Ga naar hoofdinhoud

Keuzevrijheid ten aanzien van de optoming bij ruiter leggen?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Joyce Lenaerts, Thamar Zweistra, Hans Bernoski

De Finse ruitersportbond buigt zich op dit moment over een voorstel om in alle klassen een paardvriendelijke optoming toe te staan. Daar waar tot nu toe het dragen van sporen of het gebruik van stang en trens verplicht is, zou de ruiter de vrije keus moeten krijgen. In het Finse voorstel zou zelfs bitloos rijden optioneel zijn. Vind je het een goed idee om de keuzevrijheid ten aanzien van de optoming helemaal bij de ruiter te leggen?


Joyce Lenaerts, dressuuramazone. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Joyce Lenaerts, dressuuramazone. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Joyce

Nee, dat vind ik niet. Aan de ene kant heb ik wel een beetje een dubbel gevoel, want het kan er natuurlijk wel heel vriendelijk uitzien als iemand op trens rijdt. Maar op een gegeven moment moet alles in bepaalde klassen gelijk zijn. Er is ook een tijd geweest dat je vanaf Z2 een stang en trens in moest doen en dan is wel iedereen gelijk aan elkaar. Je had gewoon een doel: Z2 is stang en trens. Internationaal was dat ook het geval. Bij een stang en trens optoming heb je ook een keuze uit verschillende vriendelijke bitten die je kunt gebruiken.

Ik vind het goed dat ze eraan denken om regels te veranderen, maar ik vind een stang en trens optoming horen bij het feit dat we allemaal gelijk aan elkaar moeten zijn. Dus vanaf een bepaalde klasse moet er met stang en trens gereden worden. Internationaal moet dat ook. Er zijn ook paarden die op trens heel makkelijk Lichte Tour lopen, maar op stang en trens niet goed rond komen. In dit geval los je het probleem niet op, want zo’n combinatie heeft het geluk dat er op trens gereden mag worden. Maar internationaal komt deze combinatie niet verder.


Thamar Zweistra, dressuuramazone.
Thamar Zweistra, dressuuramazone.

Van: Thamar

Door keuzevrijheid krijg je te veel variatie in optoming en het is moeilijk met elkaar te vergelijken. Het maakt nog niet zoveel uit als je op trens of op stang en trens wilt rijden, maar als je bitloos wilt rijden val je naar mijn idee onder een andere rubriek. Een hippische bond moet wel regels hebben. Ik denk dat je daarom aparte rubrieken moet maken. In dit geval voor het bitloos rijden. Je hoeft niet per se een verplichting te stellen aan het gebruik van sporen. Naar mijn idee staat het ook redelijk vrij of je alleen met trens of stang en trens wilt rijden.

Eigenlijk zou het niet moeten uitmaken of je op trens of op stang en trens de ring binnenrijdt. Ik zou daar niet te veel verschil in aanbrengen. Daarom vind ik dat je helemaal niet verplicht hoeft te zijn om vanaf een bepaald niveau met stang en trens te rijden. Het is ideaal als je altijd op trens kunt rijden. Zelfs op Grand Prix-niveau! Waarom zou je een stang en trens indoen als je goed op een trens kunt rijden? Er zijn paarden die makkelijker op trens lopen dan op stang en trens.


Van: Hans

Ik vind het geen goed idee om de keuzevrijheid van de optoming geheel bij de ruiter te leggen. Bij klassieke dressuursport getuigt het van rijkunstig gevoel wanneer een ruiter de gevoeligheid van zijn paard inschat met het gebruik van sporen en stang en trens. Het rijden met stang en trens is niet makkelijker, maar juist moeilijker omdat het vertrouwen in de aanleuning en de balans in het paard duidelijker zichtbaar worden, wat een zwaartepunt in de dressuursport is; hoeveel paarden zijn er wel niet onrustig in de aanleuning. Tegenwoordig rijden we met sensibelere paarden dan vroeger, wat meer gevoel van de ruiter vergt.

Het hoort bij de klassieke rijkunst om met een correcte optoming te rijden. Het is knap dat iemand alle dressuuronderdelen zonder bit kan rijden, maar dat is in mijn ogen een andere tak van dressuur. Je kunt dan niet meer van een nageeflijk of durchlässig paard spreken. Daarom vind ik eigenlijk ook dat het voor het beoordelen van een proef door een jury beter is om met een eenduidige optoming te rijden: dit houdt de verschillen in aanleuning duidelijk. Het getuigt van rijkunst en vertrouwen van het paard in de ruiter als je met stang en trens kunt rijden en het paard zich daarbij als een happy atleet toont.

Deze Info@ verscheen vrijdag 6 mei 2016 in de Paardenkrant


Poll

Geen regels meer voor optoming. Lees meer »

Laden ... Laden ...

6 reacties op “Keuzevrijheid ten aanzien van de optoming bij ruiter leggen?

  • Irene

    Ik zie het probleem niet. Dressuur gaat over gymnastiseren van een paard en de proef wordt beoordeeld op de uitvoering van bepaalde oefeningen. “Aan de teugel” lopen doet een bitloos paard niet, maar als de hoofd-halshouding zijn zoals het gevraagd wordt op het betreffende niveau en het paard loopt goed over de rug, dan mag dat in de beoordeling niks uitmaken. Toppunt van verfijning!
    Zeggen dat je een bepaalde proef niet doorkomt zonder stang en trens is een bewijs dat er een stukje basisopleiding ontbreekt, waarschijnlijk omdat paarden geen tijd meer krijgen om te groeien in het werk, maar omdat ze commercieel gereden moeten worden. Wat mij betreft mag het ook zo zijn dat paarden die met bit gereden worden, zonder neusriem de proef in moeten. Dan kun je zien of de paarden geforceerd worden, of echt netjes van achter naar voren gereden worden.
    Of gewoon eens de handschoenen uit, teugels eraf en strotouw in plaats van teugels… dan vallen er veel mensen door de mand.

  • Frans Berings

    De huidige ruitersport is ontstaan uit de militaire ruiterdisciplines welke gebruikt werden bij de cavalerie die na de tweede wereldoorlog is opgeheven. Tijdens parades reden de regimenten uniform in gala tenue, en daar hoorden sporen en stang en trensoptoming bij.
    Na de oorlog werden de burgerruiters opgeleid door de militaire instructeurs, want die hadden de kennis. Met die kennis werden ook de militaire tradities doorgegeven, zoals het rijden van een parade waarbij elke vereniging er uniform er moest uitzien, ook qua optoming
    Dat er nu stemmen opgaan om van die traditie af te stappen is zeer begrijpelijk, omdat het in de dressuur toch van essentieel belang is dat het paard het gevraagde toont zonder valse spanningen, dat al zijn spieren harmonisch samenwerken, en het paard de indruk geeft het gevraagde uit vrije wil uit te voeren. Daar gaat het om, en hoe de optoming daarbij er uit ziet is naar mijn mening niet van belang.
    Ook bij de traditionele rijrok is de hoge hoed door sommige ruiters al vervangen door een helm. (geen gezicht.)
    Bij de nieuwe teamwedstrijd van de global champions league hebben ze nieuwe sportieve kleding waarbij alles bij elkaar past.
    Wie ontwerpt er nu dressuurkleding waarbij de helm past?

  • Marian Raven

    Dressuur is het gymnastiseren van een paard (zijn lichaam). Hoezo moet dat persé met een pond ijzer in de mond? Als er mensen zijn die dat zonder kunnen, vind ik super.
    En als een paard met een trens heel goed loopt en op stang en trens niet, heeft men zo’n paard al eens in de mond gekeken? Misschien heeft hij wel te weinig ruimte in de mond.
    Als de verplichting om met stang en trens rijden alleen maar uit traditie voortkomt dan mag dit wat mij betreft afgeschaft worden.

  • Debby

    Ik snap de uniforme uitstraling wel , maar heeft ieder paard hulp nodig van extra ijzer in hun mond ,sporen , zweep ?? Laat maar zien dat je kunt rijden op een harmonieus en relaxte manier. Daar is het verschil te zien tussen ruiters met passie en kwaliteit.

  • eddy crul

    De eerste vereiste om de keuze bij de ruiter of amazone te leggen is natuurlijk dat er een keuzemogelijkheid in het reglement voorzien is. Die is er nu niet.Je rijdt naargelang het niveau met trens ofwel met stang en trens.Dit is zo bepaald in het reglement en het reglement is evangelie.(of zou toch moeten) De vraag wordt dan eigenlijk,moet er een keuze mogelijkheid komen? Volgens mij wel,want er staat ook in het reglement dat je met zo licht mogelijke hulpen moet rijden.En om de hele zaak geloofwaardig te doen overkomen moet men consequent zijn met zijn eigen reglement.Men zou dus op elk niveau lichtere optomings mogelijkheden moeten voorzien in het reglement.Waar stang en trens verplicht is zou men ook trens kunnen toelaten.Waar trens verplicht is zou men bitloos met teugels kunnen toestaan.Hoe ver men daar moet in gaan zal een zeer moeilijke discussie worden.Als men de stang niet wil afschaffen is voor mij de keuzemogelijkheid tussen stang en trens en alleen trens dringend en noodzakelijkheid. Gewoon mijn mening.vr gr EC

  • Monique van der Velde

    Het is mooi dat de Finse ruitersportbond zich hier serieus over buigt!
    Sporen,zweep, stang en trens is al zo gewoon dat veel mensen niet eens meer nadenken dat het ook anders kan.
    Bovendien geef je mensen die zonder optoming rijden nu niet de kans om ook op hoog niveau te kunnen rijden.
    Naar mijn mening loopt de paardensport achter in dit soort ontwikkelingen.
    Dus hopelijk zet de Finse ruitersportbond door zodat het blikveld van vele verruimd wordt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.