Ga naar hoofdinhoud

Ook niet-KWPN-geregistreerde paarden recht op NMK?

Van: De Paardenkrant
Aan: Joop Aaldering (paardenhandelaar en fokker), Willeke Bos (paardenfokster), Henk Dirksen (KWPN inspectie)

Een aantal topmerries, waaronder regionale kampioenen, mag binnenkort niet deelnemen aan de Nationale Merriekeuring omdat ze (nog) niet hebben voldaan aan de regels voor inschrijving in het KWPN-stamboek. Ook buitenlands geregistreerde merries met een KWPN-geregistreerde vader worden van deelname uitgesloten. Moet dit deel van het keuringsreglement niet eens op de schop? De beste merries moeten toch naar de NMK?


info@foto 1 -Willeke Bos tweede van rechtsVan: Willeke
Uiteraard ben ik het daar mee eens. Ik heb een Duits geregistreerde nakomeling van Jazz, één van de beste dekhengsten van het KWPN en mag dus niet met haar naar de NMK. Ik deel de mening van Dirk Reijne, die afgelopen zaterdag op de Centrale Keuring van Noord-Holland aangaf dat volgens hem de allerbeste merries naar de NMK zouden moeten. Als stamboek sluit je jezelf uit met dit soort goede paarden. Aan de andere kant moeten er ook regels gesteld worden en regels zijn er om nageleefd te worden.
De kampioen van de CK in Middenbeemster is een volledig Duits gefokte merrie die destijds in België geboren is, maar ik heb er destijds een Nederlands papier bij aangevraagd. Als je een buitenlandse, niet-KWPN erkende vader hebt bij je paard, dat wel goed is op de foto’s maar net geen PROK, dan komt dit paard niet eens in het stamboek en blijft register A. Ik kan weer wel gewoon een Duitse merrie in het KWPN stamboek kan laten inschrijven. Als ik met een Nederlands geregistreerde merrie naar Duitsland zou gaan, kan zij daar echter geen staatspremiemerrie worden. Ik denk dat het KWPN wel een open stamboek is, maar tot bepaalde hoogte en dat is jammer. Als een eigenaar kiest om een merrie in het KWPN-stamboek te laten inschrijven, dan moeten ze het ook helemaal open stellen, dus ook voor de NMK.


Info@foto 2 Joop Aaldering in schaijk gespot

Van: Joop
Dit jaar had ik vier merries op de stamboekopname, waarvan de twee besten niet verder mochten. Zeker register A-merries van het KWPN moeten gewoon aan de Nationale Merriekeuring mee kunnen doen. Mijn merrie van Untouched had in Schaijk een goede kans gemaakt om kampioen te worden. Misschien is het nog wel redelijk dat het KWPN bepaalde voorwaarden stelt, maar daar kunnen merries ook later aan voldoen. Als je paarden met elkaar vergelijkt, moeten de besten ook kunnen winnen.
Dat protectionisme leidt in de hedendaagse, volledig Europees geworden fokkerij tot niets en de mensen die ik spreek zijn het daar ook absoluut niet mee eens. Een stamboek gaat er alleen maar op achteruit als het zich met dit soort regels indekt.
Het Nederlandse verrichtingsonderzoek wordt in Duitsland gewoon geaccepteerd als daar een Nederlandse hengst wordt goedgekeurd. Mijn Westfaalse hengst Untouched heeft in Duitsland ruimschoots aan alle verrichtingseisen voldaan en springt nu internationaal onder Nick Skelton. Ik vind het redelijk absurd dat dit in Nederland niet wordt geaccepteerd.
Kortom: ik vind het jammer dat om dit soort redenen de beste merries niet aan de NMK mee kunnen doen.


Van: Henk Dirksen
De KWPN Kampioenschappen zijn voor KWPN-geregistreerde paarden met een KWPN-levensnummer. De beste KWPN-geregistreerde paarden die zelf – of deels via hun ouders – aantoonbaar aan alle normen voldoen, worden voor dit podium uitgenodigd. Daar is niets ingewikkeld aan. Het zou niet eerlijk zijn ten opzichte van paarden en fokkers die aan alle normen voldoen om voor enkelen een uitzondering te maken. Bij andere gerenommeerde stamboeken werkt het niet anders, ook daar worden alleen eigen geregistreerde paarden op de nationale finale van de merriekeuringen gepresenteerd. Dit is in het verleden op democratische wijze besloten. Natuurlijk vindt er regelmatig evaluatie plaats in de fokkerijraden en indien er aanleiding en een breed draagvlak is, kan evaluatie leiden tot aanpassing van reglementen.

Deze [email protected] verscheen woensdag 29 juli 2015 in De Paardenkrant.


Poll

Ook niet-KWPN-geregistreerde paarden recht op NMK. Lees meer

Laden ... Laden ...

8 reacties op “Ook niet-KWPN-geregistreerde paarden recht op NMK?

 • pamela van Zutphen

  Een Hollandse elite merrie die nu in Duitsland verblijft heeft een Duits geregistreerd merrie veulen gekregen. Mijn wens is om deze merrie die volgend jaar drie wordt voor te stellen op een
  Stamboek keuring na het lezen van dit verhaal kan ik misschien beter thuis blijven. Wel jammer want dit jaar heb ik enkele keuringen en ook CK ’s bezocht tja en dan is het aanbod toch wel heel gering

  stamboek keuringen

 • Jan Jansen

  Het stamboek is voor kwpn paarden en wanneer je een paard hebt van een buitenlandse hengst kun je die overschrijven en op laten nemen in het stamboek van het kwpn mits die aan de voorwaarden voldoet.
  Een zeer goede zaak op deze manier krijg je alleen de gezonde “vreemde” paarden in het stamboek,zeker omdat wij al jaren hebben geïnvesteerd in gezondheid en exterieur, ik ben geen tegenstander van paarden uit een ander stamboek want het is al vaak bewezen dat dit heel goed kan uitpakken maar ze moeten wel aan de voorwaarden voldoen.
  Dus niet kwpn geregistreerde paarden die niet aan de gestelde voorwaarden voldoen niet op de nmk.
  Jan Jansen Dodewaard.

 • gert

  gewoon een rubriek voor register A dieren toevoegen, net als bij het NRPS

 • Bert

  Ik ben het eens met Dirksen en Jansen en laten we vooral ons KWPN stamboek promoten.
  Wat kunnen we met commentaar als,goed op de foto maar net geen prok of mijn merries of mijn hengst maken een uitzondering.

 • Geurt

  Moet je dit soort merries ook niet op de regio keuringen toestaan, tenzij ze aan de eisen van het KWPN voldoen. De merrie van Willleke is geen PROK en kan dus niet in het stamboek worden opgenomen en dus zeker niet naar de NMK

 • jos wouters ruiter en fokker

  Ik wil wel reageren op hetgeen Willeke zegt,goed op de foto s maar geen prok,dit kan mijn inziens niet,en nu wordt er eens iets geschreven waar we al 15 jaar zeker tegen aan lopen,hoe kunnen dierenartsen en de DA s die de foto s namens kwpn bekijken niet op een lijn zitten,nu is het wel zo dat voor prok erfelijkheid meer telt,dan keuren voor sport.(misschien moeten deze gaan aansluiten op mekaar)
  Geurt ik wil een ander voorbeeld geven:iemand heeft een merrie met blauw papier of register A,degene gebruikt een kwpn gekeurde hengst ,resulterend in een volledig kwpn papier voor het veulen,in principe mag dit veulen wel aan alles meedoen mits voldoet aan de eisen.
  Een top merrie met register A moet zeker opgewaardeerd kunnen worden,ANDERS KUNNEN WE BETER DEZE MERRIES ELDERS REGISTREREN.MAAR waarom wel paarden pakken met 3 jaar die aangeboden worden op stamboek keuring voor inschrijving om opgenomen te worden bij kwpn,van een ander stamboek,uiteraardt moeten deze paarden voldoen aan of cornage en of keuring.
  Vind het een plus punt als Willeke s merrie naar NMK zou mogen,(A een goede merrie als ze daar mag komen en een aanwinst voor hun fokkerij en ons stambore ( B complimenten voor Willeke dat ze dat heel vroeg heeft gezien.
  Helemaal mee eens dat het stamboek de plank mis slaat als deze merrie s niet mee mogen doen.

 • Han Coolen

  Ik respecteer al jaren de regels van het KWPN..door lid te worden van een stamboek waar je bij thuis voelt.

  Ik ben veranderd van stamboek toen ik ontdekte dat vrijheid van keus bij het kwpn wel sterk begrenst werd met de komst van het A-register..en werd lid van het Rheinlands..wat nu onder Hannover valt.
  Mijn laatste veulens zijn inmiddels Hannover gebrand..

  Kortom ik ben het met de regels van het KWPN eens..Je kunt als fokker niet van verschillende walletjes eten.. Laat dat maar aan de hengstenhouders over.

 • orlanda ebbelaar- dragman

  Waarom niet gewoon een aparte register A rubriek??

  Mijn Toulon x Tangelo vd Zuuthoeve veulen Kundalini A.S. is kampioen bij de merriespringveulens op de CK Midden-Beemster,maar kreeg ook te horen dat ze niet naar de NMK mag…komt uit een lijn waar diverse topspringpaarden uit komen,w.o.een door mij gefokte volle zus vd moeder,die in Amerika GP springt(Laura Kraut) en een door mij gefokte aangewezen hengst van Ultimo(halfbroer van Kundalini).

  Ik denk dat zo’n aparte rubriek voor iedereen gunstig is..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook