Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Sjaak van der Lei, Wiebe-Yde van de Lageweg, Bert Poppelaars
Het lijkt steeds vaker voor te komen dat paarden van een andere vader afstammen dan op het papier vermeld staat. Zangersheide onthulde onlangs enkele voorbeelden van foute afstammingen en riep de WBFSH en al haar leden op om voortaan aan de registratie van alle veulens een DNA-test te verbinden. Zelf geeft Zangersheide al jarenlang het goede voorbeeld. Moeten de overige stamboeken dit volgen? Dan zullen de fokkers een hoger prijskaartje voor lief moeten nemen.
Van: Bert

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Of het vaker voorkomt dan voorheen zal niemand kunnen beamen. Er wordt veel moeite gedaan door iedereen rondom de registratie van onze veulens om dit correct te doen. Maar omdat het om grote aantallen en diverse handelingen gaat omtrent het drachtig maken van onze merries zullen hierbij wellicht fouten gemaakt worden. Daarbij komt dat de registratie op zich, zeker op de grotere bedrijven, niet altijd waterdicht is. Het is natuurlijk niet acceptabel dat dit gebeurt en dit dient zo snel mogelijk gecorrigeerd worden, zodat de schade beperkt blijft.
Ik verwacht dan ook dat het gemeengoed wordt om het DNA bij registratie van het veulen te onderzoeken. Ik las afgelopen week dat bij aanvraag van genoomselectie het vaderschap gratis wordt gecontroleerd. Ook bij embryo’s die worden geregistreerd wordt het DNA al standaard onderzocht. Dus ik verwacht dat het DNA standaard onderzocht gaat worden, zodat fouten tijdig worden opgespoord en de schade beperkt blijft.
Van: Sjaak

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Ik vind dat de overige stamboeken daarin moeten volgen. Ik heb het zelf nog nooit meegemaakt, maar ik heb wel eens gehoord dat een paard enkele jaren na registratie toch een andere vader bleek te hebben. Ik zou daar niet blij van worden. Ik vind het dus niet erg dat een paard iets extra’s kost omdat ik een DNA-test laat doen. Wie werkt maakt fouten. Zo’n fout hoeft helemaal niet bewust te zijn gebeurd door de hengstenhouder, pakketbezorger of fokker. We proberen met zijn allen een goed product op de wereld te zetten van kwaliteit.
Tegenwoordig staan wij door de moderne technieken veel verder weg van een dekking. Vroeger ging de hengstenhouder bij de merriehouder langs en dan wist je precies met welke hengst de merrie werd gedekt. We hebben nu met zo veel moderne technieken te maken dat we ook mee moeten gaan in het controleren van het DNA. De afstamming is het kwaliteitsmerk dat eraan hangt. Een stamboek is een registratiebureau. Als het stamboek een paard registreert, moet je ervan uitgaan dat het goed is.
Van: Wiebe-Yde

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Het gebeurt de laatste tijd niet vaker dan anders; het is van elke tijd. Het is maar net hoeveel media-aandacht eraan gegeven wordt. Het kan een fout zijn door per ongeluk de merrie met een verkeerd rietje te hebben geïnsemineerd, door een administratiefout of door een met opzet gemaakte fout. Alle drie keren mag het niet gebeuren. Maar fouten worden nu eenmaal gemaakt. Zeker in deze tijd waar het sperma van over de hele wereld komt en gaat en bij jan en alleman terechtkomt en in merries geïnsemineerd wordt.
Ik denk zeker dat het goed is, zeker in deze tijd, dat alle paarden verplicht met DNA-onderzoek geregistreerd worden. De kosten moeten veel lager kunnen, zeker als meerdere of alle stamboeken dit gaan doen. Misschien kunnen ze samen zo’n DNA-bedrijfje maken.
Deze [email protected] verscheen woensdag 5 juli in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.
Poll

Als ex fokster vind ik dat dit al veel eerder had moeten gebeuren, bij de rashondenfokkerij is dat al een paar jaar bezig . Alle ouder dieren waar je mee fokt moeten DNA test doen en dan ook nog worden alle puppen in het nest DNA afgenomen, ook daar waren voor heen problemen die hiermee opgelost zijn.
Mijn ervaring is dat wanneer ik dna onderzoek laat uitvoeren,ik een brief terug krijg met volgend antwoordt:Na onderzoek kan het door u aangeleverde een mogelijke nakomelingen zijn van ????.
Wat weet ik nu zeker ,niks.Ja dat het antwoordt geld gekost heeft.