Ga naar hoofdinhoud

Is het terecht dat ruiters een bijdrage moeten betalen voor ruiterpaden?

Van: De Paardenkrant
Aan: Wendy van den Barselaar (vertegenwoordiger KNHS Recreatiesport), Marlies van Baalen (dressuuramazone), Albert Voorn (springruiter)
Natuurgebieden in Nederland dreigen bij gebrek aan geld voor onderhoud dicht te gaan voor buitensporters. Dat zou betekenen dat ruiters en menners niet meer in de natuurgebieden terecht kunnen. De KNHS is hierop een actie begonnen in samenwerking met de wielersportbond. Een actiepunt zou een eigen bijdrage van ruiters kunnen zijn. Zou het terecht zijn dat ruiters een bijdrage moeten gaan betalen om de ruiterpaden in stand te houden, zoals automobilisten wegenbelasting betalen?


opi1-foto1 Wendy pas (Large)Wendy van den Barselaar:
Nee, het is terecht dat natuurvriendelijke gebruikers toegang hebben tot natuur. Dreigen met sluiten voor bepaalde groepen alleen gezien wat financiële uitdagingen is onterecht. Dan is de maatschappelijke aandacht voor paardenwelzijn terecht. Een drempel opwerpen voor één van de gezondste activiteiten voor een paard (rechtdoor lopen in de natuur) is onterecht. Ook is het terecht dat de overheid het gebruik van zuinige auto´s stimuleert: daarvoor hoeft nu geen wegenbelasting te worden betaald. Verder is het terecht dat de overheid mensen stimuleert gezonder te leven en meer te bewegen. Het is echter onterecht dat voor bewegen in de gezonde natuur extra moet worden betaald.
Ik kom nu al zo’n twintig jaar met paarden in natuurgebieden door heel Nederland. Ik tref gebieden met prachtige hippische voorzieningen, top onderhouden, geregeld door of met lokale ondernemers en hippische verenigingen. Maar ook gebieden waarvoor verschillende gebruikers al apart moeten betalen, hetgeen echter geen garantie is voor goed onderhoud. En dan kom ik in gebieden waarin weinig geregeld is: ook dat werkt. Afhankelijk van de lokale situatie kan een extra bijdrage, financieel dan wel middels fysieke hulp bij het onderhoud, terecht zijn. Maar natuur afsluiten voor natuurvriendelijke gebruikers, dat is nooit terecht.


Marlies van Baalen:opi1-foto 2 info@ Marlies van Baalen (Large)
Op dit moment zijn wij er ook druk mee bezig. Wij hebben zelf op stal hier in Brakel geen enkele mogelijkheid om buiten te rijden en dat vinden we erg jammer. We zijn dus nu bezig met enkele lokale rijverenigingen om een stichting op te richten waarmee we ervoor willen zorgen dat oude paden, die niet meer begaanbaar zijn, weer rijklaar zijn.
Daar gaat geld mee gemoeid, dus een kleine bijdrage zou in mijn ogen niet verkeerd zijn. Je kunt niet altijd voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Hoe dit dan vorm gegeven moet worden weet ik niet, het ligt er natuurlijk ook aan hoe vaak je gebruik maakt van de ruiterpaden. Een systeem hiervoor lijkt me lastig.
Aan de andere kant betalen fietsers ook geen vorm van belasting en liggen door heel Nederland de mooiste fietspaden.


Albert Voorn: opi1-foto 3info@ Albert Voorn (Large)
Voor mij is dit een hele simpele kwestie die ik met een volmondig ‘ja’ kan beantwoorden. Ik vind dat iedereen die gebruik maakt van ruiterpaden daarvoor zou moeten betalen. Het kan toch niet zo zijn dat je schade aanbrengt aan iets en vervolgens te beroerd bent om daarvoor op te draaien. Mensen die buitenrijden zouden een ruiterpas moeten hebben en daarbij afdracht moeten betalen voor het onderhoud aan de ruiterpaden. Daar zou op gecontroleerd moeten worden en als de ruiter geen pas heeft, zou deze het lidmaatschapalsnog moeten betalen plus een fikse boete. Dat is volgens mij de enige manier om ruiterpaden in stand te houden. Het zou niet moeten gelden voor alle ruiters, maar wel voor alle ruiters die buiten rijden en gebruik maken van de ruiterpaden. Ik rijd zelf bijvoorbeeld nooit buiten, dus zou zo’n pas ook niet nodig hebben. Op deze manier houd je het overzichtelijk en begrijpelijk en kan er eenvoudig gecontroleerd worden.


Poll

Het is terecht dat ruiters een bijdrage moeten betalen voor ruiterpaden Lees meer

Laden ... Laden ...

21 reacties op “Is het terecht dat ruiters een bijdrage moeten betalen voor ruiterpaden?

  • kelly

    Hier in zuid limburg waar ik met mijn paard sta zijn geen eens ruiterpaden dus dan ga ik er ook niet voor betalen als ik er geen gebruik van kan maken.

  • MJ Kochx

    In het Noord-Hollands duingebied is het al jaar en dag verplicht om ofwel een dag- ofwel een jaarkaart aan te schaffen, waarbij de tarieven verschillen voor wandelaars/fietsers of ruiters. Voor het extra geld dat de ruiters betalen, worden in ieder geval de kanten van de ruiterpaden 1x per jaar gemaaid, maar dat neemt niet weg dat het onderhoud van paden die voornamelijk bestaan uit duinzand te wensen over houdt. Duinzand slijt zeer snel uit en wordt daardoor zwaar en de paden zijn vaak diep en smal. Vervolgens worden deze paden veelvuldig door tri-atleten en mountainbikers gebruikt (terwijl dat niet de bedoeling is), waardoor je als ruiter lichtelijk ´gehandicapt´ bent. Daarbij zijn er de laatste jaren ook veel hekken en roosters geplaatst om de grote grazers in bepaalde gebieden te houden. Kortom, je betaalt wel, maar het plezier gaat achteruit. Ben helemaal niet te beroerd om te betalen voor een voorziening, maar dan moet de kwaliteit wel navenant zijn.

  • c.huijsman

    We betalen toch al met z’n allen belastinggeld?! Laten we de andere gebruikers van de voorzieningen inde natuur dan ook betalen? Zoals wandelaars, fietsers, mountainbikers, hardlopers voor de paden die ze mogen gebruiken maar ook voor de ruiterpaden waarzij ook gebruik van maken…..

  • Lotje Moerdijk

    Een woord: Ruiterbewijs….
    Opbrengst – verzekering = onderhoud ruiterpaden.
    Valt volgens mij prima te combineren.

  • Desiree

    Waarom zouden we moeten betalen?
    Fietsers betalen niet voor fietspaden, wandelaars niet voor wandelpaden, cross bikers betalen ook niets.
    Als je stelt dat ruiters schade toebrengen aan paden e.d. dan weet ik dat zowel wandelaars/fietsers als bikers dat ook doen! En hoé! Ik kom élke dag met mijn hond in het bos of op de hei en zie het met eigen ogen.
    Dus geeft me één goede reden waarom een ruiter dan wel een financiële afdracht zou moeten doen!!!
    Weer te gek voor woorden!

  • Nynke

    Best, maar dan ook de fietsers, mountainbikers, illegale crossers met motoren en wandelaars. En dan wil ik ook niet meer door motorcrossers van het ruiterpad gejakkerd worden.

  • Petra

    In de gemeente Tubbergen zijn geen ruiterpaden, dus waar moeten we dan voor betalen! En de rest van de gebruikers bv mountainbikers gaan die ook betalen?

  • ronnie van wijk

    Op heel veel plaatsen moet er al betaald worden om met een paard het natuurgebied te kunnen. Ik zit in een gebied met meerdere eigenaren. Bij Staatsbosbeheer hoef ik niet te betalen maar wel in de natuurgebieden van de gemeente, een landgoed wat particulier is en in een gebied wat van 1 van de provinciale landschappen is. Ik betaal in totaal meer dan 150,- per jaar. In een van de gebieden gaat het om 2 stukjes ruiterpad van nog geen kilometer lengte in totaal. En dat betalen een garantie is voor onderhoud is echt een fabeltje. In de wintermaanden is het vaak slecht gesteld en wanneer er bijvoorbeeld bomen gekapt worden zijn hele stukken onbegaanbaar of afgesloten.

  • Siemp

    Het is niet erg om te moeten betalen voor het onderhoud, maar dan moet iedereen betalen, dus ook de voetgangers, fietsers e.d. Daarnaast moet het onderhoud dan ook gecontroleerd worden op een of andere manier, anders beland dat geld gewoon weer op de grote hoop….

  • G. Kooistra

    Jaren geleden heb ik mijn ruiter en koetsiersbewijs gehaald. Toen werdt gezegd dat deze geldenngebruikt zouden worden voor oa het onderhoud van ruiterpaden. Ik betaal dan ook al bijna vanaf het moment dat het ruiterbewijs bestaat. Waar gebruiken ze dit geld dan voor. Let wel ik vind het prima dat we er aan mee betalen.

  • Carla

    Waarom moet in Nederland overal voor betaald worden!!! Het is makkelijk met ja beantwoorden als je geld tot je beschikking hebt, maar gewone burgers, die blij zijn met dat ene paard wat ze kunnen onderhouden, ook nog eens te vragen om geld voor ruiterpaden is bizar!!!

  • G Hoex.

    HET is van Albert Voorn makkelijk gezegd dat iedereen moet betalen.
    Ik dacht dat de natuurgebieden voor iedereen was.
    En als je er zelf geen gebruik van maakt is het makkelijk te zeggen dat de gebruiker moet betalen.
    Dus mensen die alleen tussen vier planken rijden hoeven niet te betalen.
    Maar ze moeten ook aan het welzijn van de paarden denken.
    Dus ook af en toe een buiten rit maken.
    Dit gaat dan niet gebeuren met de smoes dat het geld kost.
    En als je op de openbare weg gaat rijden beginnen er weer andere mensen te klagen.

  • Lisette Wijnands

    Het valt gewoon op dat er zgn overal crisis is en bezuinigd moet worden en alles onbetaalbaar zou worden. Is dit niet een verkapte vorm van jaren wanbeleid wat men op deze manier probeert te gaan verdoezelen? De regering heeft uitverkoop gehouden en heel veel geprivatiseerd en/of ‘onafhankelijk’ gemaakt van de staat. Vervolgens gaan allerlei belastinggelden niet meer naar deze ‘geprivatiseerde ondernemingen’. Dus ja al deze belastinggelden waar ze voor geheven werden komt dus niet meer op de plaats van de bestemming waar ze eerst thuis hoorden. Wie moet wat betalen is dan de vraag en alles wordt weer op de burger afgeschoven. Hoe kun je burgers bewegen om nog meer geld te gaan betalen? Antwoordt; door wetten aan te nemen van verplichtingen met daaraan verbonden boetes! Er blijft ook bij de geprivatiseerde ondernemingen te veel aan de strijkstok hangen waardoor de burger er weer voor op dient te draaien. Zoals hier ook: er volgt een ontmoedigingsbeleid om je hobby nog te kunnen handhaven. Dit ook algemene wanbeleid dient eens te worden aangepakt.
    Dus gewoon blijven buitenrijden voor het welbevinden van de paarden en pony’s en stem tegen!

  • Lilian Flanderijn-Hellendoorn

    vroeger, toen ik nog “jong” was, was een ruiterrijbewijs verplicht bij het buitenrijden, had je er geen bij controle, door boswachter, dan kreeg je fikse boete en kon je lopen. Hierdoor hadden buitenrijders altijd een basis kennis, een verzekering en betaalden we jaarlijks een bijdrage voor onderhoud van ruiterpaden.

    Het toegankelijk maken van de cursus “ruiterbewijs”, zou een stap in de goede richting kunnen zijn, je kent dan de doelgroep en kan financiële bijdrage aan deze groep vragen, puntenkaart is leuk, maar moeilijk te handhaven, denk ik.

    Paarden veroorzaken, met oa. de mest een echte overlast op de duinpaden en stoepen, ik rij niet alleen in het Helderse duingebied, ik woon er ook en als je hond poept, moet ik er met een zakje achteraan, ondanks de betaalde hondenbelasting, als je wandelaar over de duinpaden loopt, liggen de paardendrollen overal, dat is overlast en daar moeten we ons als ruiter bewust van zijn.

    Ik ben voor betalen en verzekeren, zolang de last wel eerlijk verdeeld wordt, landelijke contributies of zoiets, liefs in combinatie met herintroductie ruiterbewijs.

    Met vriendelijke groet,
    Lilian

  • Maria

    Was hier het Ruiterbewijs niet voor bedoeld: mensen opleiden zodat ze verantwoord buiten rijden, en via de betaling aan KNHS bijdragen aan onderhoud van de ruiterpaden??

  • Anke de Vries

    Zolang het plaatselijke boswachtergilde in mijn woonregio alle onverharde paden afsluit voor paarden en mij en mijn paard letterlijk naar de openbare weg verwijst voor het maken van buitenritten, ga ik daar echt geen euro aan betalen.
    Ik wil best wel iets betalen, maar dan moet in mijn bosrijke woonomgeving wel heel veel opengesteld worden voor ruiters en menners. Ik geloof overigens niet dat het geld wat hiermee zal worden opgebracht, ten goede zal komen aan het onderhoud van ruiterpaden.

  • Jan Lutke Willink

    Natuurverenigingen moeten er eens goed over nadenken dat ze niet meer natuur aanleggen en daardoor meer goede landbouwgrond de vernieling in helpen,dan wat ze ook kunnen onderhouden.Hier word veel vruchtbare grond aan de natuur terug gegeven,terwijl in de Amazonegebieden veel tropische wouden worden gekapt om de mensen van soya en palmpitolie e.a. Te voorzien (In de diersextor worden de bijproducten van deze producten aangewend en niet de producten zelf, zoals vaak geopperd word door dieractivisten want zij moeten groot worden van olie van deze producten.) DUS NIET AL HET GELD UITGEVEN AAN HET MAKEN VAN NIEUWE NATUUR MAAR OOK GELD BEWAREN VOOR HET ONDERHOUD VAN DEZE NATUUR. Het wordt gemaakt van overheidsgeld en nu moet de gewone man er ook nog voor betalen om er van te willen genieten. Jan Lutke Willink

  • Wendy van den Barselaar

    Aan de 17 reageerders en 257 stemmers tot nu toe: hartelijke dank voor jullie reacties en stemmen. Ik voel me gesteund door de meerderheid en met mij vele anderen die zich hiervoor inzetten. Meer dan 20.000 keer is de betreffende petitie nu getekend en we hebben nog een paar dagen om dit aantal verder te laten groeien. Heb je het nog niet gedaan, teken en deel dit dan nog even: http://petities.nl/petitie/red-de-buitenrit Bedankt!

  • Jessica

    Persoonlijk heb ik er geen moeite mee dat ruiters die in natuurgebieden/bossen rijden hiervoor moeten betalen, mits een aannemelijk bedrag natuurlijk. Daarnaast is het dan wel zo dat deze kosten eerlijk verdeeld zouden moeten worden, dus iedereen die gebruik maakt van deze natuurgebieden moet dan gaan betalen (wandelaars, fietsers etc). De inkomsten hiervan zouden dan louter en alleen ten gunste van het onderhoud van de natuurgebieden/bossen moeten komen. Of dit alles haalbaar en controleerbaar is? Tja….dat is de hamvraag. In principe zou iedereen gebruik moeten kunnen maken van Hollands natuurschoon en mensen die een bijdrage financieel niet kunnen missen mag dan ook de toegang nooit geweigerd worden………

  • louis bakker

    Ik ben van mening dat we als ruiters gebruik moeten kunnen maken van goed onderhouden ruiterpaden. Dat daar een tegenprestatie voor gevraagd wordt oké. Maar dan voor iedere gebruiker van een bos. Dus mountainbikers wandelaars ook. Niet alleen de ruiter vraagt om een goed begaanbaar pad. Ook deze andere gebruikers willen hun hobby goed kunnen uitvoeren. Dus als we met elkaar een tegenprestatie leveren in de vorm van een bijdrage kunnen we allemaal genieten van al dat moois wat we in Nederland hebben. En inderdaad als je geen bijdrage geleverd hebt dan ben je de klos. Ook dan geldt dat voor iedere gebruiker.

  • J. Busser

    Het is weer zo dat de goeden met de kwaden moeten lijden. Ruiters brengen m.i. niet veel meer schade toe aan de natuur (waar het tenslotte om gaat) dan andere mensen die de natuur induiken. Er is net een actie gehouden om mensen er toe te brengen hun hond(en) aan de lijn te houden, nou pas was ik op de hei en de één na de andere loslopende hond. Mensen lopen op het fietspad en gaan niet opzij als je een vriendelijk belletje laat horen (ik was op de fiets). Wat denk je van die natuurbranden? Die worden echt niet door ruiters veroorzaakt. En trouwens ook niet door motorcrossers. Strengere regels en beter toezicht plus sociale controle flinke boetes voor mensen die dingen doen niet mogen en dan komen we er wel. En niet een beetje vingertje wijzen naar de mensen waar je jaloers op bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.