Ga naar hoofdinhoud

Moeten observatiewedstrijden doorslaggevend zijn in de teamselectie?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Maarten van der Heijden, Nikay van Duren, Sander Marijnissen

De bondscoach dressuur mag bij de selectie van het team voor een internationaal kampioenschap volgens het huidige reglement vrijblijvend omgaan met de resultaten van de observatiewedstrijden. Kan dat selectietraject niet wat transparanter? Natuurlijk moet de bondscoach – goed beargumenteerd – de wedstrijdscores kunnen negeren. Hij weet meer dan een buitenstaander. Maar een belangrijkere rol van de observatiewedstrijden zou het selectieproces wel een stuk sportiever maken.


Van: Maarten

Maarten van der Heijden, technisch directeur KNHS

Het gaat hier niet om reglementen, maar om de deelnemingsovereenkomst die de KNHS sluit met de kaderruiters waarin afspraken (rechten en plichten over en weer) zijn gedocumenteerd. Dat is een transparant document en te vinden op de KNHS-website. De hoofddoelstelling van het selectiebeleid is bij iedere bondscoach erop gericht om het sterkst mogelijke team te selecteren voor afvaardiging naar het internationaal kampioenschap. In het KNHS Topsportbeleid staat, in elke discipline, het teambelang boven het individuele belang. Dat betekent in de dressuur dat de GP steeds de observatierubriek is en de Kür dus niet. De KNHS kent observatie- en geen selectiewedstrijden. De observatiewedstrijden zijn een zeer belangrijk onderdeel van het topsportprogramma en hebben een verplichtend karakter. Op deze wedstrijden kan de bondscoach alle ruiters onder nagenoeg dezelfde omstandigheden en zelfde juryleden observeren. Een observatiewedstrijd houdt in dat de bondscoach, naast de wedstrijdprestaties, andere aspecten (indrukken, resultaten en verwachtingen tijdens het topsportprogramma) in zijn overweging om te komen tot een definitieve voordracht, mee kan nemen. Het is geen optelsom van scores; de moeilijke afweging is volledig voorbehouden aan niemand anders dan de bondscoach. Hij stelt het, in zijn ogen, sterkste team samen waarbij de observatiewedstrijden al een zeer zwaarwegende, maar niet allesbepalende rol spelen.


Van: Nikay

Nikay van Duren, handelaar in spring- en dressuurpaarden

Ik denk dat een bondscoach wordt aangenomen op basis van het beter kunnen inschatten dan buitenstaanders wie op welk moment de juiste vorm heeft om te kunnen pieken op een aankomend kampioenschap. Die vrijheid moeten ze te allen tijde behouden. Maar precies op bovengenoemd punt gaat onze huidige coach mijns inziens zwaar de mist in. Waar Cennin steeds iets verder terugzakt in zijn scores, laat Aquido met Adelinde zien steeds een stapje erbij te zetten. Als een bondscoach aangeeft dat hij een combinatie gaat meenemen op basis van de vorm in het verleden, moet je jezelf echt gaan afvragen of het de juiste persoon op de juiste plek is. Het gaat om de wedstrijd van morgen en niet die van gisteren. Ik heb een keer eerder een bondscoach een dergelijke fout zien maken en dat was de heer Advocaat, die de in blakende vorm verkerende Robben wisselde voor Bosvelt in de wedstrijd tegen Portugal. Die afloop vergeet niemand meer. De KNVB nam mijns inziens de enige juiste beslissing voor een onhoudbaar geworden positie. En net als toendertijd met Robben, neemt nu Adelinde haar sportieve teleurstelling op als een echte sportvrouw. Maar dit mag gewoon nooit gebeuren.


Van: Sander

Sander Marijnissen, internationaal Grand Prix-dressuurruiter

Het NK is absoluut een meetpunt, net zoals het CHIO Rotterdam. Het is goed dat er wedstrijden zijn zoals het NK en Rotterdam waar alle ruiters aan deelnemen waardoor de bondscoach de hele groep onder dezelfde omstandigheden ziet rijden en de beste combinaties selecteert. Ik vraag me af hoe doorslaggevend observatiewedstrijden zijn voor de bondscoach. Om alles af te laten hangen van twee observatiewedstrijden is te kort door de bocht. Voor de Nederlandse sport is het noodzakelijk dat wij ons ook etaleren op internationale concoursen zoals Aken. In dit geval was het dit jaar moeilijk omdat het NK een paar dagen na Aken was. Het is een goed voorteken als we rekening houden met de planning van het nationale kampioenschap van de buurlanden. Het gaat erom hoe iemand in het seizoen heeft gepresteerd aan de hand van zijn scores en zijn groeimogelijkheden richting een bepaald kampioenschap. Het team heeft nog een aantal weken om te trainen en te verbeteren. We moeten het beste internationale team neerzetten. Internationale resultaten uit het verleden mogen niet vergeten worden. De plek waarop een combinatie staat op de Wereldranking zegt veel. Op een internationaal kampioenschap zitten internationale juryleden te jureren, dus internationale resultaten mogen best zwaar meetellen. Het gaat erom wie er op wereldniveau kan meedraaien waardoor we het beste teamresultaat neerzetten. Bij de observatiewedstrijden van de children, junioren, young riders en U25 was het daarom een positieve ontwikkeling dat ze nu voor het eerst met buitenlandse juryleden hebben gewerkt.

Deze Info@ verscheen woensdag 8 augustus in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Observatiewedstrijden moeten doorslaggevend zijn in teamselectie Lees meer »

Laden ... Laden ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.