Ga naar hoofdinhoud

Moeten landenwedstrijden dressuur meer een ’team effort’ worden?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Anky van Grunsven, Monique Peutz en Dinja van Liere

IOC-voorzitter Thomas Bach vindt dat de landenwedstrijd dressuur in teamvorm verreden zou moeten worden. Dus bijvoorbeeld als carrousel op muziek. FEI-dressuurcomité-voorzitter Frank Kemperman experimenteerde op Jumping Indoor Maastricht met een dressuurquadrille en met een pas-de-deux-wedstrijd. Ook KNHS-voorzitter Theo Ploegmakers deed in De Kettingbrief een oproep om van paardensport meer een teamsport te maken. Wat vinden jullie van het idee om van de landenwedstrijd dressuur een ‘team effort’ te maken?


Van: Anky 

Anky van Grunsven, dressuuramazone. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Anky van Grunsven, dressuuramazone.
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Voor mij is dit een absoluut verkeerde gedachte om de sport vooruit te helpen. Ik ben voor vooruitgang en ik wil geen stap terug maken. Vroeger waren er veel acht- of viertallen bij landelijke wedstrijden. Achtallen bestaan al enkele jaren niet meer en de viertallen lopen ook behoorlijk terug. Voor een dergelijke teamwedstrijd maak je veel meer onkosten omdat je meer paarden nodig hebt. Denk aan extra stallen en meer losrijterreinen. En waarom gebeurt dit alleen bij dressuur en niet bij de andere paardensporten? Er zijn genoeg andere sporten, waaronder turnen, waar iedere sporter zijn eigen ding doet en dan worden de individuele punten ook bij elkaar opgeteld voor de landenwedstrijd. Je kunt niet verwachten dat er mensen naar een Olympische Spelen gaan kijken waar zestig ruiters een Grand Prix rijden. Als het om topsport gaat, kun je beter de beste dertig laten rijden. Om de sport vooruit te helpen moet er iets veranderen. Ik vraag me al twintig jaar af waarom ze niks aan de jurering doen. Bijvoorbeeld het schrappen van de hoogste en laagste score. Daarnaast zou je de hele fokkerij en juryopleiding moeten aanpassen voor een teamformat als een pas-de-deux of een dressuurquadrille om paarden te fokken die op elkaar lijken en hetzelfde bewegen. Dat betekent dat je gaat inleveren op kwaliteit. Dat kan niet de bedoeling zijn.


Van: Monique 

Monique Peutz, jurylid FOTO PAARDENKRANT/MELANIE BREVINK-VAN DIJK
Monique Peutz, jurylid FOTO PAARDENKRANT/MELANIE BREVINK-VAN DIJK

Het signaal is duidelijk, maar het blijft moeilijk. Ik realiseer me dat we hier iets mee moeten doen, anders raken we straks onze geliefde sport kwijt en met name op Olympisch niveau. De pure liefhebbers blijven wel naar dressuur kijken, maar voor het grote publiek moet onze sport aantrekkelijker worden gemaakt. Alleen heb ik daar niet één-twee-drie de beste oplossing voor. Je kunt het publiek misschien beter bij de sport betrekken door ze mee te laten jureren met een app en beter uitleg geven over het jureren. Een carrousel op muziek lijkt mij niet een ideale oplossing. Je kijkt dan naar andere kwaliteiten, daarbij is het lastig om vier gelijke paarden bij elkaar te zoeken. Dit wordt op een andere manier beoordeeld. De beste combinaties komen dan niet bovendrijven omdat de ruiters zich aan elkaar moeten aanpassen. Ze moeten synchroon rijden, dus je kunt je paard niet optimaal voorstellen. Rijtechnisch wordt de kwaliteit dan minder.
De landenwedstrijden duren nu vaak wel erg lang. Dat is niet aantrekkelijk, maar dit is niet de juiste oplossing want het beste paard en ruiter moeten wel boven komen drijven. Paarden zijn individuen. Ieder paard heeft andere kwaliteiten en de samenwerking met de ruiter is ook doorslaggevend.


Van: Dinja 

Dinja van Liere, dressuuramazone. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Dinja van Liere, dressuuramazone.
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Dit is een leuk idee, maar het lijkt me in de praktijk nog niet zo simpel. De dressuurproef die tijdens de landenwedstrijd wordt gereden, mag best worden aangepast, bijvoorbeeld door met zijn tweeën in de baan te rijden. Maar dan moeten ze het wel tegen elkaar opnemen, dus met een ander land in de baan. Voor een combinatie is het ingewikkeld om zowel je paard voor een individuele proef als voor de carrousel geschikt te hebben. Je hebt met verschillende paarden en ruiters te maken die op verschillende locaties verblijven. Ze zouden dan toch intensiever met elkaar moeten gaan trainen. En je hebt paarden nodig die makkelijk bij elkaar gaan. Ik weet niet of dekhengsten zoals Johnson of Arlando makkelijk naast een merrie zouden kunnen lopen. Heb je geen ander type paard nodig voor carrousel? Niet iedere ruiter heeft minstens twee geschikte Grand Prix-paarden tot zijn beschikking. Dan komt het al gauw neer op één team dat individueel start en één team voor de landenwedstrijd. Het zou zonde zijn als het niveau in teamverband dan lager zou uitpakken. Om die reden kan ik er ook prima mee leven zoals het nu is. Het teamresultaat is nu ook afhankelijk van de percentages van de ruiters. Afgelopen Olympische Spelen zag je dat het team er flink onder leed toen een combinatie problemen had. Dus ik denk dat er wel degelijk een teamspirit is.

 

Klik hier om een reactie toe te voegen bij het nieuwsbericht

Deze [email protected] verscheen donderdag 17 november in De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Teamverband nodig om dressuursport levend te houden Lees meer »

Laden ... Laden ...