Ga naar hoofdinhoud

Moeten stamboeken integreren tot één Europese organisatie

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Abel Slippens, Floris van Leuken, Björn Van Bunder

Met de oprichting van Holstein Global stelt het laatste Duitse stamboek dat ‘Reinzucht’ beweerde te bedrijven zich genetisch open voor geheel Europa. Tegelijkertijd lijkt dit een poging van het Holsteiner Verband om zijn concurrentiepositie ten opzichte van met name Oldenburg International te versterken. Maar moeten stamboeken zich niet veel meer richten op dat wat fokkers in Europa verbindt, in plaats van een krampachtige concurrentiestrijd met elkaar te leveren? Stamboeken moeten integreren tot één Europese organisatie.


Van: Abel 

Abel Slippens, voormalig directeur Sligro en dressuurpaardenfokker

Het gaat erom dat je een goed sportpaard fokt. Het meest ultieme sportpaard, vind ik, is een paard dat op de Olympische Spelen loopt. Ik heb nog nooit gehoord dat een paard dat op de Olympische Spelen loopt per se in Holstein gefokt moet zijn. Zowel bij springen als bij dressuur wordt om een bepaalde prestatie gevraagd om een parcours of proef succesvol te kunnen volbrengen en dit bereikt hij niet door bij een open of gesloten stamboek gefokt te zijn. Ik vind het logisch dat Holstein open gaat voor Europa. Misschien zijn ze wel de laatsten die tot de conclusie kwamen dat ze er niets mee opschieten om gesloten te zijn, willen ze de concurrentiestrijd aan kunnen blijven gaan. Of Holstein ziet uiteindelijk ook in hoe belangrijk bloedspreiding is, om problemen zoals er dreigen te ontstaan bij de Friese paarden of het tuigpaard te voorkomen. Voor mijn dressuurfokkerij maakt het mij niet uit bij welk stamboek een hengst staat geregistreerd. Ik gebruik van verschillende Duitse stamboeken hengsten. Een hengst moet bij mijn merrie passen, ik probeer daarvoor ook aan zo veel mogelijk informatie te komen. In Nederland beschikken wij over veel meer informatie dan in Duitsland. Als er één Europees stamboek komt, wordt naar alle waarschijnlijkheid de informatievoorziening uniform. Maar een Europees stamboek lijkt me nog heel erg ver weg, laten we eerst de Brexit Europees maar eens verteren. Om alle (fokkers)informatie gelijkwaardig en op hoog niveau te krijgen is één Europees informatienet wel prettig. Misschien dat daar een aantal internationale stamboeken eens mee aan de slag kunnen gaan.


Van: Floris 

Floris van Leuken, vertegenwoordiger van Holstein in de Benelux en springpaardenfokker

Met de oprichting van Holstein Global onderneemt het Holsteiner Verband een poging de optimale genetiek in het fokkerijprogramma te bereiken en de aansluiting met de concurrerende stamboeken aan te gaan. Te lang heeft het Holsteiner Verband vastgehouden aan traditie, eigen identiteit en geslotenheid waarbij zij deze aansluiting gemist hebben. De springpaardenfokkerij, een specialisatiefokkerij, is een Europees mondiale aangelegenheid geworden waarbij stamboeken meer en meer gaan fungeren als registratiekantoor. Een goede zaak dat ook het Holsteiner Verband nu het beste genetisch materiaal binnen haalt en aanpaart met de waardevolle Holsteiner merriestammen. Voor mij geen één Europese organisatie, maar moderne, tolerante stamboeken waarbij de fokker de keuze heeft bij wie zich aan te sluiten en zijn fokproducten te registreren.


Van: Björn 

Björn Van Bunder, journalist en zoon van Belgische fokker Stoeterij ‘t Merelsnest. FOTO JERROEN WILLEMS

Holstein komt hier vrij laat mee. Het is een stap in de goede richting, alleen hebben andere stamboeken deze stap al jaren geleden gezet. Ik ben niet vóór of tegen één Europese organisatie. De middenweg is altijd de mooiste. Ik weet niet of het haalbaar is om te streven naar een Europees stamboek. Het zou wel mooi zijn, maar in de praktijk is dat moeilijk te realiseren omdat ieder stamboek een bepaalde eigenheid heeft met een historische achtergrond. Een beetje concurrentiestrijd is ook mooi, zoals de stamboekrankings. Daardoor is de Europese fokkerij ook zo sterk. Steeds meer fokkers maken gebruik van elkaars stamboek. Doordat de grenzen zijn opengesteld, zoeken de Nederlandse en Franse fokkers tegenwoordig in België naar paarden terwijl dat vroeger omgekeerd was. Je kunt een bepaald land of stamboek niet verplichten om samen te werken of ergens toe te treden. Daarentegen moet het geen probleem zijn om bepaalde fusies te stimuleren. Bepaalde stamboeken zouden elkaar kunnen versterken. Het zou interessant zijn als er vanuit de overheid een fusering wordt gestimuleerd. Het zou mooi zijn als de fokkerijwereld bij Europa of in de diverse Europese landen subsidies zou kunnen losweken voor grensoverschrijdende projecten of samenwerkingen. We moeten motiveren dat er gezamenlijke projecten ontstaan. Hierdoor kunnen ze alles vereenvoudigen, administratieve zaken delen en kosten besparen.

Deze [email protected] verscheen donderdag 8 juni in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 


Poll

Stamboeken moeten meewerken aan vorming van één Europees stamboek Lees meer »

Laden ... Laden ...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook