Ga naar hoofdinhoud

Hoe serieus moet de Nederlandse Amateurruiter Club genomen worden?

Van: De Paardenkrant
Aan: Nathalie van der Mei (professioneel springamazone), Adriaan Hamoen (KNHS-jurylid), Sjak Laarakkers (dressuurtrainer)
Het bericht over de oprichting van de Nederlandse Amateurruiter Club (NAC) werd op Horses bijna 400 keer geliked en tientallen mensen lieten enthousiaste reacties achter. Er leeft kennelijk veel onvrede over de dienstverlening van de KNHS en frustratie over ‘professionals die ook nog eens proberen de M-titel weg te kapen’. Hoe serieus moet de KNHS dit initiatief nemen?


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Nathalie
Ik kan me wel voorstellen dat er wat onvrede is over het functioneren van de KNHS. Wij hebben als professionals ook al een paar keer tegen elkaar gezegd: als we allemaal 1.000 euro per jaar betalen, huren we Yvonne van Bergen in en dan beginnen we voor onszelf. Maar dat idee komt niet van de grond.
Ik zie niet hoe je een splitsing zou kunnen maken tussen profi’s en amateurs. En om nou twee kampioenschappen te gaan houden, dat lijkt mij ook geen goed idee. Wel vind ik dat we moeten voorkomen dat combinaties die al op hoger niveau hebben gelopen aan de basiskampioenschappen deelnemen. Dan is er inderdaad sprake van een oneerlijk voordeel. ZZ is gelijk aan nationaal 1,35 en alles wat hoger is, heeft niks op een basiskampioenschap te zoeken.
Ik ben het niet eens met de suggestie dat professionele ruiters overal de prijzen inpikken. Je hebt tegenwoordig wedstrijden op een doordeweekse dag waar handelsstallen hun paarden ervaring op laten doen. Daar ís niet eens prijzengeld, want daar rijden we onze jonge paarden niet voor. Professionals moeten puur van de handel leven en dat lukt alleen als we onze jonge paarden ervaring op laten doen. Met het prijzengeld dat tegenwoordig op basiswedstrijden wordt uitgekeerd heeft het geen enkele zin om je jonge paard in de barrage plat te leggen.


Adriaan HamoenVan: Adriaan
Ik heb begrepen dat er een bijeenkomst is geweest van deze club-in-oprichting. Een club, die zich als doel stelt om de ‘amateursporter’ beter tot zijn recht te laten komen.
De KNHS is een zeer brede en zeer veelkleurige organisatie, door de leden (verenigingen) worden er wedstrijden van Bixie tot Grand Prix georganiseerd. Zowel de ‘amateur’, als de ‘professional’ is daar welkom. Maar de vraag blijft: wie is de amateur en wie is de professional? Ik durf daarin geen scheidslijn te trekken.
Eén punt dat geregeld wordt genoemd betreft de deelname aan de KNHS-kampioenschappen. Het is heel reëel – en dat gebeurt ook regelmatig – om met elkaar te kijken naar de vraag wie daaraan mee mogen doen. Ruiters die op een veel hoger niveau geklasseerd zijn, kunnen niet deelnemen aan de breedtesport kampioenschappen. Dit is duidelijk reglementair opgenomen. Hierdoor krijgt de ‘amateur’ meer kans om voor een kampioenschap geselecteerd te worden.
Verder kijk ik hier vooral als jurylid naar. En dan vraag ik mij af wat zo’n club verwacht van een jurylid. Ook op een onderlinge wedstrijd zou ik als jurylid alleen maar de regels over het paardrijden kunnen toepassen die we met elkaar hebben afgesproken. Ook op een onderlinge wedstrijd moet de ruiter of amazone met het best gereden en het bestgaande paard de wedstrijd winnen. En wanneer deze combinatie steeds wint, is dat dan opeens een ‘professional’?


Sjak LaarakkersVan: Sjak
Ik ben van mening dat de oprichting van een tweede bond niet hoeft. Als je wedstrijden wilt rijden, zou je als doel moeten hebben om binnen jouw bereik zo goed mogelijk te presteren, dan maakt het niet uit wie je tegenstanders zijn. Als je je kunt spiegelen aan professionele ruiters, dan maakt dit jezelf ook vaak tot een betere ruiter. De lat ligt dan hoog en dit maakt je alleen maar gedrevener om zelf nog beter te worden. Vai reed in één van haar eerste Grand Prix-wedstrijden tegen Edward Gal en Undercover. Ook al reed ze een keurige proef en was de score rond de 66%, het gat met Edward was nog erg groot. Naderhand konden we zelf alleen maar erg tevreden zijn met onze eigen prestatie en het motiveert alleen maar om nog beter te worden.
Verder zijn er ook regels waardoor professionele ruiters niet meer aan alle kampioenschappen mee mogen doen. Als je twee keer Lichte Tour hebt gereden, mag je geen M-kampioenschap meer rijden en als je twee keer GP hebt gereden, mag je alleen nog maar vanaf het Z2 meerijden om de titel. Verder denk ik dat we alleen maar erg blij mogen zijn dat de paardensport in Nederland op zo’n hoog niveau ligt. Mocht er toch een grote groep amateurruiters zijn die vinden dat hun belangen niet goed worden behartigd door de KNHS, dan zou er binnen de hippische sportbond naar een oplossing gezocht moeten worden.

Deze [email protected] verscheen woensdag 18 december 2013 in De Paardenkrant.


Poll

Nederlandse Amateurruiter Club heeft geen toekomst. Lees meer

Laden ... Laden ...

11 reacties op “Hoe serieus moet de Nederlandse Amateurruiter Club genomen worden?

 • Marion Snel- de Bruijn

  Met alle respect- en begrip – voor bovenstaande meningen blijft de vraag of de gemiddelde basissportruiter/amazone ooit nog een keer een Regio- of Hippiadekampioenschap kan winnen.
  En volgens mij gaat het daar nu over, toch?

 • art uma

  Uit de vorm van de KNHS “one size fits all” is het wel heel erg moeilijk om het voor iedereen goed te doen. Maar de focus op minder en grotere verenigingen het einddoel van topsport maakt het lastig om als echte amateur (lees bv in de L van levenslang) de KNHS als “mijn KNHS” te zien.

 • jos wouters

  Denk heel serieus,we hebben een grote achterban die hier al een hele tijd om schreeuwt.
  Maar gepraat op het knhs centrum hebben ,voor ons ook niet het beoogde resultaat opgeleverd.Er zijn diverse voorstellen aangekaart ,men doet er niks mee.Niet alleen op wedstrijd gebeuren wordt het zwaar voor de amateur om mee te doen.Maar wat dachten we aan de organisaties en manege eigenaren die moeten voldoen aan alle eisen ,en waarvan de meesten roepen dan houden we geen wedstrijden meer ,want kost alleen maar geld.Ik wil een voorbeeld noemen vorig dec werd een wedstrijd om de grote hoeveelheid sneeuw in limburg afgelast.Dit werd door de knhs wel anders ingevuld,de eigenaar van het complex dacht dat hij nu geen adfracht naar de knhs hoefde af te dragen,maar hij kreeg na niet betalen nog een boete overheen en heeft om erger te voorkomen toch maar betaald.Men praat bij navraag bij de knhs over de weersverwachting in het algemeen,we weten dat dit op enkele kilometers van mekaar veel kan uitmaken,dan in het welzijn van het paard ,veiligheid voor ruiters,was besloten dat dit onverantwoord was om de wedstrijd door te laten gaan.Eigenaar heeft diverse keren uitgelegd hoe de situatie was,maar betalen was een feit,hij heeft er tenslotte geen voordeel bij,want voor hem geen wedstrijd ,geen winst ,idem voor de vereniging.Er moet veel gebeuren,maar de knhs heeft makkelijk praten,betaald iemand niet ,legt men een boete op ,het geld innen doen ze toch altijd.En makkelijk praten met een nieuw gebouw,en alles naar zich toe trekken,als ik kijk hoe men tegen over de oefenwedstrijden stond en staat,nee mag niet ,maar zelf organiseren ze het toch ook ,maar onder de naam oefenen onder begeleiding,niet wetende dat dit alweer voor de meesten, semi-profs en profs zijn ,want de gewone ruiter ,moet wel werken.
  Of een 2 de bond toekomst heeft (ik heb het een en ander 7 mnd uitgezocht etc)ligt eraan,hoeveel ,leden komen er,en hoeveel inzet wordt en zal er gedaan blijven worden voor een de bond.Maar dit kan de knhs nu zeker niet gebruiken,dus heren in Ermelo laat jullie wat vaker zien op basiswedstrijden ,en praat met leden,wellicht zorgt dit tot een oplossing.Hoop alleen als een 2 de bond komt,dat alles goed overwogen is,en ook de gevolgen meeneemt voor de andere ruiters semi profs ,want ik neem aan mocht er een groot aantal ruiters overstappen ,de contributie opeens flink kan oplopen ,want er moet alles draaiende blijven,en dan volgt een probleem die clubs en maneges al meerdere jaren hebben.Tip voor de knhs:kijk of er regels weg kunnen,want in elke branche zien we dat veiligheids regels en nieuwe strengere regels ,vaak het gewenste resultaat nooit halen.

 • Wim J. Grens

  Volgens mij wordt de situatie met een tweede bond er niet beter op. Dit geeft versplintering en schaalverkleining. Dat is in niemands belang. Dus laten we het bij één bond houden !! Dat neemt niet weg dat de KNHS nog meer aandacht zou moeten besteden aan de amateurruiter.
  Even tussendoor : Wie bedoelen we eigenlijk met ‘de amateurruiter’? Is dat de ruiter op B/L-niveau (Die nooit verder zal komen), of bedoelen we de recreatieruiter die helemaal geen belang hecht aan wedstrijden maar wel dagelijks met een paard bezig is ? Wie het weet, mag het zeggen.
  De KNHS doet al iets voor het laagste segement van onze sport, zoals de BB-wedstrijden (min of meer drempelloos) en de Bixie, en ook voor de ruiter die van buitenrijden houdt, met Enjoy the Ride. Maar dit kan vast en zeker nog veel meer worden. Wees innovatief !!!
  Binnenkort wordt bij de KNHS de Forumstructuur ingevoerd. Alle disciplines zijn daarbij vertegenwoordigd, maar (voor zover ik weet) NIET de recreatieruiter. Daar ligt dus zeker een kans. Maak een Recreatieforum. Koppel daar goede bestuursleden aan, want : KNHS, het gaat écht wel om een dingetje !!

 • jos wouters opfokker ruiter

  De amateur club onder de paraplu van de knhs.Vraag zal zijn ,wie is amateur,of gaan we dit ook nog opdelen.De echte hobby ruiter of de amateur die wel verder wil.Wanneer ben je semi prof en of amateur.
  Denk dat we trots kunnen zijn wat we in Ermelo hebben staan,of we het eens zijn met de knhs is vers 2 ,maar iedereen naar zijn zin te maken is en blijft moeilijk.Een tweede bond zal onderzocht moeten worden of die splitsing wel gezond is,en het daadwerkelijk oplevert ,wat men in gedachten heeft.Kan me wel voorstellen diegene die nu niet mee kan,straks tegen hetzelfde soort ruiter ,paard moet rijden,ook geen stap verder komt,en of dat dan zo leuk is ,tja dat bepaalt denk ik ook of je echte hobby ruiter bent of net wat meer wilt.Is wel zo dat wij onze jonge paarden opleiden en ook in de laagste klassen meedoen,nee niet voor de prijs ,maar verder kijkend.Kan me wel voorstellen in de klasse L spr dat men zegt daar komen zij weer ,maar ik vind dit geen reden om vooraf al te zeggen die gaan er met de winst tussenuit,want elke wedstrijd is weer een nieuwe ervaring,en we kunnen niet zeggen mijn paard loopt nu nul rondje ,wel kun je aanvoelen dat alles soepeler loopt ,en dan hopen we nog maar ,dat dat ene foutje maken, niet gebeurd.
  Mooi voorbeeld vind ik jumping indoor maastricht bij de all stars,daar krijgt een ervaren en goede
  ruiter met een ggk hengst toch op een simpel 100m parcours een verkeerde afstand,waardoor een fout ontstaat.Ik denk als je deze ruiter vooraf had gevraagd,zeker een nul rondje ,fluitje van een cent ,maar zo je maar niks is voorspelbaar,en dat is ook het fijne van onze sport.
  Een goede ruiter met een slecht kan goed gaan,en een goed paard met een mindere ruiter kan ook goed gaan.

 • Frans Berings

  Voor alle duidelijkheid, er komt geen nieuwe bond, dat is ook nooit de opzet geweest maar dat is wel zo in de publiciteit gekomen. In het artikel in de paardenkrant van 11 dec. Jl. stond al omschreven, dat we de doelstellingen wilden realiseren onder de vlag van de KNHS volgens Artikel 3.f van het algemeen wedstrijdreglement. Dit is gelukt, en de KNHS heeft ons hiervoor alle medewerking toegezegd.
  Als je lid bent van de Nederlandse Amateurruiter Club (NAC) ben je ook lid van de KNHS, en kun je dus ook alle aan reguliere wedstrijden deelnemen.
  Als je al lid bent van een andere KNHS vereniging en je wordt lid, dan hoef je geen afdracht €17.50 aan de KNHS te betalen.
  Het doel is het organiseren van onderlinge wedstrijden voor die ruiters die niet de tijd en/of de ambitie en /of het talent en/of de mogelijkheden hebben om topsport te bedrijven.
  Dit onder eerlijke en gelijkwaardige omstandigheden
  De kosten hiervoor zo laag mogelijk houden.
  Kenmerken van wedstrijden categorie 5:
  – Categorie 5 wedstrijden zijn onderlinge wedstrijden waaraan leden van maximaal twee verenigingen deelnemen.
  – Tijdens onderlinge wedstrijden mogen prijzen beschikbaar gesteld worden.
  – Onderlinge wedstrijden (en de data ervan) behoeven niet te worden aangevraagd en goedgekeurd door de KNHS dan wel de Regio of het District.
  – Resultaten van onderlinge wedstrijden worden niet geregistreerd door de KNHS.
  De amateurstatus moet nog bepaald worden, en mijn voorkeur gaat uit naar het Duitse model wat er ongeveer zo uitziet:
  Een amateurruiter genereert geen enkel inkomen, uit het rijden van paarden, en/of het geven van paardrijlessen, en/of handel in paarden.
  Een ruiter die lid wordt moet hiervoor een verklaring ondertekenen.

 • jos wouters opfokker ruiter

  Heel goed idee Frans,zeker om de definitie amateur dit geeft helderheid.

  Maar wel een beetje wrang,want een oefenwedstrijd met prijzen mag nu niet van de knhs ,moet hij worden aangevraagd,en dan als amateurclub mag het wel,ik zie het verschil niet waarom deze groep wel en de andere groep niet.
  Ik hoor graag waar het verschil zit.

 • Peter Panhuizen

  Wij zijn (spring)amateurs: vader en dochters hebben ieder een paard/pony op B en L niveau. Vader heeft absoluut geen verdiensten uit de paardensport maar wél heel veel uitgaven daarin! Toch ontlopen wij die springwedstrijden waarvan je kan vermoeden dat er échte amateurs komen. Ook in het L is het ongelooflijk hoe onervaren die deelnemers zijn; vooral op zo’n voorterrein is het levensgevaarlijk om daar tussen te rijden. En met twee deelnemers in het parcours ben je ook aan de goden overgeleverd: zolang de ander niet in de hoek blijft staan moet de deelnemer met één oog ook die nog in de gaten houden. Dus, ja graag een NAC zodat je weet waar deelname gevaarlijk is óf knhs officials die kennis van zaken hebben en leiding geven op met name het voorterrein.

 • Frans Berings

  Beste Peter,
  Er is maar één soort amateur, en dat is de “echte”, en als U in de klasse B rijdt dan komt U inderdaad de onervaren amateur tegen, van de amateur in de Klasse Z heeft U minder last.
  Dus nog even oefenen!

 • Laura Ginsel

  Marion Snel heeft gelijk, op de Hippiade worden de prijzen gewonnen door mensen die meestal beroepsmatig paarden rijden, voor eigenaren, voor handelsstallen of ze hebben zelf een stal, luister maar naar de aankondigingen in de Z ringen dressuur!!!
  Natuurlijk vond ik het gaaf om als rasechte amateur een keer tussen al die grootheden te starten in de Z2 daar, bij voorbaat had ik al gezegd dat ik tevreden zou zijn als ik bij de eerste 12 van de 24 zou eindigen, dat lukte ook nog met 62%, maar de proef die ik daar reed zou op een gewoon concours veel meer punten hebben opgeleverd, nu zat de jury alleen hoog bij de bekende ruiters en amazones die meer tijd, geld en ervaring hebben….dus van mij mag er een echte amateurbond worden opgericht en niet alleen voor springers!Ik gun iedereen zijn glorie maar zorg dat de echte amateurs die van alles opgeven om dat ene paardje te kunnen betalen ook eens een kans hebben op eremetaal!

 • Wendy van den Barselaar

  @ Wim J. Grens, Bij de nieuwe forumstructuur hoort zeker ook het Recreatiesportforum.
  Het huidige RecreatieSportPlatform (11 Ledenraadsleden) maakt hiervoor plaats.

  Elk KNHS Regiobestuur krijgt er een bestuurder voor de Recreatiesport bij. Dit moeten natuurlijk net zulke goede bestuurders zijn als alle andere KNHS regiobestuurders.

  Als inwoner van Drenthe en ervaren bestuurder stel ik me kandidaat voor de regio Drenthe. Welke goede bestuurder staat er in jouw regio hiervoor op?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.