Ga naar hoofdinhoud

Moeten Nederlandse enduranceruiters wegblijven uit Midden-Oosten?

Van: Paardenkrant-Horses.nl Aan: Frans Arts, Waling Haytema en Rein Duits

‘KNHS zet in op maatregelen tegen starten op nationale endurancewedstrijden in Midden-Oosten’, kopte de bond deze week. Onze stelling: Nederlandse enduranceruiters moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen en hebben in die zandbak niks te zoeken.


Van: Frans

Frans Arts, dierenarts en voormalig teamveterinair endurance. Foto: www.arnd.nl

Vanaf januari 2020 zijn er internationaal nieuwe reglementen van kracht. Hier is lang over gediscussieerd, ook over de nadelen ervan. De reglementen zijn opgesteld om de kwaden onder ons te beperken. De goeden hebben ze eigenlijk niet eens nodig. Vooral de kleinere landen, waar paardenwelzijn hoog in het vaandel staat, voelen zich misdeeld omdat de ruiters zich moeilijker kwalificeren en de organisatoren en de officials aan meer eisen moeten voldoen. Internationaal is er nogal wat weerstand. We hebben geprobeerd om het dopinggebruik, het uitverdoven van benen en het gebruik van groomauto’s in het parcours te verhinderen. De komende jaren moet er genuanceerd nagedacht worden over de nieuwe reglementen. Als wij het Midden-Oosten dwars zitten, organiseren ze nationale wedstrijden die buiten het reglement vallen en ze nodigen op kosten van de organisatie buitenlandse ruiters uit. Deze nationale wedstrijden worden vaak met hoge snelheden verreden, er wordt minder aan paardenwelzijn gedacht en meer doping gebruikt dan op CEI-wedstrijden omdat er minder controle is. Met alle gevolgen van dien. De FEI zal zich daarover moeten buigen om invloed te krijgen op nationale wedstrijden in het Midden-Oosten. De beloningen op die wedstrijden spelen een belangrijke rol; dure auto’s en geldprijzen. De jongeren die graag een keer in het weekend in het Midden-Oosten willen rijden moeten hier goed over nadenken. Er worden paarden uitgebracht waarvan men niet weet of een paard behandeld is en de persoon die op het paard zit, wordt erop aangesproken.


Van: Waling

Waling Haytema, teamveterinair endurance. Foto: www.arnd.nl

De endurancesport kwam wederom slecht in het nieuws wegens het overlijden van vier paarden tijdens een wedstrijdweekend in de Verenigde Emiraten. De wedstrijdomstandigheden zijn daar zodanig dat er hoge gemiddelde snelheden worden behaald tijdens de races. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij hogere snelheden significant meer kans is op ‘catastrophic injury’.  De FEI tracht deze gemiddelde snelheden te verlagen door een aantal reglementsveranderingen. Onder meer eisen aan het parcours en veranderingen in de veterinaire eisen in de vetgates moeten er voor zorgen dat het aantal ongelukken sterk vermindert. Voor nu lijkt het erop dat de reactie van de wedstrijdorganisaties in de Emiraten is om minder wedstrijden onder FEI toezicht te houden en meer nationale wedstrijden teneinde zich niet aan deze regelgeving te hoeven houden. Mijn hoop op verbetering van het paardenwelzijn tijdens nationale wedstrijden in de Verenigde Emiraten is hierdoor verbleekt. Ik heb vorig jaar geconstateerd dat de infrastructuur om endurancewedstrijden te houden daar heel goed is, maar onder de huidige omstandigheden wil ik niet bij dergelijke wedstrijden in de Emiraten betrokken zijn. Ik ben sterk van mening dat ruiters hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen in deze zaak aangaande deelname aan wedstrijden aldaar en eventuele consequenties, die de KNHS daaraan verbindt, accepteren. Met de internationale Nederlandse ruiters zullen wij onszelf vooral concentreren op de wedstrijden in Europa en toewerken naar de kampioenschappen later dit jaar.

 


Van: Rein

Rein Duijts, enduranceruiter en oprichter en beheerder van endurance database Nederland.

Als de Nederlandse enduranceruiters die verantwoordelijkheid hadden genomen, dan hoefde de KNHS geen maatregelen te treffen. Al jarenlang vallen daar vele dode paarden en regent het dopingschandalen, maar blijven er vele Nederlandse ruiters rijden. Zelfs nu, na zeven catastrofale blessures met dodelijke afloop sinds de start van het wedstrijdseizoen in de UAE waaronder één met Nederlandse ruiter en de uitspraak van de KNHS om maatregelen te gaan onderzoeken, zien de ruiters die er rijden geen enkele reden om niet mee te doen aan nationale wedstrijden daar en zijn gewoon weer aan de start verschenen. Als we het aan de ruiters zelf overlaten is ethiek ver te zoeken in de UAE met dat vele geld. De KNHS moet net als de bonden in Duitsland, Zweden en Zwitserland de maatregel nemen: wie meerijdt bij deze wedstrijden in de UAE, kan een plek in het A-kader wel vergeten en mag ook niet uitkomen op Nederlandse wedstrijden en is uitgesloten van deelname aan het nationale kampioenschap. Voor dit moment zou de KNHS met onmiddellijke ingang alle Riding Permits in de UAE moeten opschorten.  

Deze [email protected] verscheen woensdag 8 januari in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

KNHS moet Nederlandse deelnemers 'woestijnraces' boycotten Lees meer »

Laden ... Laden ...

9 reacties op “Moeten Nederlandse enduranceruiters wegblijven uit Midden-Oosten?

 • Marijke

  Topsport beoordelen vanuit een recreatiesport ervaring is reageren uit emotie. Meneer Rein heeft geen benul van wat er gaande is en leest en belicht graag alleen negatief. Met een losse teugel op zijn draver lekker uren lang rond draven. Ohja, zonder ijzers en zonder bit! (En als het zo mogen zonder helm)En dat in wedstrijd verband. Het ultieme plaatje voor meneer Rein. Zo als ik mij nog kan herinneren tijdje geleden toen ik net begon, kwam de ervaren oude man mij tijdens één van mijn beginnende wedstrijden voorbij scheuren. Zijn beugels iets te lang en het uitzitten van de draf ging moeizaam. Met zijn naar mijn mening iets te magere draver met dikkevacht die vies was van het zweet. Nee, dat was toch niet waar ik naar toe wilde werken met mijn arabiertje. Zo zag ik de sport op hoger niveau niet voor me. Maar ach, hoe leuk dat je op je oude dag in wedstrijdverband nog zo kan rond rijden.

  Een handje vol Nederlanders waar meneer Rein zich nu dag en nacht druk overmaakt, in een land waar hij nog nooit een stap in gezet heeft, gaan niets aan zijn zorgen veranderen als je het gaat “boycotten”. Of zou meneer Rein dan echt beter slapen als hij ziet dat er geen Nederlandse vlaggetjes op de startlijsten staan? Zou hij dan niet meer de media laten smullen van zijn “alles gaat daar dood” verhalen. Geeft het dan niet meer als er iets gebeurt wat we allemaal betreuren? En maken we ons nu allemaal zo druk om de paarden of gaat het misschien ergens anders om?

 • Jacqueline

  Ik ben weinig thuis in de endurancesport (wel redelijk in de dressuur, springen en eventing) en wil mij dus niet branden aan de in- en outs van de endurance.
  Maar je hoeft ook niet volkomen thuis te zijn in de endurance om te bedenken welk signaal er naar buiten toe wordt afgegeven naar de niet-paardensporter met zijn/haar steeds luider wordende stem als het over de paardensport gaat. Deze groep gaat zich echt niet verdiepen in de nuances die door de veterinairen worden aangebracht in dit artikel (en waarschijnlijk realiseert het overgrote deel van deze groep zich niet eens dat er sprake is van een afzonderlijke discipline die in een paar landen volkomen is ontspoord).

  Een paardensportbond die zegt paardenwelzijn hoog in het vaandel te hebben en ook zegt zich terdege zorgen te maken om maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland had zich hier al eerder van moeten distantiëren. Het verbeteren van het paardenwelzijn wereldwijd in de endurance kan daarna gewoon worden voortgezet door degene die echt verstand hebben van deze sport.

 • Conrad Beck

  Paarden door een woestijn laten rennen tot ze er dood (of bijna dood) bij neervallen, daar moet je niet naar toe. Dat moet je gewoon verbieden!

 • Frans Berings

  Voor mij is endurance een vrij onbekende sport, en ik heb begrepen dat deze sport in Nederland hoofdzakelijk in de recreatieve sfeer beoefend word.
  Toch zijn er grote internationale wedstrijden, waar ook Nederlandse deelnemers uitmuntend gepresteerd hebben.
  Uit de weinig positieve berichten over endurance op horses.nl en de Paardenkrant heb ik begrepen dat deze deelnemers getraind werden door een ervaren Arabische trainer.
  In de Arabische wereld schijnt dit een grote sport te zijn, dus is daar de kennis over training op topniveau ook aanwezig.
  Dus, ambitieuze jonge endurance ruiters als je wat wilt leren, ga die kant op!

 • Jil

  Gelukkig was de paardenkrant al voorbereid op de verwachte persoonlijke aanval op Rein. Aangezien de vorige keer ook de enige reactie van Marijke een persoonlijke aanval op Rachel was. Iedereen die kritiek durft te uiten op het deelnemen in de UAE kan zo’n aanval verwachten. Je moet je mond houden anders zwaait er wat. Zo blijkt nu ook weer.

  Reins weiland staat vol met tevreden oude wedstrijdpaarden die tot op hoge leeftijd meetrainen met de jongere wedstrijdpaarden: 33, 28, 27 en 25, die tot hun eind mogen blijven en liefdevol verzorgd worden. Waar zouden al die geleende UAE paarden blijven na hun bewezen diensten?

  Dat hij zelf ook nog op hoge leeftijd rijdt, 72, met lange teugel en lange beugels is een bewijs dat sport, met mate, zeer gezond is voor mens en dier. Rein heeft zijn lidmaatschap na 30 jaar opgezegd, omdat de invloed van de UAE rijders en aanhang zo groot wordt dat je kunt spreken van een terreur binnen de KEV. De UAE fanclub bepaalt de koers en bepaalt de toon van de facebookgroep endurance. Wie niet klapt voor de prestaties op woestijnraces en de deelname van het A en jeugd A kader in de zandbak, kan een bak stront over zich heen krijgen. Als er geen Nederlandse vlaggetjes meer op de UAE startlijsten staan, slaapt hij inderdaad waarschijnlijk een stuk beter en wordt hij ook weer lid van de KEV.

  Daarmee verbetert de situatie in de UAE niet, maar dat doet ie ook niet mét deelname. De situatie voor de KEV verbetert wel; in plaats van een gestaag dalend ledenaantal, doordat mensen de sport de rug toekeren door het UAE gedoe, zou er zelfs wel weer een groei kunnen komen.

  Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar Nederlandse ruiters in Nederland willen niet langer meer geassocieerd worden met de races in de UAE. Zeven dode paarden, en waarschijnlijk nog meer maar die worden niet officieel geregistreerd, is teveel en te vaak. Dat is geen sport meer, ook geen topsport, dat is dierenmishandeling.

 • Anna de Vries

  Wat erg dat iemand die een onderbouwde mening ventileert zo’n persoonlijke aanval moet verduren. Kom gewoon met een goed onderbouwde reactie als je het er niet mee eens bent. Dat komt tenminste de discussie ten goede.

  Ik weet niet veel van endurance, maar tjonge…gaat het zo in dat wereldje?

 • Irene

  Heb geen ervaring met endurance, maar de berichten die ik lees over de omstandigheden waaronder gereden in het Middenoosten zijn absoluut niet paardvriendelijk. Je moet hier als ruiter niet aan mee willen doen en als je het wel doet, zou de KNHS vergaande maatregelen moeten nemen. Eens met Rein. Denk dat Marijke alleen maar dollartekens in haar ogen heeft. Heb gelezen dat paarden met gebroken benen door moeten lopen en dat er zelfs al met een paard waarvan een deel van het been er compleet af was gewoon gereden werd. Als je ook maar enige liefde voor dieren hebt, doe je niet aan zoiets mee.

 • Frans Berings

  @Irene
  Ook ik heb enkele jaren geleden een paard moeten laten inslapen wegens een “catastrofaal letsel”
  Oorzaak de landing op één voorbeen in een draaiende beweging tijdens een vreugdesprong in het weiland, waarbij het kootbeen een zesvoudige breuk opliep.
  Ik weet dus uit ervaring dat een paard daarna op drie benen niet hard meer loopt.
  Jij hebt gelezen dat paarden met gebroken benen door moeten lopen en dat er zelfs al met een paard waarvan een deel van het been er compleet af was gewoon gereden werd.
  Ik geloof daar dus helemaal niets van!

 • Janey Stephens

  Met belangstelling volg ik de discussie die hier onder dit artikel ontstaat. Er komt veel zin en onzin voorbij.. Allereerst heb ik geen verstand van Endurance. In mijn kinderlijke onschuld dacht ik in de tijd van Lotje Moerdijk(?), endurance een soort van recreatie plus was. Amazones en ruiters die de reguliere wedstrijden “to much” vonden, maar toch iets competatiefs wilden doen. Kennelijk dacht ik weer te naïef. Uiteraard ontaard iets dergelijks weer in iets professioneels, waarbij het niet gaat om de snelste deelnemer maar de meest uitgekiende deelnemer. En waarbij wetenschap en geld een rol gaan spelen.( de snelste fietser wint ook niet per definitie de Tour de France) Kennelijk ligt de bakermat van de endurance in de VAE. Een soort van uitputtingsslag/marathon voor paarden en berijders. Nu is het zo dat in landen waar het Maatschappelijk Sociaal- (vaak ingegeven door religie) en of financieel niveau, op een ander(cultureel) of lager pitje staat, het welzijn voor dieren niet verder reikt dan bij ons in het Burgerlijk Wetboek. Een ding, geen wezen.
  Immers, als je vrouwen nog geen kiesrecht geeft, of je hebt niets of weinig te besteden of te eten, maak je je niet druk om het geestelijk welzijn van een dier. Bij ons is dat inmiddels een stuk anders en is wellicht ook wel te ver doorgeschoten, maar wat daar in de VAE gebeurt is ten hemel schreiend. Eraan deelnemen door berijders uit landen met een andere moraal richting dieren is niet wenselijk lijkt me. Wel moet het oog van de wereld zich niet afwenden hiervan want anders gaat het op dezelfde voet door áchter de coulissen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.