Ga naar hoofdinhoud

Moet NRPS handelaren laten toetreden tot hengstenkeuringscommissie?

Van: De Paardenkrant
Aan: Gertjan van Olst (hengstenhouder), Peter Brouwers (lid en actief fokker bij het NRPS), Suzanne Bredero (secretaris van het NRPS-bestuur)
De leden van de NRPS-hengstenkeuringscommissie zijn niet aan termijnen gebonden en kunnen dus heel erg lang in functie blijven. Daarnaast staan de statuten van het NRPS niet toe dat handelaren toetreden tot de commissie. Is het nog wel van deze tijd dat juryleden die vrij ver van de (commerciële) praktijk staan gedurende zeer lange tijd het beeld kunnen blijven bepalen?


Gertjan van OlstVan: Gertjan
Laat ik beginnen te zeggen dat ik in z’n algemeenheid positief ben over het keuringsbeleid bij het NRPS ten aanzien van de hengsten. Mijn indruk is dat men bezig is om de hengstenkeuringscommissie te verjongen, om nieuwe mensen te vinden en op te leiden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Na een mindere jaargang wordt al gauw gezegd: ‘Die jury moeten ze vervangen.’ Maar als het aangeboden materiaal normaal is, kan een jury ook geen wonderen verrichten. Een groter probleem is: waar vind je de mensen die echt capabel zijn? Met het feit dat er geen termijnen zijn voor de leden van de hengstenkeuringscommissie heb ik dus geen moeite, zolang het NRPS maar bezig blijft om nieuwe, jonge mensen te zoeken en die ook te lanceren als ze capabel zijn.
Ik ben wel van mening dat er per discipline een adviseur bij de hengstenkeuringscommissie gezet moet worden. Puur om van een bepaalde expertise gebruik te maken. De kennis van de mensen uit de sport en de handel is cruciaal, daar kunnen we eigenlijk niet meer omheen.
In het verrichtingstraject worden overigens wel degelijk mensen uit de sport ingeschakeld. De gehele verrichtingsjury bestaat uit sportmensen en de hengsten zijn op de dagen van het verrichtingsonderzoek allemaal een keer door deze mensen zelf uitgeprobeerd. Dat doet het NRPS goed.


 

Peter BrouwersVan: Peter
De zittingstermijn van leden van de hengstenkeuringscommissie wordt door het hoofdbestuur jaarlijks geëvalueerd en dit wordt in de Ledenraad bevestigd. Als ze hun werk goed doen, kunnen deze juryleden inderdaad langer functioneren dan bij andere stamboekverenigingen. Het NRPS is geen groot stamboek, wij hebben de juryleden niet voor het oprapen. Ik volg de hengstenselectie al elf jaar en heb me er altijd aardig goed in kunnen vinden. Natuurlijk komen verschillen van mening wel voor en als je de betreffende persoon daarop aanspreekt, blijkt het vaak om informatie uit de afstamming te gaan. Dat verklaart dan het verschil tussen de uitslag en het plaatje in de baan. Ik heb vanuit de vereniging nog nooit vernomen dat er iets moet veranderen. Eerder is men blij dat we nog goede bestuurders en juryleden hébben.
Ik wil artikel 10 lid 5, waarin staat dat het NRPS geen handelaren in de hengstenkeuringscommissie toelaat, beslist niet kwijt. Aan de hengstenselectie proberen mensen veelal een boterham te verdienen. Daar is helemaal niks mis mee, maar ik vind het een pluspunt van het NRPS ten opzichte van andere stamboeken dat we de belangenverstrengeling buiten de deur houden.


 

Suzanne BrederoVan: Suzanne
De vraag sluit eigenlijk heel goed aan bij de ontwikkelingen binnen het stamboek. De afgelopen jaren is er aandacht besteed aan het opleiden van nieuwe juryleden, intern en via de jury-opleiding van de Koepel Fokkerij. Veranderingen van reglementen zijn alleen mogelijk bij meerderheid van stemmen van de Ledenraad, dus democratisch. In de reglementen staat ook duidelijk vermeld hoe de verschillende commissies worden benoemd en waaruit de keuzes kunnen bestaan. Uitgaande van deze gegevens is het verklaarbaar waarom dingen gebeuren en waarom het werkt zoals het nu gaat.
Kennis van een paard (en in het geval van het NRPS ook pony) vergaar je niet door een simpele cursus, maar ook vanuit ervaring. Leeftijd is dan een factor, maar ook het zien, rijden enzovoort van paarden. Natuurlijk heeft de sporter/handelaar dan een voordeel en de vraag komt dan naar boven of je vast moet houden aan het (voor)oordeel dat een handelaar last kan hebben van belangenverstrengeling. Feit is dat een commissie uit meerdere personen bestaat en dit dus ruimte creëert. Bovendien houdt toevoeging van een paardensporter/handelaar aan de hengstenkeuringscommissie niet in dat je de aanwezige kennis en ervaring overboord moet gooien. Voor de fokkerij van sportpaarden kun je je eigenlijk niet afsluiten van deze ontwikkeling.

Deze Info@ verscheen woensdag 22 januari 2014 in De Paardenkrant.


Poll

Goed dat NRPS handelaren weert uit hengstenkeuringscommissie. Lees meer

Laden ... Laden ...

Eén reactie op “Moet NRPS handelaren laten toetreden tot hengstenkeuringscommissie?

  • Karel de Lange

    Dat op deze stelling geen reacties komen, is op zich wel logisch. Een stamboekorganisatie is een vereniging van fokkers en niet van handelaren. Handelaren richten zich op de waan van dag, de mode zogezegd, en kijken niet of amper naar het fokdoel en alles wat daar mee samenhangt.

    En over dat laatste had de redactie nu wel een stelling kunnen formuleren. Waarom slaagt het NRPS er, na bijna 33 jaar, niet in om uit de eigen fokkerij hengsten te selecteren? Zelfs bij de rijpony’s is het behelpen en functioneert het NRPS eerder als een bijwagen van de Welshfokkerij.

    Waar zijn de superieure, veelzijdige rijpony’s zoals Daisy Brown, Norelja en Fleur, die alle drie het Europees kampioenschap veroverden, gebleven? Deze pony’s kwamen nog uit het fokbeleid van het APS (Arabisch Paardenstamboek)voort en daar heeft het NRPS kennelijk helemaal afscheid van genomen.

    Het NRPS beschikt zelfs over een eigen adviseur. Misschien wordt het tijd om daar afscheid van te nemen en een gedegen eigen fokkerijvisie met een daarop afgestemd fokbeleid te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.