aan die tijd fouten,maar voor publiek is er geen reet op deze manier meer aan.En wat maakt het uit als van de 40 deelnemers de helft foutloos komt,voor de organisatie is het vaak een probleem factor TIJD,daarom wordt als er teveel inschrijvingen zijn vaak tijd krap gezet ,of een scheidsrechter in parcours gezet,ik vind dit verkeerd.
    En KRIS,is ja logisch dat we in het nieuwe buitenseizoen niet direct alles op hoogte zetten,maar er zijn nog altijd een paar koekebakkers bij,eerste wedstrijd buiten in de B oxer met planken,tweede en derde gelijk met hekje en alles aan de maat.Sorry maar dan meld ik me op de wedstrijd nog af.Over de diagonaal dubbel die in de hoek dood loopt,ja dat was niet de bedoeling met de opleiding als parcoursbouwer.Mijn inziens moet er nog veel veranderen ,en degene die niet Z of ZZ heeft gesprongen ,kan en mag geen parcoursbouwer worden,het gaat maar om een ding het gevoel en inzien van het plaatsen van de hindernissen.Hoe moet nu iemand die niet verder als b kwam een z of zz bouwen,ik geloof hier niet in,en leren kan bijna iedereen uit de boeken,maar praktijk is anders,toch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.