Ga naar hoofdinhoud

Plaatsing in nieuwe opzet Nations Cup te afhankelijk van het toeval?

Van: De Paardenkrant
Aan: Fred Rozendaal (directeur CHIO Rotterdam), Angelique Hoorn (springamazone), Johan Heins (oud-springruiter)
De FEI publiceerde vorige week een voorlopig voorstel voor de nieuwe opzet van de Nations Cup. In het ‘oude’ systeem worden de prestaties van acht landen over maar liefst acht wedstrijden bij elkaar opgeteld. In de nieuwe opzet wordt een knock out-systeem gehanteerd in voorrondes en finales. Op de tweede dag van de finale wordt de strafpuntenteller van de zes overgebleven landen weer op nul gezet. Wordt zo de plaatsing niet veel te veel afhankelijk van het toeval? Of biedt deze opzet juist de mogelijkheid tot een zinderende finale vergelijkbaar met de Olympische Spelen in Londen?


Van: Fred
Aan: allen
Het eerste voorstel van de FEI voor de nieuwe opzet is niet acceptabel. Ik begrijp de noodzaak van een andere opzet om de paardensport en de Nations Cup mondialer en nog aantrekkelijker te maken door een systeem van kwalificaties, semi-finales en finales, maar niet op deze wijze. Het voorstel roept op sportief, organisatorisch en financieel vlak te veel vragen op. Ook het voorgestelde tijdpad (invoering in 2013) is onwenselijk. We zitten daar in onze (Europese) regio op één lijn met andere Nations Cup-organisatoren, chefs d’équipe, ruiters en nationale federaties. De huidige acht organisatoren hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Nations Cup. Het voorstel van de FEI gaat daar ten onrechte aan voorbij. Invoering van het voorliggende voorstel zal de Nations Cup meer schade toebrengen dan goed doen. Dit zullen we deze week aan de FEI meedelen en de week daarna volgt er verder overleg in Lausanne.


Angelique HoornVan: Angelique
Aan: allen
Ik was dit jaar in Dublin en heb de finale gezien. Ondanks dat er al zeven wedstrijden waren verreden, was de laatste in de serie zo ontzettend spannend. Zwitserland, Nederland, België en Zweden moesten in deze wedstrijd alles geven wat ze hadden om niet te hoeven degraderen. Ook wat betreft de plaatsing was er nog van alles mogelijk. Tot en met de laatste ronde en ruiter bleef het spannend. Zo hoog is het niveau en zo klein zijn de verschillen tussen de acht landen in de Top League. Bovendien kan een team een slechte eerste ronde rijden en dan in de tweede boven zichzelf uitstijgen. Het is goed dat de teams niet op één rondje afgerekend worden. Wat mij betreft dus liever een Nations Cup-serie zoals die altijd geweest is, met wedstrijden van een hoog niveau en dito aanzien.


Johan HeinsVan: Johan
Aan: allen
De nieuwe opzet biedt ieder land gelijke kansen, terwijl het in het ‘oude systeem’ bijna onmogelijk was om bij de Top League te komen. Het voorstel is om kwalificaties te verrijden in voorrondes, waarbij elk land aan minimaal vier van de uitgeschreven wedstrijden deelneemt. Bijkomend voordeel is dat ‘jonge’ teams kunnen deelnemen aan kwalificaties in andere regio’s, waarbij ze geen punten verzamelen, maar zich wel verder kunnen ontwikkelen.
We moeten ons bovendien goed realiseren dat we op deze manier een nieuwe sponsor bij de Nations Cup hebben betrokken. De enige voorwaarde is om de wedstrijden mondialer te maken. Dat komt de sport volgens mij alleen maar ten goede.
Zes landen dringen in de nieuwe opzet door naar een gigantisch spannende finale die heel verrassend kan uitpakken. Denk aan de Olympische Spelen in Londen, waar de favorieten Frankrijk en Duitsland niet eens door mochten naar de tweede ronde. Dat maakt de nieuwe opzet zo veel beter, iedereen kan winnen. De vorm van de dag is bepalend en dat is sport.

Deze [email protected] verscheen dinsdag 11 september 2012 in De Paardenkrant.


Poll

Plaatsing in nieuwe opzet Nations Cup wordt te afhankelijk van toeval. Lees meer

Laden ... Laden ...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.