Ga naar hoofdinhoud

Ontkomt paardensector niet aan fikse prijsverhogingen?

Met de sterk stijgende inflatie ligt het voor de hand dat prijzen, ook in de paardensector, stijgen. Denk aan tarieven voor stalling en les. Toch gebeurt dat maar mondjesmaat, uit angst voor onbegrip en klanten die weglopen. Maar toch: hippische ondernemers moeten nu eindelijk eens de échte kosten in hun prijzen gaan doorberekenen. Het is onmogelijk om paardensport voor iedereen toegankelijk te houden.

Susanne Bos, financieel adviseur Paard&Winst Foto Bart Honingh

Van: Susanne
Ik ben het er volledig mee eens. Ik doe veel administraties dus ik zie dat er gewoon ontzettend veel armoede is onder de ondernemers. Het is niet de bedoeling dat paardrijden alleen nog maar voor de rijken is weggelegd, maar de ondernemers moeten meer verdienen. Tegenwoordig kan iedereen met een normaal inkomen zichzelf een paard veroorloven. Jarenlang is er ontzettend geconcurreerd waardoor de prijzen ontzettend laag zijn. Voor de ondernemers zijn deze marges niet te doen. Zij blijven de schone schijn ophouden omdat het nog een beetje een elitesport is. Vanuit de klant wordt er beredeneerd dat de ondernemer rijk is. Zij zien alleen wat ze aan de ondernemer betalen maar nooit de kosten die een ondernemer maakt. Voor de ondernemer is het punt gekomen om daar open over te zijn. In negentig procent van de gevallen kan de ondernemer nooit met pensioen, mag absoluut niet ziek worden en maakt lange uren in vergelijking met de hobbyist (de klant). Toch krijgt die ondernemer wel een bak ellende over zich heen omdat de eisen hoog zijn. Als er niks verandert, ontstaat er een veel groter probleem. Pensionstallen komen leeg te staan of het gaat ten koste van het paardenwelzijn. De prijzen moeten omhoog, dan maar ten koste van. Ik denk dat klanten creatiever zullen worden. Als ze hun paard niet meer kunnen betalen, is er wel iemand waarmee ze via een leaseconstructie hun paard samen kunnen doen.

Solvej Rob, dressuuramazone en pensionstalhouder

Van: Solvej
Ondanks dat ik betreur dat door het verhogen van de kosten de paardensport (nog) minder toegankelijk wordt voor lagere inkomens denk ik dat het hoognodig is. Als geen ander besef ik hoe belangrijk paarden zijn in je ontwikkeling, maar de situatie is onhoudbaar. Mede door de huidige maatschappij verwachten mensen steeds meer, ook is er tegenwoordig veel meer kennis. Eigenaren willen terecht het beste voor hun paard, liefst onbeperkt ruwvoer, veel weidegang, droge paddocks, top bodem, grote stallen, kwaliteitsvoer en een 24/7 bereikbare stalhouder. Eerder werd genoegen genomen met eenvoudige boxen, een beetje hooi en simpele brok, weidegang alleen in de zomer en mobieltjes om op de gekste tijdstippen vragen te stellen waren er niet. Gelukkig is dat veranderd! Echter de onkosten en arbeidsintensiteit zijn daardoor enorm gestegen maar de stallingsprijzen zijn niet evenredig meegegroeid. Veel hippische ondernemers hebben geen pensioen, geen AOW en werken (ruim) onder het minimumloon, maar tegelijkertijd wordt er wel erg veel van ze verwacht. De huidige inflatie maakt dit alleen maar erger, ik vrees dan ook dat we moeten accepteren dat paarden houden niet voor iedereen is weggelegd. Hopelijk kunnen gemeentes via sociale potjes een bijdrage leveren aan het toegankelijk houden van onze mooie sport voor gezinnen die het niet kunnen betalen maar de liefde van deze dieren wel nodig hebben.

Ronald Beukers, eigenaar manege Beukers

Van: Ronald
Ja, maar ik vind het wel heel moeilijk. Bij het berekenen van een hogere prijs ontneem je sommige kinderen wel het paardrijden. Ik heb daar moeite mee, omdat ik op mijn manege zie dat veel kinderen plezier hebben aan het paardrijden. Bij ons zitten er acht of negen kinderen in een les. Ik zit er nu aan te denken om mijn groepen groter te maken. Van andere manegehouders heb ik gehoord dat ze van een uur les naar drie kwartier gaan. Dat is wel een goede optie. Het enige probleem daarvan vind ik, ook als je een groep groter maakt, dat je vaak tien minuten bezig bent om van groep te wisselen. Als je maar drie kwartier rijdt en je hebt tien minuten werk om van groep te wisselen, rijden de meesten maar vijfendertig minuten. Voor die kinderen is dat niet lang. Het heeft allemaal haken en ogen. Toch ga ik naar een grotere groep én ik voer een prijsverhoging door per 1 mei. De stalling gaat sowieso omhoog. We zijn per 1 februari al omhoog gegaan, maar ik ga per 1 juni of juli nogmaals omhoog. Waar ik zelf erg mee bezig ben, is het kopen van voer. Normaal gesproken maak ik mijn wintervoorraad hooi in de zomer maar ik ben nu balen aan het kopen van vorig jaar. Ik probeer de kosten laag te houden met wat ik nu koop. Een baal persen kan van de zomer zo maar tien euro duurder worden. En de diesel van de tractor is al zestig of zeventig cent duurder dan vorig jaar.

 

Deze [email protected] verscheen woensdag 13 april in de Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af

 

 

 


Poll

Om welzijn te garanderen ontkomt paardensector niet aan fikse prijsverhogingen

Laden ... Laden ...

3 reacties op “Ontkomt paardensector niet aan fikse prijsverhogingen?

  • Jan Jonas

    Prijs verhoging is in de mode. Eerste gaat het voer en transport om hoog door de oorlog in de Oekraïne met Rusland. Nu komt de Nederlandse overheid met een mogelijke belasting verhoging wat het bestendigen van de burger gaat beïnvloeden. Ja, alles wordt duurder. Paarden, behuizing en lessen en trainingen enz. enz. zullen duurder gaan worden. Ik hoop dat alles goed gaat, dat de overheid de vinger aan de pols heeft anders krijgt de paardenslager het druk wat slecht is voor dierenwelzijn.

  • Skylove

    Inderdaad dat de slager het druk krijgt.
    Steeds meer zie je, dat ze een betalende bijrijdster zoeken.

    Jammer voor de kinderen wiens ouders het nu net, kunnen betalen.
    Paardrijden wordt straks, gewoon te duur.
    Wat echt jammer is.

  • Ann

    Ik vraag me af in hoeverre het met de huidige situatie nog mogelijk is om de prijzen te verhogen en tegelijk voldoende klanten over te houden. Ik ben bang dat zoals het nu gaat dat het zaak is om de komende zware tijden te overleven. Vooral voor de ondernemers die iets doen waar je makkelijk op kunt bezuinigen zoals bijvoorbeeld het geven van lessen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.