Ga naar hoofdinhoud

Zet OC-onderzoek fokkers op verkeerde been?

van: De Paardenkrant
aan: Sjak Laarakkers, Emmy de Jeu, Bert Poppelaars

Uit een artikel in De Paardenkrant van vrijdag 21 september blijkt dat fokkers door het OC-onderzoek van het KWPN op het verkeerde been kunnen worden gezet. Een zeer negatieve röntgenologische beoordeling van een jaarling kan diens fokker het idee geven dat hij een waardeloos paard heeft. Terwijl hetzelfde jaarling later als jong sportpaard wel aan alle eisen van een sportpaardenkeuring kan voldoen. Vinden jullie dat fokkers zelf maar beter op moeten letten, of veroorzaakt het KWPN het risico dat jaarlingen ten onrechte bij de slacht terecht komen?


Sjak Laarakkers
Sjak Laarakkers

Van: Sjak
Aan: allen

Er blijkt dat het röntgenen van jaarlingen wel degelijk goede informatie verschaft, maar men moet niet te harde conclusies verbinden aan de uitslag ervan. De röntgenfoto’s kunnen tot 2,5 jaar nog positief veranderen. Belangrijk is dus dat fokkers niet te snel afscheid nemen van hun jaarling als er OCD wordt aangetoond. Liever een goed paard met OCD, dan een slechte zonder.
Zelf laat ik mijn paarden pas röntgenen als ze minimaal 2,5 jaar oud zijn. Dan weet ik zeker dat ze volgroeid zijn. Indien er OCD geconstateerd wordt, is het belangrijk om te weten waar het zit en of het schade aanricht. Zo niet, dan laat ik het altijd zitten.
Ik denk dat het een goede zaak is dat het KWPN het nakomelingenonderzoek voortzet. Het stamboek staat bekend als leverancier van gezonde paarden, dat moet zo blijven. Als fokker kijk ik zelf ook naar de gezondheidsvererving van de hengsten. Ik fok enkel met hengsten die niet negatief te boek staan wat betreft de gezondheid.

 


 

Emmy de Jeu
Emmy de Jeu, paardenfokker

 

Van: Emmy
Aan: allen

Uit het artikel begrijp ik dat het een uitzondering is dat een paard zo spectaculair verbetert als in dit geval gebeurd is. Wel denk ik dat het OC-onderzoek op te jonge leeftijd gedaan wordt om echt een betrouwbaar beeld te krijgen, maar ik begrijp ook de redenatie van het KWPN dat het anders niet representatief meer is.
Het OC-onderzoek verschaft informatie over de vererving van een hengst. Niet dat het een volledig beeld geeft, maar voor de fokker kan het samen met andere factoren (merrie-eigenschappen, gezondheid van de merrie et cetera) een handvat zijn om een hengstenkeuze te maken.
Ik vind niet dat fokkers op het verkeerde been worden gezet, het KWPN vraagt immers niet om je paard maar af te maken als het een slechte beoordeling heeft. Je kunt altijd nog besluiten het paard op te laten groeien en met twee jaar opnieuw te laten fotograferen, groei is immers een dynamisch proces. Bovendien zal elke fokker een zeer goed bewegend paard altijd dat voordeel van de twijfel geven.

 


 

Bert Poppelaars
Bert Poppelaars. Foto: De Paardenkrant

Van: Bert
Aan: allen

Misschien had de informatie naar de fokkers toe nog wat meer persoonlijke aandacht mogen hebben, maar in de pers is voldoende gecommuniceerd over de waarde van de röntgenfoto’s op deze jonge leeftijd. Wanneer een jaarling op één of meerdere foto’s niet acceptabel is, kan het zijn dat een fokker dit jaarling afvoert.
De fokker zou sowieso wat kritischer mogen kijken naar zijn jonge paarden om op die manier een hoop kosten te besparen en zodoende wat meer te kunnen investeren in zijn betere producten. Als iemand de kennis niet in huis heeft om dit zelf te beoordelen, zijn er vast ervaren fokkers die willen helpen. Fokken om een goed product op de markt te zetten staat en valt met een goede selectie en dat begint al met de vraag of de aanwezige fokmerrie(s) gedekt moeten worden. Ook bij de opfok moet men zich steeds afvragen of het jonge paard nog aan het fokdoel voldoet. OCD is slechts één van de zaken waarop geselecteerd moet worden. Zeker in deze tijd zal de kwaliteit van je fokkerij bepalen of je hobby (of bedrijf) een lust of een last wordt.


Poll

Het KWPN veroorzaakt risico dat jaarlingen ten onrechte bij slager eindigen. Lees meer

Laden ... Laden ...

5 reacties op “Zet OC-onderzoek fokkers op verkeerde been?

 • S. de Vries

  Voor het uitbrengen van mijn stem heb ik meer informatie nodig en ik zou dan ook graag willen weten of het KWPN voor zo’n onderzoek heeft aangegeven dat een jaarling met een negatieve röntgenologisch beoordeling als nog een jong sportpaard kan worden wat aan alle eisen van een sportpaardenkeuring voldoet.

 • Ceciele van Kuik

  Ik ben er ook nooit een voorstander van geweest om zo vroeg te röntgenen, de paarden groeien immers tot hun 6e jaar. Daarnaast blijft er een discusie ook met de veeartsen want de een vind wel dat je het moet doen en de andere zegt weer dat onder de 1,5 jaar geen meerwaarde heeft met name de OCD, en dan praat ik ook uit ervaring met een geval waar onder het jaar een OC werd geconstateerd in de knie maar met 1,5 was er niks meer van te zien. Wat mij wel opvalt is dat ondanks deze trajecten er toch in het handelscircuit veel paarden niet worden goedgekeurd . Mijn oude veearts zei altijd als je met een jong paard aan het werk gaat en hij krijgt geen dikke benen of gaat niet kreupel dan zal het allemaal wel mee vallen. Toevallig heb ik in de afgelopen tijd meerdere paarden verkocht ook uit eigen opfok en ze werden allemaal klinisch en röntgenologisch gekeurd tot zelfs de rug toe, allen goed. Ze hebben ook nooit kreupel gestaan of wat dan ook. Ik zou zelf als fokker er dus niet te snel vanuit gaan dat ik mijn jaarling naar de slager moet brengen hierom maar het gaat natuurlijk ook om meerdere factoren.

 • T.A.Schoemaker

  ik ben het helemaal eens met de stelling. ik heb 20 jaar een opfok bedrijf gehad en enkele keren meegemaakt dat veulens die als enter werd gerontgen later, op driejarige leeftijd een heel ander beeld van ocd, lees verdwenen, gaven als in het eerste jaar.dat was een van de redenen het kwpn de rug toe te keren. je bent als fokker voor de heren een niets.bij het holsteiner verband is dat anders.

 • Frank Kok, Etten

  Volgens mij probeert het KWPN informatie naar haar leden te verschaffen en doen zij dit op een open en heldere wijze. Niemand is verplicht om zijn jaarling te laten beoordelen. Ga eens na wat het KWPN met name op het gebied van hoefkatrol heeft bereikt. Geen enkel stamoek ter wereld komt hierbij zelfs maar in de buurt. Als je dan een keer een uitzondering op de regel hebt en je wilt het KWPN hier op afrekenen, kun je net zo goed de weerman de schuld geven omdat het regent!

 • mj kochx

  Naast een röntgenonderzoek op jonge leeftijd lijkt het me ook nog altijd wenselijk dat je het paard in kwestie goed bekijkt … heeft het paard er wel of geen last van? indien niet, rustig op laten groeien als het er verder goed op lijkt en dan op 3-jarige leeftijd nog een keer op de foto en dan nog kan het best een goed sportpaard worden als de chip op een bepaalde plek zit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.