Ga naar hoofdinhoud

Regels zijn regels bij paspoortcontrole

Paspoorten
Foto: Lonneke Ruesink
Paspoorten
Foto Lonneke Ruesink

Van: De Paardenkrant
Aan: Rob Hatzmann, Anton Binnenmars, Arnold Boerekamps
De paspoortcontrole op de KNHS-kampioenschappen heeft de laatste tijd opnieuw veel stof doen opwaaien. Verhitte discussies, een ruiterstaking en ook veel tumult rond de vrijwilligers die de KNHS-regelgeving op dit punt uitvoeren. Is de enige oplossing voor dit steeds terugkerende probleem niet een paspoortreglement dat uitgaat van de geest van de regels, in plaats van dat elk detail letterlijk genomen moet worden?


Van: Rob
Een (paspoort)reglement kan niet uitgaan van de geest van de regels, de toepassing daarvan wel! Niemand is er op tegen dat paarden op wedstrijden correct geënt dienen te zijn. Maar paarden waarvan alle entingen kloppen, worden op het ontbreken van een stempeltje of stickertje gediskwalificeerd. In Utrecht werden paarden die voldoen aan het veel strengere FEI-regime in deze uitgesloten van deelname. Dit kan en mag mijns inziens nooit de intentie van de regel zijn, want dit heeft niets te maken met paardenwelzijn en faire sport. Door de KNHS wordt het belang van handhaven dus hoger geacht dan de sportgedachte. In Utrecht was het meer de druppel die de emmer deed overlopen. De KNHS doet verwoede pogingen met de kreet ‘Dichterbij de Paardensporter’, maar de afstand wordt echter als steeds groter ervaren. Ruiters zien de KNHS steeds meer als een politiestaat.
Ik denk dat de KNHS in plaats van het handhaven van de regels veel meer zou moeten denken in oplossingen om de paardensport aan de gang te houden. Maar met z’n allen zijn wij ‘de KNHS’, dus ligt hier de uitdaging voor alle verantwoordelijke bestuurders en de ruiters om het beleid op democratische wijze te veranderen.


Van: Anton
Als paardensporters staan we allemaal voor eerlijke en mooie paardensport. Het welzijn van onze paarden en pony’s is de grote verantwoordelijkheid van ons allemaal. Van ons als sportbond, maar ook van ons als paardensporters. Daarom hebben we afspraken gemaakt over de jaarlijkse enting van paarden en pony’s die meedoen aan evenementen en wedstrijden. Entingen zijn immers de belangrijke schakel in het voorkomen van dierziektes. Vanaf 2009 is in het KNHS Algemeen Wedstrijdreglement uitvoeriger opgenomen hoe de entingen in het paspoort moeten worden geregistreerd. Daardoor weet eensporter aan welke eisen hij moet voldoen, en de official weet wat er moet worden gecontroleerd. Hierdoor is het voorspelbaar voor zowel de controleur als de sporter.
Vanaf 1 april 2015 wordt het reglement aangepast. Het reglement wordt meer in lijn gebracht met het FEI-reglement en de FEI-werkwijze. Het éénmaal per jaar enten houden we wel in stand. De FEI vereist namelijk twee keer per jaar enten. Als de vaccinatiehistorie in het paardenpaspoort niet correct is, dan gaat de KNHS op de wedstrijddag zelf niet meer ingewikkeld doen. Als de overtreding langer dan drie jaar geleden is, mag op de wedstrijddag gewoon gestart worden. Vóór de volgende wedstrijd moet het paspoort, waaronder de vaccinatieregistratie, aan de regels voldoen. Met deze wijziging in het reglement wordt er meer gedacht en gehandeld vanuit de paardensporter.


Van: Arnold
Een paspoortreglement is niet nodig. We hebben al regels genoeg. Regels zijn er om je aan te houden. Dat is goed en dat moet zo blijven. Een paard hoort volgens de regels geënt te zijn, dat geldt voor iedereen. Niks mis mee, maar het stoort mij dat er nooit gecontroleerd wordt, alleen op de kampioenschappen. Waarom worden die controles pas uitgeoefend op het allerlaatste moment? Als je vaker (en eerder) controleert, dan heeft iedereen zijn huiswerk af, en zie ik het probleem niet. Ik heb ook een paar keer gemerkt dat de controleurs niet genoeg kennis van zaken hebben en daardoor mensen zouden kunnen benadelen. Dat wekt natuurlijk onnodig irritatie op. Als de entingen wel in orde zijn, maar de controleur laat je niet starten omdat hij een andere mening is toegedaan, dan is dat natuurlijk wel de wereld op z’n kop. Ik denk dat met goede controleurs en meer controles het probleem al heel snel geen probleem meer is.

Deze Info@ verscheen woensdag 18 maart in De Paardenkrant.


Poll

Regels zijn regels bij paspoortcontrole. Lees meer

Laden ... Laden ...

3 reacties op “Regels zijn regels bij paspoortcontrole

  • Johanna

    Over paspoorten kan ik uren schrijven wat wij meegemaakt hebben,
    een keer heeft de Pve de Knhs overrould en ons nieuw paspoort gegeven dat was de Hr. Stehouwer verplicht door de PVE in Zoetermeer , en aangezien ik de mensen vertrouwden die het paard bij de jong ryders zou gaan rijden O fijn heeft onze zoon super ervaren paard. kon het alleen maar zo haal jij het maar af dan kunje haar gaan uitbrengen goede afspraken gemaakt dacht ik haal het maar op zei ik want opsturen ging niet en wij gingen later pas naar Nederland, zo gedaan , maar niets goede afspraken had het niet op papier gezet afgesproken tot winnen 500 euro voor jullie hierboven delen, immers paard had de wereld al gezien en super veel gewonnen, dacht met nette mensen te doen te hebben maar niets is minder waar heb moeten vechten om paard en paspoort terug te krijgen, dat was dus de 2e keer dat alles mis ging en ons veel geld koste en ander met alles ging strijken,
    Dit gaat alleen over paspoorten, maar er is zoveel ja hoe moet ik het op een nette manier benoemen smerigheid in de paardewereld,
    Ik heb in ieder geval besloten dat nu de Beerput open gaat, heb 20 jaar gewacht het wordt nu tijd dat het gaat gebeuren, en de gewone mensen die denken een keer iets goeds te hebben niet meer gepakt worden in ieder gevel gewaarschuwd zijn.
    Nee

  • eddy crul

    Een sport federatie kan maar goed functioneren als er een goed reglement is en als dit reglement correct voor alle leden strikt gelijk wordt toegepast.Dus geen kleine toplaag die denken dat ze meer zijn dan de andere leden en via relaties en andere omwegen er in slagen voordelen met afwijkingen op het reglement te kunnen bekomen.Een goed bestuur moet garant staan dat het reglement voor iedereen gelijk toegepast wordt.Gebeurt dit niet,dan ontstaan er in deze club wrijvingen,afgunst en achterklap onder de leden.Dit geeft stagnatie of verval in de club.De ambiance onder de leden verslecht daardoor enorm.Leden haken af die anders niet zouden afhaken.Daarom ben ik grote voorstander van reglement is reglement.Alhoewel het reglement op de controle van de paspoorten zijn tweedelig doel niet bereikt,het is een reglement en het moet toegepast worden.Een goed bestuur zou er nu onmiddellijk werk van maken hoe dit reglement en zeker de uitvoering ervan dient aangepakt te worden. Een reglement dat zijn doel niet bereikt is een slecht reglement.En aan slechte reglementen hebben de leden van een sportfederatie niets.Ik denk dat er in de paardensportfederaties nog wat werk aan de winkel is.Gewoon mijn mening gesteund op mijn ervaringen den deze van vrienden. Vr gr EC

  • BvD

    Ik ben er mee eens dat je je paard jaarlijks moet laten enten. Maar ik vind het belachelijk dat de KNHS alleen op kampioenschappen komt controleren. Deelnemers denken het op orde te hebben bij ons is dit vorig jaar kampioenschappen nog gebeurt dat 1 kindje van 10 haar laatste wedstrijd met haar pony nog werd gediskwalificeerd na een heel mooi 0 rondje voor een enting van 8 jaar geleden een maand te laat geënt zou zijn. Ik kijk er eerlijk gezegd ook niet naar wat er 8 jaar geleden is gebeurt. Dit jaar dezelfde pony nieuwe combinatie een nieuwe basis enting en weer op tijd geënt daarna maar ze konden het cijfer niet goed lezen. Dus misschien een scholing lezen voor de controleurs of een cursus schrijven voor alle dierenartsen. Zouden er eerder controleurs zijn geweest op een normale wedstrijd was dit niet gebeurt zij op een kampioenschap waar je heel het jaar naar toe werkt, ongeacht volwassen of kind!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.