Ga naar hoofdinhoud

Moeten stewards eerder in kunnen grijpen op het voorterrein?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Emmelie Scholtens, Koosje Mulders, Har van de Venne

Opnieuw heeft de Duitse omroep WDR een reportage gemaakt over niet-paardvriendelijk losrijden op CHIO Aken. Wéér komt de paardensport op deze manier slecht in het nieuws. Er is maar één oplossing: de regels voor het losrijden en de bevoegdheden van de stewards dusdanig aanpassen dat dit soort filmpjes niet meer gemaakt kan worden.


Van: Emmelie

Emmelie Scholtens, internationaal Grand Prix-dressuuramazone Foto:
Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Het is jammer dat zo’n Duitse website dit soort beelden naar buiten brengt. Daarnaast vind ik het spijtig dat zo’n bericht met name op Horses.nl wordt gepubliceerd en ook wordt gedeeld. Ze hadden dat ook niet kunnen doen. Ik vind het persoonlijk een erg op sensatie belust filmpje met het nodige knip- en plakwerk. Ik heb de filmpjes gezien. Sommige beelden waren heftiger dan andere. Daar zat veel verschil tussen. Ik kwam er zelf ook in voor. Ik voel me niet erg aangesproken, aangezien ik netjes en rustig aan het losrijden was. Degenen die er wat minder goed in voorkomen zullen zich daar al genoeg aangesproken over voelen. Van mij mag er publiek aanwezig zijn bij het losrijden. Ik vind dat een professionele ruiter zich ervan bewust moet zijn hoe hij of zij aan het losrijden is. Ik weet dat je je paard aan de hulpen moet hebben om een Grand Prix-proef te kunnen rijden, maar dat kan natuurlijk op meerdere manieren. Het is goed als stewards meer ingrijpen bij het losrijden als er niet netjes en paardvriendelijk wordt gereden en als deze manier van rijden geen incident is. Daarnaast kun je van elke ruiter een slecht moment filmen. Vaak worden alleen die momenten getoond en niet de mooie stukken van daarvoor en daarna.

 

 

 


Van: Koosje

Koosje Mulders, journalist en Subtopamazone

Dit is een ontzettend ingewikkelde kwestie. Ik vind absoluut dat sommige dingen die te zien zijn niet door de beugel kunnen en dat journalisten daar kritisch op mogen zijn. Gelukkig was er daarentegen ook veel mooie sport te zien in Aken. Als de regels en bevoegdheden aanpassen betekent dat stewards in paard-onvriendelijke situaties strenger mogen optreden, juich ik dat alleen maar toe. Maar dat levert niet direct op dat deze filmpjes niet meer gemaakt kunnen worden. Zo zwart/wit is het helaas niet. Dit is bijna paparazzi-journalistiek te noemen met weinig sprake van hoor en wederhoor. Dat is nooit helemaal tegen te houden, omdat er altijd ongelukkige momenten te vinden zullen zijn om achter elkaar te plakken. Dat het dan soms uit zijn verband wordt getrokken, ziet het grote publiek niet en dat vormt een bedreiging voor de gehele paardensport. Dressuur ligt momenteel onder een vergrootglas, maar de transparantie moet wel blijven. In de reportage is te zien dat iemand probeert tegen te gaan dat er gefilmd wordt en zelfs de cameraman bedreigt. Daarmee geeft degene juist het idee dat er iets te verbergen valt en maakt hij de sensatie alleen maar groter. Misschien ligt de oplossing meer in de positieve communicatie vanuit de bonden als tegengeluid.

 


Van: Har

Har van de Venne, chiefsteward, onder meer op CHIO Aken

Nee, er hoeft niet kritischer naar ons werk te worden gekeken. De uitvoering na ons ingrijpen moet worden verbeterd. De ruiters zouden de opmerkingen van de stewards serieuzer moeten nemen en in hun totale voorbereiding mee moeten nemen. Daarbij zouden we ook moeten voorkomen dat de publiciteit die om CHIO Aken heen hangt op een faire manier naar buiten komt. Ik ben bij deze hele affaire betrokken geweest. Ik weet precies hoe het daar is gelopen. We hebben daar wel degelijk ons best gedaan en ingegrepen. Vorige week heb ik de reportage op het nieuws gezien. Het is niet fair dat ze daar zeggen dat de stewards niet hebben opgetreden. Dat is niet waar. Ze hebben in deze reportage momentopnamen laten zien. Het stewardteam heeft wel degelijk opgetreden en er zijn ook sancties uitgedeeld aan ruiters die het niet goed hebben gedaan. Als we ergens mee bezig zijn geweest, dan is het dit gedeelte van de sport. En dat is zeer belangrijk. Ik kan alleen niet bepalen of de momentopnamen uit de reportage voor ons optreden hebben plaatsgevonden of erna, stewards houden alles zo veel mogelijk in de gaten.

 

 

Deze Info@ verscheen woensdag 24 oktober in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Stewards moeten eerder in kunnen grijpen op voorterrein Lees meer »

Laden ... Laden ...

3 reacties op “Moeten stewards eerder in kunnen grijpen op het voorterrein?

 • Marcel Dufour

  Valt me op dat toch vooral de booschapper het moet ontgelden en men nog steeds geneigd is te zeggen dat “van iedere ruiter wel foute momentopnamen” te maken zijn.

  Grote onzin!

  Als er geen foute momenten zijn zijn er ook geen foute momentopnamen te maken.

 • Harrie

  Spijker op zijn kop Marcel!! hetzelfde dacht ik ook.

 • tony v

  verschuilen achter een moment opname is zwak ik heb nog nooit een brute foto gezien van bv Ingrid Klimke waarom niet omdat ze haar paarden harmonisch opleid en geen dwangdressuur nodig heeft. Zo kunnen we er nog een paar noemen. Ik snap ook niet na al die hetze waarom ze hun rijstijl niet verfijnen maar dan moet je ook een fijne feeling hebben .Er wordt al jaren van een happy athlete gesproken maar in de praktijk zie je er nog niet veel .Hoog tijd dat de jury leden dat leren onderscheiden en de ruiters beloond met hun mooi licht en harmonisch elegant rijden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.