Ga naar hoofdinhoud

Moeten kaderruiters verplicht deelnemen aan het ZT-kampioenschap?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Hans Peter Minderhoud, Rien van der Schaft, Jean-René Luijmes

Bettine van Harselaar, hoofdredacteur Dressuur, uitte vorige week in haar column kritiek op de KNHS Indoorkampioenschappen. Aan bod komt ook het ontbreken van kopstukken in het Zware Tour-kampioenschap. Bettine vraagt zich af of het niet beter is – en leuker voor het publiek dat het nu wat af laat weten – om kaderleden te verplichten zich te mengen in de strijd. Het komt de spanning ten goede, kan een mooi meetmoment zijn en wellicht trekt het meer publiek. Een goed idee?


Van: Hans Peter

Hans Peter Minderhoud, kaderlid en dressuurruiter Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Ik vind dit geen goed idee. Ik begrijp goed dat het leuker is voor het publiek. Hoe meer goede ruiters daar rijden, hoe interessanter het is voor het publiek om te gaan kijken. De KNHS Indoorkampioenschappen zullen alleen nooit hetzelfde worden als de Zomerkampioenschappen omdat de Indoorkampioenschappen veel te vroeg in het seizoen worden gehouden om als meetmoment gezien te worden. Het NK is veel belangrijker. Voor de kaderleden is dit een observatiewedstrijd voor het internationale kampioenschap van dat jaar. Het heeft met de planning te maken. De meeste A- en B-kaderleden doen mee aan het Wereldbekercircuit. Zij hebben in Amsterdam gereden en zijn naar Neumünster of Göteborg geweest en ze gaan niet vier dagen voor Indoor Brabant nog een wedstrijd rijden bij de KNHS Indoorkampioenschappen in Ermelo. Als een ruiter twee paarden tot zijn beschikking heeft, is het een ander verhaal.Afgezien daarvan heeft de KNHS zichzelf ook een beetje in de vingers gesneden omdat ze de kadercriteria hebben veranderd. Om in het kader opgenomen te worden moet een ruiter twee internationale scores hebben gehaald. Er waren aardig wat ruiters die de KNHS Indoorkampioenschappen hebben laten schieten om datzelfde weekend dichtbij een internationale wedstrijd te kunnen rijden in Lier.


Van: Rien

Rien van der Schaft, bondscoach senioren Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

We verplichten kaderleden alleen voor NK’s, die outdoor plaatsvinden, en beter in de planning passen samen met het CHIO Rotterdam (waarbij het al complex is om ook nog af te stemmen op Aken). Deze verplichting geldt niet voor een KNHS-kampioenschap dat indoor plaatsvindt en geen NK is. De Wereldbekerwedstrijden zoals Indoor Brabant zijn voor de kaderleden en onze internationale topsport uiteraard van groter belang dan een KNHS-kampioenschap een week daarna. Je ontkomt er dan niet aan dat het KNHS-kampioenschap niet wordt bezocht door iedere GP-ruiter of daar met zijn beste paard aan de start verschijnt. Vanwege dierenwelzijn kun je met dressuur nou eenmaal niet twee weken achter elkaar twee GP-proeven rijden. Het is belangrijk dat iedere ruiter zijn sport op een manier bedrijft waar hij of zij zich helemaal in kan vinden. Ik ben het ermee eens dat het lijkt of het Indoorkampioenschap niet echt een kampioenschap is. Het is immers ook een KNHS-kampioenschap en geen NK. Ik zie voor dit moment alleen geen echte oplossing voor dit probleem. We zitten tussen meerdere belangen in. In eerlijkheid moet ik zeggen dat ik blij was dat we dit jaar negen ruiters aan de start hadden op Indoor Brabant. De realiteit is dat we moeten accepteren dat de KNHS Indoorkampioenschappen zijn weggelegd voor nieuwe opkomende combinaties die nog geen internationaal kampioenschap rijden of voor ruiters die met hun tweede paard starten. Gezegd mag worden dat we toch mooie sport hebben gezien in Ermelo en dat deze outdoor tijdens het NK alleen maar mooier wordt.


Van: Jean-René

Jean-René Luijmes, internationaal dressuurruiter Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Aan de ene kant vind ik dat best een goed idee. Dit is altijd een mooi kampioenschap. Het is jammer dat de toppers niet naar Ermelo zijn gegaan. Verschillende redenen hebben ten grondslag gelegen. Ik weet zeker dat sommige kaderleden zullen zeggen dat ze niet naar de KNHS Indoorkampioenschappen zijn geweest omdat ze een druk programma hadden vanwege het Wereldbekerseizoen. Ze moesten hierdoor ver reizen met hun paarden. Het welzijn van de paarden heeft voorop gestaan. Aangezien er maar een paar ruiters meededen aan de Wereldbekercyclus hadden ze de andere A- en B-kaderleden eventueel wel kunnen verplichten om mee te doen aan de KNHS Indoorkampioenschappen. Toch lijkt me dat wel moeilijk. Misschien moeten ze dit Indoorkampioenschap meer als een observatiewedstrijd zien. Het kampioenschap kost meer dan je kunt winnen. Het nieuwe reglement heeft ook parten gespeeld. Er waren ook ruiters die te maken hebben gehad met het nieuwe reglement. Ik had me ook opgegeven voor de KNHS Indoorkampioenschappen, maar twee weken geleden heb ik afgezegd omdat ik datzelfde weekend naar het Belgische Lier mocht voor een internationale wedstrijd. Om in het kader te komen ben ik verplicht om op nationaal niveau één kaderscore te rijden en internationaal twee keer een kaderscore te bemachtigen. Als topsporter moest ik daarin keuzes maken. Ik wilde heel graag mijn laatste B-kaderscore behalen.

Deze [email protected] verscheen woensdag 21 maart in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Kaderruiters moeten verplicht naar ZT-kampioenschapLees meer »

Laden ... Laden ...

3 reacties op “Moeten kaderruiters verplicht deelnemen aan het ZT-kampioenschap?

  • Mieke

    Waarom niet maar 1 (outdoor) kampioenschap per jaar, dat is toch ook logischer? Ik heb al jaren het gevoel dat het indoorkampioenschap een soort ondergeschoven kindje is.

  • Harrie

    Ben het eens met Mieke. Laat het indoorkampioenschap vervallen en maak er een mooi kampioenschap van in het outdoor seizoen. De wedstrijdkalender is al zo vol met alle selectiewedstrijden en regiokampioenschappen.

  • Corrie Wouters

    Goed idee. Jaren geleden al eens voorgesteld. Een outdoor kampioenschap in de zomer. Buiten de vakantie periode het liefst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook