Ga naar hoofdinhoud

Horen ruiters in een proef te kunnen kiezen tussen lichtrijden en doorzitten?

Van: De Paardenkrant
Aan: Annemarie Brouwer (instructrice en jurylid), Bart Veeze (dressuurruiter), Rien van der Schaft (dressuurtrainer)
Om de toegankelijkheid van de sport te bevorderen, stelt het dressuurforum van de KNHS voor om lichtrijden in de midden- en uitgestrekte draf toe te staan tot en met de klasse M2. Wat vinden jullie van dit idee? Is dit wel een verstandig voorstel?


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Annemarie
Ik zie geen nadeel aan dit voorstel. Voor iedereen levert dit voordeel op, zowel voor professionele ruiters die jonge paarden rijden als voor amateurruiters met oudere paarden. Het is zeer gunstig dat ruiters mogen kiezen tussen doorzitten of lichtrijden. Je kunt dan zelf bepalen wat op dat moment zo optimaal mogelijk is en hoe je de oefening uitvoert. Ten slotte heeft iedere combinatie daarmee te maken. Als je je paard goed voor elkaar hebt, kun je tijdens het doorzitten een oefening goed laten zien. Maar wanneer je je paard niet helemaal goed aan elkaar hebt, ga je lopen hobbelen en stuiteren en dat is erg onplezierig.

 

 

 


Bart VeezeVan: Bart
Als ruiters mogen kiezen, vermoed ik dat de meeste ruiters blijven doorzitten omdat ze hun paard al helemaal voor elkaar hebben aan hun zit. Welk voordeel zal er voor hen aan vastzitten om dan toch nog te gaan lichtrijden? Ik begrijp wel dat je nog blijft lichtrijden als je nog moeite hebt om door te zitten. De ruiters die ervoor kiezen om licht te rijden, zullen nog niet over een onafhankelijke zit beschikken en hun paard niet fijn genoeg voor elkaar hebben met rijden. Het is begrijpelijk dat een ruiter zijn paard niet wilt storen met zijn zit en dan is het een voordeel dat hij mag lichtrijden. Het is voor het paard niet fijn als zijn ruiter het niet kan uitzitten. Vanuit het oogpunt van het paard is lichtrijden comfortabeler. Alleen weet ik niet of er door deze wijziging veel verandert voor ruiters, aangezien ze in het Z1 wel moeten doorzitten.

Persoonlijk vind ik dat ruiters in de klasse M2 dat kleine stukje doorzitten moeten laten zien. Je moet toch een keer leren doorzitten. Als je je paard goed nageeflijk hebt en over de rug, moet je in de klasse M2 overal kunnen zitten.


Rien van der SchaftVan: Rien
Ik vind het sowieso niet verstandig dat ruiters mogen kiezen tussen lichtrijden en doorzitten. In een proef moet je iedereen zo veel mogelijk hetzelfde laten doen. Iedereen begrijpt dat lichtrijden zowel voor ruiter als voor paard prettiger is dan doorzitten wanneer een paard zich niet geeft in zijn bovenlijn. Ik kan me voorstellen dat je in de klasse B en L nog lichtrijdt. Maar vanaf de klasse M moet je zeker zover zijn dat je in de proef in de verruiming ernaar streeft dat je blijft doorzitten. In het lichtrijden wordt een paard door de meeste mensen vaak uit elkaar gereden. Dus ik ben daar geen voorstander van.

Je kunt dit vergelijken met de optoming van een paard. In een proef moet je gewoon omschrijven hoe mensen de paarden moeten optomen. Het klinkt heel sympathiek dat je je paard met een trens mag rijden. Maar de stang en trens is niet bedoeld om strenger te zijn, maar om het rijden te verfijnen. Ik vind dat deze standpunten wel een beetje in elkaars verlengstuk liggen. Vanaf een bepaald niveau moet je in de proef op elk moment de verfijning van de rijerij laten zien.

Deze info@ verscheen woensdag 7 oktober 2015 in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Ruiters horen in een proef niet te kunnen kiezen tussen lichtrijden en doorzitten.Lees meer

Laden ... Laden ...

18 reacties op “Horen ruiters in een proef te kunnen kiezen tussen lichtrijden en doorzitten?

  • Callin

    Vind de vergelijking met stang en trens nergens op slaan. Goed kunnen doorzitten heeft inderdaad te maken met de manier van lopen/ ontspannen rug en wanneer dat op een bepaald moment in je proef niet zo is, is het een goede keuze om licht te rijden zodat je het paard niet onnodig belast. Wellicht dat je dan op een ander moment in dezelfde proef wel alles voor elkaar hebt. Maar twee bitten verfijning?? met de huidige types paardenhoofd, met steeds fijnere hoofden en minder ruimte in de mond is er vaak niet eens echt plaats voor twee bitten. En Echte Rijkunst gaat over communicatie, niet over “wat voor tuig gebruik je” – je zou dus juist extra punten moeten geven voor een zo fijne communicatie dat een simpele trens of zelfs geen bit genoeg is. Laat maar zien dat je samen werkt met je paard vanuit zo min mogelijk “hulpmiddelen”. S&T is nu nog veel te veel een status symbool, waar veel ruiters allerminst fijnzinnig mee omgaan! Afschaffen dus die verplichting!!

  • Brekelmans

    Als doorzitten niet lukt omdat het paard in de rug niet nageeft dan is hij nog niet klaar voor een proef. Zo simpel is dat. Ga je dan toch op concours dan forceer je de boel en daar doe je het paard geen plezier mee. Het welzijn van het paard moet voorop staan bij alles wat je doet en niet het streven naar een snel resultaat. Geduld is een schone zaak !!!

  • decroix kathleen

    Persoonlijk zou ik zelf willen kunnen kiezen om licht te rijden.ik droom er van om eens een dressuurwedstrijd te rijden met mijn paard.Echter ben ik verleden jaar aan mijn rug geopereerd en daardoor kan ik moeilijk doorzitten of met heel veel pijn …. daardoor kan ik mijn droom nt waar maken wat ik erg spijtig vind

  • H. Paerels

    Ik sluit me aan bij Rien v.d. Schaft en dhr. Brekelmans.
    Du moment een ruiter zijn paard niet kan uitzitten heeft dat te maken met het ontbreken van een goede onafhankelijke zit en wellicht -als gevolg daarvan- zal zijn paard ook geen losse swingende rug hebben. Dan hoort die combinatie niet in die klasse. Helaas wijst de praktijk het tegendeel uit.
    Ik heb daarentegen wel begrip voor het standpunt van mensen als Kathleen Decroix.

  • i

    @kathleen: op medische gronden kun je vrijstelling krijgen volgens mij

  • Martina

    Ben het helemaal eens met Brekelmans :gewoon (nog) niet starten als je paard er nog niet klaar voor is (en de ruiter ook niet).

  • Vincent vermeulen

    Quote: In het lichtrijden wordt een paard door de meeste mensen vaak uit elkaar gereden.”
    Dat is omdat ze er dan minder makkelijk aan kunnen hangen. Ik zou het omdraaien. Laat mensen maar eens wat meer licht rijden. Dan kan je pas zien wie er echte balans heeft en welk paard onder de ruiter loopt.

  • B.deGraaf

    Ik hoop dat de meesten voor hun lol rijden, ook wedstrijden. Dan kan je zeker tot en met M lekker lichtrijden als dat jou (rug) of je (oudere) paard beter past. Wees toch niet te rigide.
    Plezier moet voorop staan dus waarom is dat doorzitten zo belangrijk?
    Ik meen me overigens te herinneren dat ons aller Albert Voorn sprak dat doorzitten voor een paard iets vreselijks is of iets in die strekking.

  • May

    Als een combinatie die M2 loopt het doorzitten als belastend ondervindt, dan is die combinatie
    duidelijk niet klaar voor die klasse.
    Wat ik jammer vindt is dat er niets veranderd in het M2 wat die klasse iets gemakkelijker maakt. Vrijwel iedere dressuurruiter of amazone heeft een hekel aan het M2 en vele slaan ze gewoon over als ze kunnen.
    Het zou mooi zijn geweest als daar nu eens iets aangedaan zou worden maar helaas, het lichtrijden en binnenkomen zonder groeten zal geen verlichting brengen in die klasse.

  • eddy crul

    Beste B.deGraaf, Ook ik heb mij in het begin dat we met dressuur begonnen afgevraagd:Wie in hemels naam heeft nu dit doorzitten uitgevonden. Ik vond dit ook een marteling voor het paard. Tot mijn dochter les volgde bij een in de Saumur school opgeleide lesgever. Die legde ons uit hoe er moest worden doorgezeten door het gebruik van de antagonistische werking van de buikspieren en de rug van de amazone en dus uiteraard ook door het gebruik ervan.Met als gevolg dat de amazone de opwaartse beweging van de paardenrug opvangt via het kantelen van het bekken.Als ik nu naar vele ruiters en amazones kijk,ook in de grote klasse dan zie ik dat de meesten te lui zijn (of geen conditie genoeg hebben)om hun buik en rug te gebruiken.Waardoor ze krampachtig zitten te stuiteren op hun paard.Menig ruiter is tijdens het doorzitten net een houten klaas die zich aan de teugels vast houd met verkrampte armen, waardoor de handen via de teugels moordend werk doen in de paardenmond.Als een dressuurruiter zegt dat hij kan paardrijden dan moet hij ook kunnen doorzitten. En als hij niet te lui is dan hoeft dit voor het dressuurpaard geen probleem te zijn. Bij het springen ligt het volgens mij wel anders.Een springruiter zit veel korter en ik vermoed dat het dan bijna niet meer mogelijk is om die opwaartse bewegingen van de paardenrug op te vangen zoals dit in de dressuur wel kan.Waarschijnlijk is dit ook de reden waarom de heer Albert Voorn deze uitspraak heeft gedaan vanuit het oogpunt van een springruiter.
    vr gr EC

  • eddy crul

    correctie;vast houdt

  • Paardenliefhebber

    “Om de toegankelijkheid van de sport te bevorderen…” De toegankelijkheid is toch voldoende groot? De FNRS-proeven vervolgens alle KNHS klasses. In mijn optiek worden de dressuurproeven iedere keer makkelijker. Geef het geld dan uit aan betere instructie en begeleiding zodat de ‘bekkenhangers’ en ‘dressuurprikkers’ fatsoenlijk met een paard leren omgaan en de er een goede rij-KUNSTtige basis (fundament) wordt gelegd waarvoor dressuur oa. ooit bedoeld is: met zo min mogelijk hulpen, zoveel mogelijk doen.

  • Frans Berings

    Beste Eddy,
    Ik heb springruiters en toptrainers als Henk Nooren en Ben Schröder vaak op het inspringterrein hun paarden zien loswerken zonder stijgbeugels.

  • eddy crul

    Beste Frans, dat geloof ik gerust,maar zonder stijgbeugels hangen hun benen ook lager langs het paard naar beneden. Is dan goed te vergelijken met een dressuurzit.Dus dit betekent dat die mannen de techniek van het doorzitten meester zijn en dat zij dus hun buikspieren en de tegenligger ervan de onderrug gebruiken. Bij de normale spring zit, met de voeten dus in de beugels komen de knieën hoger en de dijen horizontaler en ik VERMOED dat het dan bijna niet meer mogelijk is of althans veel moeilijker is om die techniek van het doorzitten dan toe te passen. In mijn voorgaande reactie heb ik nooit willen zeggen of insinueren dat een springruiter niet kan doorzitten.Ik onderschat springruiters niet hoor,in tegendeel.
    vr gr EC

  • B. de Graaf

    Beste heer Crul, dank voor de uitleg en allemaal gymnastieken. En als je voor je lol rijdt en je bent ouder en wat minder soepel dan kan je best gaan lichtrijden, dan maar een puntje minder, toch? We hoeven niet allemaal de ”rijkunst” tot in het perfecte te beheersen om een proefje te gaan rijden. Dus sta het lichtrijden toe, dan kan de ruiter zelf een keus maken.

  • eddy crul

    Beste B. de Graaf,In gedachtegang “voor de lol” ben ik het volledig met u eens.Zelf heb ik in mijn jongere leven het meeste plezier gehad als we onze paarden reden voor de lol.Ik heb in mijn vorige reactie geen standpunt ingenomen tussen kiezen voor lichtrijden en doorzitten in de zelfde proef.Omdat voor zover ik weet daar in België nog geen sprake van is en dit dus een Nederlandse ver van mijn bed aangelegenheid is.Ik heb alleen willen aantonen dat doorzitten(tevens ook lichtrijden) een rijtechniek is die bij dressuur thuis hoort.En dat de uitspraak van de heer Albert Voorn voor wat doorzitten betreft in dressuur, niet klopt.Maar dat ik hem begrijp omdat hij waarschijnlijk die uitspraak heeft gedaan vanuit een springruiter oogpunt.Ik heb dit tevens trachten te verduidelijken. Ik wens u veel plezier met uw paarden en het rijden voor de lol,Ik denk nog dikwijls aan de goede raad van mijn vrouw 15jaar geleden “”Als je samen met uw dochter aan dressuur wilt doen ,doe het dan enkel voor het plezier hier thuis en heb er lol in “” maar ikzelf en mijn dochter nog extremer, zijn wedstrijdbeesten en daardoor is het hier wel even anders gelopen. vr gr EC

  • Marian Raven

    Voor alle landelijke ruiters en amazones, voor het grootste deel amateurs (dus idd ‘voor de lol’)vind ik dit een zeer goed idee.
    Niet iedereen heeft het lijf of het paard om een uitgestrekte draf goed uit te zitten. Wij hoeven ook niet aan de olympische spelen mee te doen en ja, misschien zijn we niet gemotiveerd genoeg om na ons werk al onze energie in dit ene deel uit de proef te stoppen.
    Als wij verder ons paard netjes kunnen gymnastiseren en de gewone drafonderdelen verder goed uit kunnen zitten, kunnen wij gewoon M starten.
    Al die mensen die vinden dat we daar niet aan toe zijn: Bekijk de ruiters/amazones op de t.v. nog maar eens goed, wie allemaal goed kunnen blijven zitten met stille handen en benen in de uitgestrekte draf. Ik vrees dat daar dan ook nog wel een paar af kunnen vallen.
    En ga vooral zelf lekker doorzitten.

  • eddy crul

    Beste Marian,Frans en B.deGraaf,,, Uit jullie reacties zou ik durven concluderen dat er in Nederland heel veel mensen paard rijden voor de lol en dat ze dan ook aan wedstrijden mee doen voor de lol.In paardrijden voor de lol en dus voor het plezier kan ik mij helemaal vinden en geen haar op mijn hoofd denkt eraan om van deze paardenliefhebbers een negatief woord te schrijven. Ik vraag mij dan ook af of de KNHS(Officiële overkoepelende organisatie voor hippische recreatie-, wedstrijd- en topsport in verschillende disciplines.) haar wedstrijden organiseert voor de lol.? Want ik denk ook dat er heel veel mensen paardrijden voor het plezier maar ter gelijkertijd de wedstrijden heel serieus nemen en heel wat amateurs en professionelen die het enkel voor serieus opnemen.Als de KNHS dan deze vier soorten sportbeoefenaars in dezelfde wedstrijden heeft is dit eigenlijk vragen om gekibbel en miserie.Of beschouwt de KNHS onder een bepaald niveau zijn wedstrijden voor de lol,en boven dit niveau voor serieus? Ik durf zo voorzichtig te denken dat de KNHS al zijn wedstrijden wel voor serieus neemt.? Of heb ik het verkeerd voor ? vr gr EC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.