Ga naar hoofdinhoud

Is het positief dat paardensport aangelegenheid wordt voor superrijken?

Van: De Paardenkrant
Aan: Egbert Schep ((op)fokker en paardenhandelaar), Angelique Hoorn (springamazone), Maarten van der Heijden (technisch directeur KNHS topsport)
Toppaarden worden steeds duurder. Ging eerder Totilas voor een bedrag boven de tien miljoen in andere handen over, nu halen peperdure springpaarden het nieuws. Alexander Onischenko betaalde waarschijnlijk meer dan vijf miljoen euro voor Bella Donna en Jan Tops legde elf miljoen neer voor Palloubet d’Halong. De sport lijkt meer en meer een aangelegenheid te worden voor de superrijken. Is dit voor de paardenwereld een positieve ontwikkeling?


opi1- Info@ Egbert Schep CK utrecht met meisje van jong KWPNVan: Egbert
De springsport globaliseert en dat is op zich een goede ontwikkeling voor de hele paardensector. We moeten de verkoop van één of twee heel dure paarden per jaar niet als norm gaan beschouwen, maar het is een feit dat talentvolle paarden die reeds op niveau lopen veel geld waard zijn.
In plaats van dit als een bedreiging te zien en als decadent te beschouwen, zou ik het voor ons als fokkerijland liever als een kans zien. Als handelaar vraag ik me meer af hoe we kunnen zorgen dat we aan deze vraag kunnen voldoen en deze markt kunnen bedienen.
Daarvoor moeten we in mijn ogen blijven investeren in jong talent en opleiding. Het is zaak te zorgen dat we genoeg ruiters blijven houden die paarden kunnen opleiden tot het niveau dat ze interessant maakt voor deze klanten. Wat kennis en opleiding betreft hebben wij in West-Europa een voorsprong op veel andere delen van de wereld. Dat moeten we gebruiken om deze nieuwe markten te bedienen.
Wat mij betreft zou de volgende stelling dan ook kunnen gaan over wat het voor Nederland (als fokkerij- en ontwikkelingsland voor talenten) betekent dat er mensen zijn die heel veel geld willen betalen voor een toppaard.


opi1- Info@ Angelique Hoorn, VDL Zapatero, Ned, 380  3Van: Angelique
Voor de superrijken met minder talent wordt het zo natuurlijk gemakkelijker om op topniveau mee te kunnen doen. Alhoewel niet alles te koop is. Een uitzonderlijk goed paard kun je voor een megabedrag kopen, maar dat is nog niet altijd de garantie tot succes. Het zijn natuurlijk geen machines.
Het is ook goed dat die vermogende mensen er zijn, want veel paardenmensen moeten leven van de handel. Er zijn maar weinig ruiters die kunnen leven van enkel en alleen de sport, zonder een goede sponsor.
Wat ook een gevolg is, is dat je op de startlijsten voor Grote Prijzen steeds meer onbekende namen tegenkomt. Dat is misschien toch minder aantrekkelijk voor het publiek, maar wel weer voor de organisatie van een concours, want ze nemen vaak weer een viptafel. Voor de ‘gewone ruiter’ kan het een nadeel zijn, want de onbekende namen nemen wel een startplek in.


opi1- Info@ Maarten van der Heijden (rechts)Van: Maarten
Het is fantastisch dat eigenaren willen investeren in topsportpaarden. Dat is belangrijk voor de sport en de handel. De bedragen voor paarden hebben ook een relatie met de stijging van de prijzengelden.
We moeten eigenaren juist dankbaar zijn en ze erkennen als zeer belangrijke stakeholders in de weg naar succes.
Tegelijkertijd blijft het de grote charme van onze paardensport dat je geen medailles kunt kopen en het af blijft hangen van de rijkunst van de ruiter en de ‘klik’ tussen ruiter en paard.

Deze Info@ verscheen woensdag 25 september 2013 in De Paardenkrant.


Poll

Positieve ontwikkeling voor paardenwereld dat sport aangelegenheid wordt voor superrijken. Lees meer

Laden ... Laden ...

10 reacties op “Is het positief dat paardensport aangelegenheid wordt voor superrijken?

  • Lenkaa

    Het lijkt me wel heel moeilijk om als beginnende topsportruiter echt door te breken als de paarden allemaal zo duur worden. En het blijft natuurlijk ook een risico om een paard zo duur te kopen, het blijft een levend wezen, dat ook ziek kan worden of kan sterven.

  • Agnes van den Broek

    Gelukkig = succes niet te koop!

  • laura Dijkhoff

    Ik vind, dat iemand, die alleen met een paard, dat door iemand anders klaar gemaakt is voor het topwerk en voor zulke belachelijke prijzen wordt verkocht en dan de prijzen komt weg halen, pronkt met andermans veren. Respect heb ik alleen voor ruiters, die een paard door eigen inspanning naar de top weet te rijden. Paardrijden is namelijk een vertrouwensband opbouwen tussen ruiter en paard, waardoor het paard zich tot het uiterste voor die ruiter wil inspannen en dat verdient respect. Prestatie kopen niet.

  • Will van Bommel

    Dat de handelaar positief gestemd is snap ik wel het is zijn broodwinning.
    Tegen superrijken al dan niet met nog eens een sponsor is niet op te boxen.
    Het is nog maar de vraag of je geen medailles kunt “kopen” als je veel geld te besteden hebt.
    Voor mij blijft de charme inderdaad de klik tussen ruiter en paard maar dan wel hobbymatig.
    Jammer dat die hobbyisten veel bij moeten dragen aan de top.

  • niek f

    succes is niet te koop is inderdaad waar. het voordeel dat superrijken zich erin mengen is wel dat het fokken van goede paard makkelijker wordt waardoor de paarden nog beter (kunnen) worden. fokken is een dure hobby..om het maar niet over het ervan leven te hebben. de paardenwereld kan een financiële steun goed hebben. indirect zorgt het ook voor meer werkgelegenheid in het africhten en trainen van paarden. dus uiteindelijk ook weer goed voor de economie. frankrijk is een mooi voorbeeld..maar liefst 13 procent vd werkende bevolking zit in de paardensector.

  • Desiree

    Het is te gek voor woorden, net als bij voetbal: een persiflage op de overvloed.
    Eigenlijk lachwekkend …. kleine kinderen kunnen ook tegen elkaar op boksen over wat ze méér hebben of beter kunnen dan een ander, of over het beroep van hun vader ….

  • Els

    Superrijken mogen dan een super duur paard kunnen kopen; succes is niet te koop en dus ook niet gegarandeerd. Ook niet met een super duur paard. Goed voorbeeld hiervan is Totilas en Mathias Rath.

  • Marian Raven

    Het zijn maar enkele paarden die voor zulke enorme bedragen verkocht worden. Prima, want het geeft maar aan dat, als het paard ècht goed is, hij veel geld waard is.
    Elk deel van het leven van een paard kost geld en er is altijd het risico dat er iets gebeurt waardoor het paard geblesseerd raakt. Dat geldt voor de fokker, de opleider, de professionele ruiter, de eigenaar die het paard laat rijden.
    Er is al eens eerder een discussie geweest of de fokker geen extra premie moet krijgen als het paard het heel goed gaat doen. Daar werd ook al duidelijk dat mensen die een jong paard kopen en op gaan leiden net zo goed een grote investering doen, als de fokker, en net zo goed risico lopen dat ze hun investering (koop plus opleiding) kwijt raken als er iets fout gaat.
    Paarden houden kost veel geld en ieder moet dus zelf beslissen op wat voor manier ze dat willen doen, hoeveel geld ze daar in willen steken en hoeveel geld ze uiteindelijk voor hun inzet kunnen en willen krijgen. Het lukt lang niet altijd om een paard met winst te verkopen. Er moet dus een stuk hobby bij zitten.
    Als het je lukt om met winst te verkopen en je bent daar tevreden mee, dan moet je nooit zeuren als jouw koper het paard met nog veel meer winst verkoopt. Hij heeft waarschijnlijk al veel geïnvesteerd in zijn netwerk, wat jij niet hebt. Bovendien is er kans dat hij bij je terugkomt voor nog een paard.
    Het is goed dat er dan af en toe paarden (heel) duur verkocht worden. Dat geld komt meestal weer terug in de sector. Er worden weer nieuwe paarden aangeschaft en opgeleid. Lijkt me prima.
    En ook minder dure paarden kunnen het bij de juiste ruiter heel goed gaan doen. Ze kosten niet allemáál miljoenen. Er blijven genoeg ‘goedkopere’ over, waarmee heel goed op niveau te presteren valt. Als ze goed opgeleid zijn, gezond blijven en goed presteren, zijn ze te zijner tijd misschien ook veel geld waard.

  • eddycrul

    Toppaardensport en zeker als je wil meedraaien met de 15 besten van de wereld is altijd al voorbehouden geweest voor de rijken en superrijken.Er komen de laatste tijd wel een paar superrijken bij en daardoor verschuift de top nu stilaan naar de superrijken. Met als eerste gevolg dat alles nog duurder mag wordenen en als tweede gevolg dat de gewone rijken het steeds moeilijker gaan krijgen om nog mee te kunnen. Maar in feite verandert er daarmee niets aan de bestaande situatie.Zo zie je maar ,alles is relatief Gezien wij er niet van uit kunnen dat het grote geld in de top paardensport de plak zwaait en zal blijven zwaaien is het voor de mensen die hun boterham willen verdienen met de paardensport een goede zaak.Voor diegenen die ambitie hebben mee te draaien in de toppaardensport maar minder kapitaal krachtig zijn (zoals bvb ikzelf)verandert er niets.Het was en het is en het blijft gewoon onmogelijk om in die top te geraken.Moeten we daar van wakker liggen ??? Ik denk het niet.Gewoon de paardensport beoefenen op het niveau dat ons bruintje kan trekken en er tevreden mee zijn.Zo simpel is het.
    vr gr EC

  • HOW

    Prima ontwikkeling. Door verkoop van een paard van 1 miljoen ontstaat er bij verkoper ruimte om er twee van 300.000 terug te kopen. Bij die verkopers ontstaat weer ruimte om paarden van 80 te kopen, enz. enz.
    Dus uiteindelijk is het goed voor de amateur die zijn L paard voor normaal geld wil verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.