Ga naar hoofdinhoud

Komt de ruiter weer centraal te staan bij KNHS middels fora?

Van: De Paardenkrant
Aan: Leunus van Lieren (Grand Prix-ruiter, trainer en bestuurslid van de Belangenvereniging voor Dressuurruiters), Laura Ginsel (amazone en instructrice), Bianca Schoenmakers (springamazone en blogger/columnist)
De KNHS zet de sporter weer centraal, kondigde de ruitersportorganisatie onlangs aan. Het aloude wedstrijdplatform moet plaatsmaken voor zogenaamde fora. Per discipline zitten de paardensporters in een adviesraad bij elkaar om het KNHS-bestuur en de Ledenraad te adviseren. Uit de topsportkaders wordt een bondsatletencommissie samengesteld en een aantal topsporters krijgt een plaats in het hoogste orgaan, de Ledenraad. Uit polls op Horses.nl blijkt dat de achterban van de KNHS zéér kritisch is. Komt de ruiter nu echt weer centraal te staan? Heeft de KNHS met deze maatregelen weer wat krediet terugverdiend?


Leunus van LierenVan: Leunus
Ik heb een vergadering bijgewoond waarin KNHS-directeur John Bierling en hoofd wedstrijdsport Willem Luiten de nieuwe fora introduceerden. Dat was een goed verhaal. Als je dat zo hoorde, kan er eigenlijk niks misgaan. De oude commissies worden afgeschaft en daar komt dan voor elke discipline een forum met sporters voor in de plaats. Alleen: wat is hiervan de werkelijke intentie, wat wordt de zeggingskracht van deze fora?
In het verleden maakte de KNHS-top niet de indruk dat ze er echt voor de sporters waren. Vooral de dressuur-subtoppers waren in hun ogen zeurpieten, lastige mensen. Nu denk ik dat de KNHS zich geleidelijk aan is gaan realiseren dat de mensen die in de subtop rijden een stimulans betekenen voor de paardensport. Anky is ontegenzeggelijk een enorme boost geweest, maar al die subtopruiters hebben op hun beurt ook weer een enthousiasmerende werking op toekomstige KNHS-leden. Mijn gevoel zegt dat de KNHS zich dit nu ook is gaan realiseren. En als dat echt zo is, dan hoeven we ons geen zorgen te maken, dan komt de paardensporter echt weer centraal te staan.


Laura GinselVan: Laura
Dat de KNHS nu met deze aankondiging komt werd tijd, de leden hebben zo langzamerhand het vertrouwen in deze (te grote?) bond verloren. Ik hoor vaker negatieve geluiden van de mensen om mij heen.
Zo’n monopoliepositie geeft de KNHS niet het recht om de mensen rechtstreeks in de portemonnee te pakken. Denk daarbij aan het ineens afschaffen van de startcoupons die zogenaamd onbeperkt houdbaar waren en die ook nog eens niet vergoed werden. Dit waren toch waardepapieren? Er was voor betaald, dit was beslist geen goede stap in de richting van al die leden die ineens met oud papier zaten.
Het idee leeft onder de meeste leden dat de KNHS zich alleen bezighoudt met topsport en verbouwingen en dat Jan met de Pet het op mag brengen. Er komt te weinig voor terug. Zeker in deze lastige tijden loopt ook het aantal starts terug, want de meesten moeten toch op de kleintjes letten.
Het wordt dus tijd dat de KNHS eens wat meer aandacht gaat geven aan de grootste groep leden: de amateurs die hard moeten werken voor hun geliefde sport. De KNHS zal moeten bewijzen dat Jan met de Pet ook meetelt!


Bianca SchoenmakersVan: Bianca
Naar wat ik begrepen heb, heeft de KNHS een aantal profielen van mensen geschetst die ze in de fora willen zetten. Het is aan de regio’s om deze in te vullen met mensen van wie zij vinden dat die in de profielen passen.
Ik verwacht dat hier serieuze paardensporters uit alle niveaus in terecht gaan komen, die een sterke mening hebben welke gemiddeld is voor hun categorie en daarmee dus de wensen van hun discipline goed kunnen verwoorden richting de bond.
Ik merk dat de KNHS tegenwoordig best wel openstaat voor de kritiek van de leden. Wanneer je op een duidelijke en correcte manier een klacht formuleert per e-mail of via één van de sociale media, dan wordt daar altijd op gereageerd en indien mogelijk iets mee gedaan. Zo zijn er bijvoorbeeld klagers over de website uitgenodigd om plaats te nemen in een gebruikersplatform, waarin zij samen met de webdesigners de site vernieuwen en verbeteren naar de wensen van de gebruikers.
Dit horen van de leden is helaas wel eens anders geweest en het is een grote verbetering, al zal de KNHS nog een hele weg te gaan hebben om het verspeelde krediet terug te verdienen.

Deze [email protected] verscheen woensdag 13 november 2013 in De Paardenkrant.


Poll

Met fora zet KNHS sporters weer centraal. Lees meer

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Komt de ruiter weer centraal te staan bij KNHS middels fora?

  • jos wouters

    Ik denk dat er weinig van terecht komt,of dat de echte amateur niks of niet veel merkt.
    Ik heb er gezeten om het oude B springen weer terug te krijgen,maar jammer van de tijd,waarom.
    Ger Naber en Willem Luijten hadden we een gesprek mee,omtrent het wedstrijd reglement.Ze zouden nog contact met mij zoeken,er is maar een iemand geweest en dat John Bierling,deze man is voor rede vatbaar ,maar denk dat andere op een verkeerde plek zitten.Zoveel beloven ,en niks na komen is weer mijn ervaring,en het B springen terug naar het oude systeem was alleen ten goede van de ruiters en het aantal starts,gelukkig hebben andere geluisterd en dit toch kunnen aanpassen.Maar hun zin is wet.Maar er is nog altijd vraag naar ander springen of een andere bond.Dus KNHS en vooral deze mannen zet je beste beentje voor,en doe iets,wat je belooft.

  • art uma

    Het lijkt me sterk onwaarschijnlijk dat enkel het hebben van fora de ruiter centraal gaat zetten. Het gaat om de daden en niet de praatjes , en de daden gaan richting ‘bigger is better’. De knhs heeft wat je noemt grote bedrijven capsones 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.