Ga naar hoofdinhoud

Is de gedragscode van de KNHS voor juryleden censuur?

Van: de Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Tessa van Daalen, Grieteke Oldenburger, Corrie Wouters

De KNHS verplicht haar juryleden om een gedragscode te ondertekenen. Volgens deze code mogen juryleden en andere officials zich alleen positief uitlaten over de KNHS, en daarvan afgeleide activiteiten. Is het een goede zaak dat de KNHS op deze manier de sfeer rond de paardensport positief houdt?


Van: Tessa

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Tessa van Daalen is jurylid en journalist. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Ik geef eerlijk toe dat ik even heb geaarzeld toen ik de brief van de KNHS kreeg. Van fatsoenlijk en respectvol met elkaar omgaan ben ik een groot voorstander. En ik vind het niet meer dan normaal dat je als official belangenverstrengeling mijdt, wat ook een onderdeel van de verklaring was. Ervoor tekenen dat je bepaalde uitlatingen niet doet, omdat je anders wordt uitgesloten, is wel een beperking van je vrijheid van meningsuiting. Maar gaat het om uitlatingen die ik wel had willen doen? Nee! Ook ik vind en uit vaak dat het plezier in de sport voorop moet staan en dat de wereld een stuk leuker wordt als we positiviteit laten overheersen. Maakt de ondertekening mij monddood? Welnee. Het staat mij nog steeds vrij om, als ik klachten heb over de koffie, de bodem of een wijze van rijden, de verantwoordelijke zelf aan te spreken. Vind je iets niet leuk, wees zo flink om dat dan één op één aan te kaarten en niet via social media, zodat de hele wereld kan meegenieten. Laten we de KNHS prijzen dat zij deze stap durven nemen en zo onze sport proberen te beschermen en leuker te maken.


Van: Grieteke

Grieteke Oldenburger is dressuuramazone en nationaal jurylid. Foto: Paardenkrant-Horses.nl
Grieteke Oldenburger is dressuuramazone en nationaal jurylid. Foto: Paardenkrant-Horses.nl

Ik vind het niet een vreemde stap van de KNHS. Als jurylid ben je in je opleiding al hierover ingelicht en akkoord gegaan met de gedragscode. Ik heb er dus geen enkele moeite mee om een papiertje te ondertekenen. Het geeft alleen maar aan dat je als jurylid staat voor wat je doet. Het is niet meer dan een normale omgangsvorm. In het bedrijfsleven gebeurt dit ook, dus waarom zou de KNHS dat niet mogen doen?

In mijn ogen gebeurt het veel te vaak dat er uitlatingen op sociale media verschijnen die negatief en stuitend kunnen zijn voor onze sport. Iemand met een professionele houding zal dat onderkennen en dergelijke uitlatingen niet doen. De KNHS-leden bevinden zich in dit geval in een andere context, maar wat mij betreft mag er voor leden ook een soort van gedragscode gelden. In de reglementen staat dat ze zich netjes moeten gedragen, dus ook zij zijn al akkoord gegaan met iets dergelijks.

Ik distantieer mij van uitlatingen in de pers door Stichting Hippische Juryleden (SHJ) over de gedragscode. Zij geven aan uit naam van 1600 juryleden spreken. Ik ben voorafgaand aan het persbericht niet benaderd om input te geven hierover. Uit mijn naam spreekt het SHJ dus niet!


Van: Corrie

Corrie Wouters is voorzitter van de SHJ.
Corrie Wouters is voorzitter van de SHJ.

Tot mijn grote verbazing kregen alle officials van de directie van de KNHS een gewijzigde gedragscode februari 2016 per brief toegestuurd. Met een aantal punten die een te grote impact veroorzaken op de vrije meningsuiting van een official. Ook het verzoek om voor 31 maart getekend retour te zenden met verplichte handtekening ‘zodat uw inzet als KNHS-official ook vanaf 1 april gewaarborgd blijft’, staat er onder de brief, is voor veel officials onaanvaardbaar.

Zonder enige voorkennis van zaken wordt dit opgelegd. Veel officials hebben getekend, maar vele officials hebben nog niet getekend of tekenen niet! Er is geen dienstverband. Er is geen sprake van een hiërarchische structuur. Het zijn betalende KNHS-leden die conform de vrijwilligersrichtlijn van de fiscus door wedstrijdorganisaties worden ingehuurd en een vergoeding van €4,50 per uur krijgen als onkostenvergoeding.
Mijn stelling: KNHS, laat de gedragscode van februari 2016 vervallen. Er is al een door de Ledenraad van de KNHS goedgekeurde gedragscode.

Deze [email protected] verscheen donderdag 10 maart 2016 in de Paardenkrant-Horses.nl.


Poll

Gedragscode KNHS voor juryleden is censuur. Lees meer »

Laden ... Laden ...

11 reacties op “Is de gedragscode van de KNHS voor juryleden censuur?

 • Maria vd Berg

  Anno 2016….?????, werkelijk?!

  Ik ben een groot voorstander van respect en fatsoen, maar van mening dat men te alle tijde , hoe dan ook, in elke denkbare situatie, een eigen mening mag uiten.

  Bij alles wat maar ‘ruikt’ naar dictatuur gaan mijn nekharen overeind staan.

 • Leonie

  Het lijkt me toch dat een organisatie als de KNHS juist kritische officials zou moeten aanmoedigen!? Kritiek met onderbouwing zorgt ervoor dat men de organistatie kan verbeteren en hetzelfde geld voor wedstrijden. Als men alleen maar ja en amen knikt kun je jarenlang blijven navelstaren maar kom je met de paardensport geen stap vooruit. Daarbij moet gezegd dat het ongefundeerd afbranden van personen en de KNHS natuurlijk niet door de beugel kan. Kritiek graag, maar onderbouwd en opbouwend!

 • MJ Kochx

  Kritiek is volgens mij niet aan de orde, het gaat erom WAAR je die kritiek denkt te moeten spuien en als official zou je dat niet via de sociale media moeten doen, maar gewoon bij degenen die de wedstrijd organiseren. Daar gaat de gedragscode volgens mij om. En volgens mij mag je best een kritische noot plaatsen in de zin van ‘er zijn nog verbeterpunten’ …

 • Wim J. Grens

  Social media zijn meestal geen geschikte plek om een probleem aan te kaarten en/of op te lossen. Een verstandige aanpak is : Naar buiten toe ben je positief, kritiek houd je binnen de organisatie. Volgens mij is dat de kern van de boodschap. Kan ik me wel in vinden.

 • G.Dirks.

  Het begint er weer op te lijken ,Dat de geschiede nis zich gaat herhalen
  Door al deze door deze dinge, Krijgen ze alleen maar ruzie, waardoor er vele leden zich gaan afscheiden van de KNHS. Men heeft van de fouten uit het verleden niets geleerd.Soals in het verleden zullen er weer mensen zijn die zeggen dat is vuil spel.Ze bevoor rechten hun vriendjes. met gevolg.van Op roepen in andere bladen. Wie doet er mee we gaan een nieuwe bond , en dan moet er in keer gepraat worden . Met alle schade van dien. Maar ik wens iedereen Sucses toe. OUd Lid KNHS.

 • Don Cuppen

  Al vanaf het begin van de reorganisatie van de paardensportbonden zo’n vijftien jaar geleden ontpopte de nieuwe organisatie KNHS zich als een buitengewoon autoritaire organisatie. Velen hebben dit meegemaakt en moeten “ondergaan”. Non democratie was het gevolg. Inmiddels lijkt de KNHS zich FIFA-achtige arrogantie aan te meten. Maar ook de FIFA werd terug gefloten. Dus er blijft hoop.

  Erg slecht wat nu weer is bedacht om de binnenkamertjespolitiek af te schermen. FOEI KNHS!!

 • Martina

  De KNHS is een dictatuur geworden , met eigen wetjes en regeltjes. Ben er net op tijd uitgestapt zo te zien.

 • eddy crul

  Dit is eigenlijk een mooi voorbeeld van als een bestuur iets verkeerd aanpakt,je onder uw leden geen eensgezindheid kan krijgen.Maar in tegendeel volledige verdeeldheid.Ja,ik weet het wel.Dit is een Nederlandse aangelegenheid.Ik stel alleen vast. vr gr EC

 • Peter van Haaren

  Een erecode tekenen voor goed gedrag ben ik voor ,maar een jurylid monddood te maken ben ik volledig op tegen.
  Moet de bondsbestuur geen erecode tekenen,want wie na jaren stopt met jureren krijgt nog geen bedankbriefje. (Koud he).

 • Myrande van Os

  Ik heb de brief ook ontvangen en nog niet getekend. Wat mij vooral opvalt is, dat er door de Ledenraad KNHS een gedragscode is afgesproken, die nu dus afwijkt aan wat de KNHS is verspreidt onder de juryleden.
  De ervaring heeft geleerd, dat wanneer je kritisch binnen de organisatie bent, je voortaan gepasseerd wordt bij doorstroming, kampioenschappen etc.
  Ik denk dat ik er een jurist maar eerst eens naar laat kijken, waar ik nu echt voor teken.

 • AJJ Hulshof

  De gedragscode is in strijd met de mensenrechten, te weten
  vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.