Ga naar hoofdinhoud

Moeten uitzonderingen op leeftijdsregel FEI mogelijk zijn?

Lisa Nooren, hier met Royalty des Isles. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: De Paardenkrant
Aan: Luc Steeghs (bondcoach junioren en young riders), Henk Nooren (trainer en vader talent Lisa) en Joffra Schaap-Greve (voorzitter KNHS springforum)

De zestienjarige Sanne Thijssen won al meerdere CSI3*-kwalificaties voor de Grote Prijs, maar mag door FEI-regelgeving niet in de Grote Prijs zelf van start gaan. Van de FEI mogen ruiters pas in het jaar waarin zij 18 jaar worden, deelnemen aan Grote Prijzen vanaf CSI3*-niveau, internationale Derby’s of senioren landenwedstrijden. Vorig jaar overkwam Lisa Nooren hetzelfde, terwijl de negentienjarige Bertram Allen met zijn vijf GP-overwinningen op CSI5*-niveau bewijst dat prestaties niet per se leeftijdsgebonden zijn. Moet er voor échte toptalenten dispensatie komen op deze leeftijdsregel van de FEI?


opi1- Info@ Foto 1 Luc Steeghs bewerkt (Large)Van: Luc
In uitzonderlijke gevallen zou dit inderdaad wel mogelijk moeten zijn. De reden is eigenlijk dat de FEI van de ene kant verbiedt dat ruiters onder de 18 aan een driesterren Grote Prijs mee mogen doen, terwijl ruiters vanaf 16 jaar al wel aan een EK voor young riders mogen deelnemen. Op een EK young riders wordt op driesterren niveau gebouwd, dus eigenlijk geef je ruiters de gelegenheid om op zo’n niveau uit te komen, maar je ontneemt hen de weg er naar toe om zich serieus voor te bereiden.
Ik vind niet dat de regel helemaal geschrapt moet worden, want dan krijg je wellicht te rare situaties. Maar met onderbouwing van de desbetreffende bondscoach die over die jonge ruiter gaat, zou er bij hoge uitzondering wel de mogelijkheid moeten zijn. Wanneer die talenten immers 18 jaar zijn, is ineens alles open. Eerst mogen ze nog geen driesterren GP rijden en dan mogen ze ineens alles rijden. Voor die echte talenten, zoals Sanne en Lisa, zouden die driesterren Grote Prijzen al een goede voorbereiding kunnen zijn op het echte werk.


opi1- Info@ Foto 2 Henk Nooren (Large)Van: Henk
Ik ben het daar mee eens en heb dat daarom zelf anderhalf jaar geleden schriftelijk voorgesteld aan de FEI. Voor dispensatie vind ik dat zo’n jonge ruiter of amazone een bepaald aantal keer, bijvoorbeeld 5 of 10 keer, geplaatst moet zijn geweest in een tweesterren Grote Prijs en toestemming moet krijgen van de nationale federatie. Dat de nationale federatie daar een laatste zeg in mag hebben, vind ik belangrijk. Zodoende kan de federatie stellen dat iemand met de benodigde tweesterren resultaten toch nog niet klaar is voor de driesterren.
Het reglement gaat nu scheef, omdat de FEI ruiters vanaf 16 jaar de eigen keuze geeft om of op het EK junioren of young riders uit te komen, maar ze laten die ruiters niet oefenen op dat niveau. Dat de FEI het niet open laat voor iedereen, kan ik me goed voorstellen, maar onder bepaalde voorwaarden moet de mogelijkheid er zijn.
De enorme ontwikkeling van de sport de laatste jaren met daarbij veel meer concoursen heeft er mede toe geleid dat steeds meer mensen op jeugdige leeftijd al goed een twee- of driesterren kunnen springen. De FEI-reglementen zijn echter nog niet mee gegaan in deze ontwikkeling. Ik verwacht dat het er wel van zal komen, maar de FEI Jumping Committee werkt momenteel aan veel belangrijke zaken, dus zal daar nu nog geen prioriteit aan geven. Het zou goed zijn als de KNHS mijn voorstel nog eens officieel zou aankaarten bij de FEI en het Jumping Committee.


opi1 - Info@ Foto 3 Joffra Schaap bew (Large)Van: Joffra
Natuurlijk moet er voor échte toptalenten zoals Lisa en Sanne dispensatie mogelijk zijn. Uiteraard als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Je ziet in andere sporten ook de tendens dat de talenten steeds jonger komen bovendrijven. Kijk naar Max Verstappen. Hij rijdt op 17-jarige leeftijd 300 kilometer per uur over het circuit, terwijl hij voor de openbare weg zijn rijbewijs niet eens heeft.
Tegelijkertijd merken we bij het springforum waar we o.a. verantwoordelijk zijn voor het KNHS springreglement de keerzijde van het vastleggen van alle uitzonderingen. In het verleden is van iedere uitzondering een regel opgenomen in het reglement. Tel hierbij op, dat alle regels van de verschillende bonden waar de KNHS uit is ontstaan overgenomen zijn. Dit was toen nodig om tot één gezamenlijke bond te komen. We zijn nu ruim tien jaar verder en kunnen concluderen dat het huidige reglement te omvangrijk is en regelmatig haar doel voorbij schiet. Het is voor insiders vaak al lastig te volgen, laat staan voor nieuwkomers. Het is nu de uitdaging om dit weer terug te brengen tot de kern: op een leuke, toegankelijke en verantwoorde manier paardensport bedrijven. De bureaucratie mag de sport niet in de weg staan. En zeker niet bij talentontwikkeling.

Deze [email protected] verscheen woensdag 15 juli in De Paardenkrant


Poll

Uitzonderingen op leeftijdsregel FEI moet mogelijk zijn. Lees meer

Laden ... Laden ...

11 reacties op “Moeten uitzonderingen op leeftijdsregel FEI mogelijk zijn?

 • eddy crul

  Heel simpel NEEN,het reglement moet voor iedereen gelijk toegepast worden.Verlaag dan gewoon de leeftijd als er te veel jong talent is,dan krijgt iedereen de zelfde kans.De paardensport zit al vol genoeg met vriendjes politiek en onderhands uitdelen van voordelen aan de grote namen. Waardoor vele paardenliefhebbers een degout krijgen van de paardensport.trouwens wie gaat bepalen wie een talent is en wie niet,of zal dit weggelegd zijn voor …….. vr gr Ec

 • martina

  Ben het helemaal eens met Eddy Crul ! En bovendien als je zo jong bent….moeten ze niet naar school ??? Of hoeven “echte talenten” dit niet, want die gaan later toch “iets ” in de paarden doen (zoals dat tegenwoordig heet).

 • marcel dufour

  Die dispensatie mogelijkheid bestaat al heel lang alleen dien je die voor ieder concours opnieuw aan te vragen.
  Toen Eric van der Vleuten sr nog junior was kreeg die met zijn paard Kojak H ook dispensatie om mee te doen aan de wereldbeker.
  Je moet er wat moeite voor doen maar dan heb je ook wat.

 • marcel dufour

  @Martina

  School dient ter voorbereiding op een eigen levensvoorziening in de toekomst.
  Van Sanne en Lisa kun je er rustig vanuit gaan dat die toekomst in de springsport ligt.

 • Martina

  @Marcel Dufour, blijf het nog steeds voor 1000% met de Hr. Crul eens.En natuurlijk wordt van Vleuten jr. voorgetrokken, pappa is toch immers…..! En wat is het “echte ” werk ?? O ja, natuurlijk…voor veel geld rond rijden. Want het gaat hierbij toch gewoon weer om het geld wat te verdienen valt ???

 • marcel dufour

  @Martina

  Ik raad je aan om nog eens te lezen wat ik schreef want de eerste keer is het je niet gelukt het te begrijpen.
  Ik had het over vader van der Vleuten die ooit dispensatie kreeg, het sr erachter verraadde dat al min of meer. 🙂
  Dat je dan begint over groot geld en al die andere onzin doet me vermoeden dat de SP de juiste partij is voor jou, jaloezie is namelijk hun core business.

 • Martina

  Marcel Dufour, jaloezie is mij volkomen vreemd, net zoals verafgoderij voor zg. nieuwe talenten die hogerop komen door afkomst en/of geld. En de eerste keer had ik je ook al begrepen hoor !!! Wat geld betreft : daar hoef ik mij nooit zorgen over te maken, dus…!! En waarom de SP erbij gehaald wordt ?!?! Maar goed : ben en blijf het met de Hr. Crul eens !!!

 • marcel dufour

  @Martina

  Als je het inderdaad begrepen had zoals je schrijft waarom haal je dan Eric v/d Vleuten jr erbij en zegt dat die voorgetrokken wordt omdat hij de zoon van is?
  Ten eerste wordt Eric jr niet genoemd en ten tweede wordt die jongen nergens voorgetrokken.
  Ook heb je het over het grote geld waar alles om draait wat ik dan onzin noem omdat het geld ook in de paardensport noodzakelijk is om topsport te kunnen bedrijven. Vaak zijn het eigenaren van toppaarden die juist het grote geld laten schieten daar de bedragen die de paarden opbrengen bij verkoop een veelvoud zijn van wat een paard in zijn hele loopbaan aan prijzengeld wint.
  Jij juicht toch ook neem ik aan als Dubbeldam of Anky grote titels winnen of landenwedstrijden winnen? Bedenk dan dat dat onmogelijk is zonder dat iemand in de keten daar veel geld voor betaalt of veel geld laat schieten door niet te verkopen.
  Ten slotte heb je het over verafgoden van talenten die door geld naar de top komen. Het is andersom, juist omdat ze zulke grote talenten zijn krijgen ze van eigenaren de kans om toppaarden te rijden.
  Wat dat betreft is de paardensport gelijk aan iedere andere sport, het kost allemaal een vermogen en des te beter je bent des temeer sponsors trek je aan.
  Je kunt nu eenmaal niet in de top meedoen zonder het beste materiaal te hebben en toevallig is in de paardensport dat materiaal een paard.
  Er is ook geen verschil tussen een sponsor die dat mogelijk maakt of een vader/moeder.

 • Martina

  Marcel Dufour, nee, ik sta niet te juichen als er iemand iets wint, en zeker niet bij de springsport. Denk wel eens : goed gedaan. Volg de sport prestaties wel, maar ga er niet op los. Heb nl. nog iets anders buiten mijn paarden : een rijk sociaal leven !! En die uitleg over geld…sponsors…talenten… ik ben niet achterlijk hoor !!!! Ja, net zoals in andere sporten kost het een vermogen…..draait het om sponsors…en zoals je zelf zegt : wel of geen GELD !!!!

 • Marcel Dufour

  @martina

  Ik noemde niet alleen de springsport maar ook de dressuur. Wat geldstromen aangaat zijn die identiek en ook in de dressuur is topsport zonder vermogende sponsors/eigenaren onmogelijk.
  laten we de mensen die nog zo “gek” zijn maar heel dankbaar zijn dat zij dat ervoor over hebben opdat wij kunnen genieten van mooie topsport.
  Of dat nu springen of dressuur is.

 • Martina

  Marcel, je moet en zal je gelijk hebben, ja toch ?? Want natuurlijk weet jij alleen waar het om gaat !!! En andere meningen : zijn gewoon niet waar /goed. Heel sneu !!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook