Ga naar hoofdinhoud

Moet een paardenliefhebber achter het beste paard staan en niet achter eigen land?

Van: De Paardenkrant
Aan: Anky van Grunsven (dressuuramazone), Arnd Bronkhorst (fotograaf), Frank Schuttert (springruiter)
In een interview op de Duitse televisie zei Anky van Grunsven (naar aanleiding van de successen die Matthias Rath en Totilas nu boeken met trainer Sjef Janssen) dat het niet uitmaakt welke nationaliteit de ruiter heeft. Als trainer wil je gewoon met heel goede paarden en ruiters werken. De redactie van De Paardenkrant zet nog één stapje verder: het maakt niet uit welke nationaliteit de ruiter of amazone heeft, als het beste paard, die de beste prestatie levert, maar wint! Hippische kwaliteit gaat voor nationale gevoelens!


info@ foto 1 Anky van Grunsven (Large)Van: Anky
Voor een trainer is het anders dan voor gewone toeschouwers. Op wedstrijden word je afgerekend en dan wil je natuurlijk de beste zijn. Daarom werken trainers graag met goede ruiters en kwaliteitsvolle paarden. In de ring wordt een stukje van jouw werk beoordeeld. Of je leerling dan Duits, Nederlands of Belgisch is, maakt niet uit.
Ik ben het eens met de stelling dat het beste en best getrainde paard de wedstrijd moet winnen. Maar dat geldt eigenlijk alleen voor de dressuur, waar een jury verantwoordelijk is voor de uitslag. Springen is echt anders. Wie de palen laat liggen en als eerste aan de finish komt ís de beste. Ja, en natuurlijk hoop ik altijd dat dat een Nederlander is.


Van: Arnd

Natuurlijk gaat (hippische) kwaliteit boven nationaliteit en de daarbij behorende gevoelens. Wat een armoe zou het zijn als je alleen zou kunnen juichen voor landgenoten en niet voor mooie prestaties van, ik noem maar wat, Duitse ruiters.
Ik vind juist dat er veel te vaak vergoelijkend wordt gekeken naar prestaties van info@ foto 2 Arnd Bronkhorst (Large)landgenoten. Matige onderdelen die bij een buitenlander leiden tot een kritisch oordeel, zijn opeens minder erg als het een paard van binnen de eigen landsgrenzen betreft. Dat leidt ook onmiddellijk tot een identiteitscrisis zoals die rondom Totilas: een Trakhener – oh nee KWPN-er – tot grote hoogten gestegen in Nederland, nu bereden door een Germaan die klassiek rijdt – oh nee rollkür – onder bezielende training van een Nederlandse – oh nee Limburgse – trainer, die ook bondscoach is van de Belgen. En elke keer moeten de vaderlandslievenden zich in bochten wringen om de nieuwste wending te verinnerlijken.
Wat voor mij veel meer telt is dat ik van sommige sporters en paarden het persoonlijke verhaal beter ken. Dan weet je wat een inspanningen zij zich getroosten, ook als er geen succes is, ook als het regent, ook als ze geen goed paard hebben en moeten roeien met de riemen die ze hebben. Dán doet het me zeer als het niet lukt en juich ik van binnen harder als het goed gaat.
Geniet gewoon eens van al het mooie dat er is, waar het ook vandaan komt.


info@ foto 3 Frank Schuttert (Large)Van: Frank

Totilas is denk ik een bijzonder geval van een extreem goed paard. En misschien ligt het in de dressuursport ook wel iets anders dan bij het springen. Maar normaal gesproken is het de combinatie die een topprestatie levert. Je kunt het presteren van het paard niet los zien van de training door de ruiter. Neem het team dat in Aken deelnam aan de landenwedstrijd. Allemaal paarden die door de ruiters zelf van jongs af aan zijn opgeleid. Als die ruiters hun paarden niet zelf hadden ‘gemaakt’, waren die paarden ook niet zo ver gekomen.
De meeste Europese ruiters zijn niet in staat om een klaar toppaard te kopen. En ikzelf zou dat ook helemaal niet willen. Dus moeten we ze zelf opleiden en steeds beter maken. Nog steeds is het zo dat de goede ruiters vaak bovenaan eindigen.
Palloubet d’Halong, Utascha, Bella Donna en Dejavu vertrokken naar Qatar. Maar eigenlijk heeft alleen de ruiter van Dejavu het één en ander gewonnen. Dat komt doordat het een goed paard is, dat goed werd opgeleid door Gert Jan Bruggink. Maar ook omdat zijn nieuwe ruiter goed kan rijden.


Poll

Paardenliefhebber staat achter beste paard, niet achter eigen land. Lees meer

Laden ... Laden ...

5 reacties op “Moet een paardenliefhebber achter het beste paard staan en niet achter eigen land?

 • art uma

  Voor dressuur is het wat mij betreft het beste paard / de beste combinatie, het mooiste “plaatje” geeft kippenvel, en dat is niet afhankelijk van de nationaliteit / ras.

  Sommige paarden hebben zelfs een streepje voor qua uitstraling, dan heeft de nationaliteit er niets mee te maken, wat dat betreft was bv ook Milton een voorbeeld.

  NB volgens mij kan Totilas nooit als Trakehner worden aangemerkt omdat dat stamboek dat niet toelaat, is gesloten behalve voor xx of ox

 • miranda

  Stel je voor: jouw land presteert middelmatig in de dressuursport, maar je geniet alleen als er een landgenoot in de ring verschijnt! Nee, dus genieten van elke goede prestatie, dus paard, maar zeker ook ruiter. Als Rath wint dan wel stiekem trots zijn dat het paard Nederlands gefokt is en de ruiter heeft moeten toegeven dat een training van een Nederlandse trainer en rijden volgens een Nederlands systeem toch het beste werkt.
  P.S. @Arnd: laten we het niet hebben over de rollkur
  P.S. @art uma: Arnd noemt Totilas voor de grap een Trakehner omdat zijn vader, Gribaldi absoluut Trahkeens gefokt is.

 • Ien Goertz

  Sinds pakweg 30 jaar kom ik jaarlijks op het CHIO Aachen. Dit keer was toch wel zeer speciaal. Eindelijk Totilas met Matthias Rath in goede doen te zien, deed me goed. En dat dat zeker mede de verdienste is van Sjef Janssen lijkt me zonder twijfel. Toch blijft het een beetje zeer doen. Ik had hem liever nog met Edward Gal gezien. Maar als Totilas weer zo goed loopt, moet het hem goed gaan. Een happy horse, en dat wil toch iedereen! Ongeacht onder welke ruiter, met welke trainer en onder welke vlag dan ook.

 • Renata

  Wat mij betreft mag de beste combinatie winnen. En dan maakt het mij niet uit of ze nu uit Nederland komen of uit een ander land. Merk wel op een aantal fora, dat als je kritiek op de top van Nederland hebt. Dat dat eigenlijk volgens de meesten not done is. Want de jury heeft volgens die mensen altijd gelijk.
  Mijn mening is dat je gewoon kritiek op iedereen mag hebben of die nu uit Nederland komt of uit een ander land.

 • Maarten

  86% akkoord… waar waren die ten tijde van de verkoop van Toti?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.