Ga naar hoofdinhoud

Resultaat tijdens observatiewedstrijden doorslaggevend

van: De Paardenkrant
aan: Emmelie Scholtens, Diederik van Silfhout, Jürgen Koschel
Hoofddorp en Rotterdam waren voor de dressuurruiters de olympische observatiewedstrijden. Als toen de keuze was genomen op grond van de behaalde percentages, zou Patrick van der Meer met Uzzo zijn geselecteerd. Maar na Rotterdam besloot bondscoach Sjef Janssen om het finale keuzemoment uit te stellen tot na Aken. Dienen behaalde percentages op de aangewezen observatiewedstrijden doorslaggevend te zijn voor startplaatsen om willekeur te voorkomen, of mag een bondscoach kritischer zijn en degenen kiezen die volgens hém het meest geschikt zijn om voor ons land te strijden?


Emmelie Scholtens
Emmelie Scholtens

Van: Emmelie
Aan: allen
Tijdens de twee observatiewedstrijden, met name in Rotterdam, kwam duidelijk naar voren dat Patrick en Uzzo beter waren. De bondscoach had van tevoren aangegeven dat deze twee wedstrijden als observatiemoment zouden gelden. Wat dat betreft vond ik het niet helemaal eerlijk tegenover Patrick dat hij ook nog naar Aken moest, hij had zich al bewezen.
Na Aken werd de keuze gemaakt op grond van de daar behaalde percentages, de scores van Rotterdam en Hoofddorp telden niet meer mee. Voor Patrick was dat eigenlijk alleen maar nadelig. Ik ben blij dat hij nu alsnog is opgenomen in het team, want ik gun het hem van harte. Mijn inziens was het extra meetmoment niet meer nodig geweest.
Ook Imke (Toots en Uzzo zijn allebei fantastische paarden) had ik het gegund om naar Londen te gaan, maar in dit geval heeft Patrick in drie wedstrijden beter gepresteerd dan Imke, dus is hij absoluut een terechte afgevaardigde voor Nederland.


Diederik van Silfhout
Diederik van Silfhout

Van: Diederik
Aan: allen
In principe had de beslissing na de twee observatiewedstrijden genomen moeten worden, óf Sjef Janssen had vooraf moeten aangeven dat de ruiters bij twijfel ook naar Aken zouden moeten.
Er is uiteindelijk gelukkig niets aan de situatie veranderd. Ik denk dat bijna iedereen er, na de topprestaties in Hoofddorp en Rotterdam, vanuit ging dat Patrick mee naar Londen zou mogen. In Aken verscheen hij na Imke in de baan en heeft hij nogmaals bewezen dat hij ook onder druk weet te presteren en dat hij en Uzzo absoluut een teamwaardige combinatie zijn. Nu maar afwachten hoe de ruiters het er in Londen van af gaan brengen.


Jürgen Koschel
Jürgen Koschel

Van: Jürgen
Aan: allen
Het is de taak en de verantwoordelijkheid van de bondscoach om de beste combinaties af te vaardigen. Heel belangrijk daarbij is de prestatiecurve van de combinaties. Sommige paarden worden steeds beter, anderen verliezen juist hun vorm. Hoe later een bondscoach zijn keuze kan bepalen, des te beter hij de prestatiecurves van de potentiele kandidaten kan inschatten. Ik vind dus dat een bondscoach in voorkomende omstandigheden het volste recht heeft om af te wijken van de aangewezen observatiewedstrijden, zolang hij maar het beste team van optimaal presterende combinaties afvaardigt.
Slaagt hij niet in die missie – dat blijkt vanzelf op de Olympische Spelen – dan is hij daar óók verantwoordelijk voor. Dat is het lot van de bondscoach.

Deze [email protected] verscheen dinsdag 10 juli 2012 in De Paardenkrant


Poll

Behaalde percentages op observatiewedstrijden moeten doorslag geven.

Laden ... Laden ...

3 reacties op “Resultaat tijdens observatiewedstrijden doorslaggevend

 • Astrid van der Vleut

  Hadden we Adelinde dan ook maar thuis moeten laten? Die heeft immers niet gescoord tijdens de observatiewedstrijden. Of meten we liever met 2 maten?

  Patrick heeft laten zien steeds beter te worden en onder druk te kunnen presteren. Sjef kende Patrick niet zo goed (dat is een ander verhaal…). Logisch dat hij eerst wil weten wat voor vlees hij in de kuip heeft. En vervolgens bij de laatste wedstrijd op de cijfers afgaat.

 • Theo

  Natuurlijk bem ik het met Jürgen eens. Maar dan moet wel van te voren aangegeven worden. Wel wik ik met klem stellen dat het in Nederland in vergelijk met bijvoorbeeld landen als Australie en Amerika uiteindelijk op een behoorlijk nette manier geregeld is. Sjef is een door de wol geverfde coach en trainer en weet dat cijfertjes vaak niet al te veel zeggen. Je hoeft geen Einstein te zijn om te zien dat een startplaats tijdens een wedstrijd toch vaak een paar procenten scheelt in de uitslag. Toots XXXL heeft met zijn formaat gewoon nog wat tijd nodig. Ik weet hier zelf alles van.

 • Natascha Meijef

  Jurgen vat de taak van de BC perfect samen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook