Ga naar hoofdinhoud

Mag publieke opinie regelgeving beïnvloeden?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Roelof Bril, Emmelie Scholtens, Pieter Kersten

Uit het feit dat Pénélope Leprévost zelf haar excuus maakte voor het incident in Gothenburg mogen we opmaken dat ze haar strafexercitie zelf ook niet helemaal in de haak vond. Is de les die we hieruit moeten trekken dat we de regels over hoe we met paarden op concours omgaan moeten afstemmen op wat het grote, televisiekijkende publiek aanvaardbaar vindt? Moeten ruiters – ook op het voorterrein – alleen de harmonie met hun paard ten toon spreiden?


 

Roelof Bril, springruiter
Roelof Bril, springruiter

Van: Roelof

We moeten de publieke opinie zeker in de gaten houden. Dat is heel belangrijk. Pénélope Leprévost heeft haar excuses ook aangeboden, dat zal daarmee te maken hebben. In onze sport heb je te maken met de publieke opinie en dat wordt de aankomende jaren alleen maar erger. Op het voorterrein moet je altijd in harmonie rijden. Je kunt een paard wel iets aanpakken, bijvoorbeeld wanneer een paard kijkerig is of ergens niet langs wil lopen. Maar dat is iets anders dan wat Pénélope Leprévost in Gothenburg deed. De laatste jaren is het een trend geworden dat het voorterrein open is voor het publiek. In Gothenburg was dat niet het geval, maar op Nederlandse concoursen als CHIO Rotterdam en Jumping Amsterdam, mag het publiek ook gewoon meekijken. In Scandinavië zijn ze ook iets extremer in alle regelgevingen. Dus je weet van te voren dat je dan gewoon voorzichtiger moet zijn in de omgang naar je paarden toe.


 

Emmelie Scholtens, dressuuramazone
Emmelie Scholtens, dressuuramazone

Van: Emmelie

Ten eerste vond ik het ook veel te grof wat Pénélope Leprévost deed. Ik ben het er zeker mee eens dat je er rekening mee moet houden hoe je aan het losrijden bent. En niet alleen omdat andere mensen zien dat je op het losrijterrein bent, maar ook omdat je op deze manier moet losrijden voordat je de proef ingaat. Je laat zien dat je respect hebt voor je paard en met name dat je jezelf in de hand kunt houden. Ook al gaat er even iets mis. Je moet je niet door emoties laten leiden onder het rijden en zo heftig reageren. Ik vind het ook belangrijk dat professionals te allen tijde beseffen dat ze een voorbeeldfunctie hebben.

 

 

 


 

Pieter Kersten, springtrainer
Pieter Kersten, springtrainer

Van: Pieter

Datgene wat Pénélope Leprévost is overkomen, kan bij iedere ruiter gebeuren. Vagebond de la Pomme liep helemaal ontspannen en heel fijn over de rug. Heel paardvriendelijk. Heel veel ruiters zouden zo’n reactie geven op het moment dat je schrikt omdat je paard struikelt. Zij maakte met haar spoor duidelijk dat hij op vier benen moest blijven. Ik kan me overigens wel voorstellen dat sommige mensen moeite hebben met het feit dat ze haar paard nog een paar keer corrigeerde met een paar ophoudingen. Achteraf gaf Pénélope Leprévost ook aan dat zij te ver was gegaan. En dat vind ik een heel positief gebaar naar de buitenwereld toe. Deze topruiters hebben een voorbeeldfunctie, dus zij moeten heel goed opletten hoe ze overkomen op de buitenwereld. Zij moeten de mensen laten zien hoe je met je paard om moet gaan. Maar als je Pénélope Leprévost doorgaans op concours ziet rijden, is zij een voorbeeld voor velen. Pénélope Leprévost lijkt een heel, paardvriendelijke amazone.

Deze [email protected] verscheen donderdag 7 april 2016 in de Paardenkrant-Horses.nl.


Poll

Publieke opinie mag regelgeving niet beïnvloeden. Lees meer »

Laden ... Laden ...

5 reacties op “Mag publieke opinie regelgeving beïnvloeden?

 • Piet

  Wanneer de organisatie of jury haar plicht verzaakt moet het publiek (wanneer het deskundig is) wel aktie ondernemen.

 • M. Evers

  Als ik de inleiding van dit artikel lees, zie ik in de eerste zin iets dat voor mij helemaal niet vanzelfsprekend is. Uit het feit dat Penelope een excuus maakte, kun je m.i. niet afleiden dat ze haar gedrag ook niet in de haak vond. Het kan net zo goed een diplomatieke reactie zijn.
  Met de andere schrijvers ben ik het eens dat ruiters een voorbeeldfunctie hebben, maar ik hoop dan wel van harte dat zij deze voorbeeldfunctie niet alleen in het openbaar tentoon- spreiden. Ook achter de schermen moet je respectvol omgaan met je paard. Waarbij ik uiteraard niet wil zeggen dat je niet een keer mag straffen, maar dan wel op het goede moment en niet uit frustratie.

 • Ans Bokje

  Ik ben het eens met M.Evers dat je ook al ben je niet op concours ,ook diervriendelijk moet zijn tegenover je paard,niet alleen voor het oog van het Nederlandse volk A.B.

 • Marcel Dufour

  Ruiters en amazones moeten zich niet inhouden vanwege de publieke opinie maar gewoon omdat je netjes en respectvol met dieren moet omgaan.
  Wat Penelope deed was schandalig en zou bestraft moeten worden, excuus of geen excuus.
  Een paard zo hard aan zijn hoofd trekken terwijl deze zijn hoofd al omhoog heeft behoort tot de ergste vormen van mishandeling en zou een paard in één klap levenslang kunnen blesseren aan de nekwervels.

 • eddy crul

  Een goede regelgeving moet niet wijken voor de publieke opinie.Het is de verantwoordelijkheid van het clubbestuur over een goed uitgebalanceerd reglement te beschikken.En meer dan belangrijk !!, dat voor iedereen gelijk wordt toegepast.
  Verder ben ik het met U eens Marcel Dufour. vr gr EC

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook